Ziarul de Duminică

Mircea Roman, vândul de Christie’s. Şi alte mesaje (cu Luchian) de vacanţă/ de Remus Andrei Ion

Mircea Roman, Surrender, signed and numbered Roman/ 12 (on the reverse) and signed Roman (also on the reverse), patined bronze. Price Realized £1,625

GALERIE FOTO

Autor: Remus Andrei Ion

22.08.2013, 23:49 240

„Surrender”, un bronz semnat Mircea Roman, a fost licitat la Christie’s în ajunul Sfintei Mării. Peste vară însă, piaţa de artă intră în vacanţă. La noi. Nici galeriile, nici casele de licitaţii nu mai sunt atente la oferte, site-uri, conturile din bancă. Clienţii serioşi, îşi spun negustorii, sunt în concedii. Şi atunci, întreţin apetitul colecţionarilor cu mesaje înduiosătoare, de business, urări, topuri, promisiuni.

De pildă, simplu, Alis, scrie pe site direct: „Vă urăm o vacanţă plăcută”! Goldart reminteşte cele mai bune 43 (sic!) vânzări fin această jumătate de an. Artmark, după licitaţia de la cel mai exclusivist hotel din Mamaia, face un bilanţ extins în notă proprie (analiza merită citită pe pagina de internet a casei).

În tot acest timp Christie’s şi Sotheby’ continuă să vândă însă. Christie’s anunţă chiar vânzări record în primele şase luni, cu un plus de 9% faţă de primele nouă luni din 2012. Încasări de 2,7 miliarde de euro! Arta postmodernă şi contemporană a adus o treime. Jackson Pollock pe primul loc, apoi Jean-Michel Basquiat, 44,3 milioane de euro, repectiv 37.

În tot acest peisaj cei mai oprimişti par administratorii tudorArt care la rubrica licitaţii viitoare nu au niciun anunţ.

Să umplem golul. Alis: pagina de  internet va fi actualizată pe 25 august iar următoarea licitaţie este pe 10 septembrie. Goldart:  joi, 12 septembrie. Artmark: 21 septembrie, Memorabilia, muzică şi poezie. Monavissa însă sparge ghiaţa cu o licitare de sezon:

pe 27 august vinde lucrările expoziţiei „Artişti Români la Sozopol - Ediţia 2”, lucrări ce pot fi vizionate deja la Palatul Suţu. În toate cazurile, avem datele, nu şi loturile licitate, cu excepţia expoziţiei Sozopol care este o aventură privată a colecţionarului Dorin Mihalache. Între timp, Christie’s se interesa de Mircea Roman şi câteva lucrări din bronz pe care a decis să le liciteze.

Peste vară au apărut şi detalii despre cea mai bine vândută pictură din România: Două fete a lui Ştefan Luchian, adjudecată cu 300.000 de euro la Goldart. De fapt au fost simultan pe piaţă două lucrări aproape identice ale lui Luchian, la Artmark şi Goldart. Putea să iasă un scandal imens! Lucrarea „de bază” era la Cluj iar colecţionarii importanţi ştiau de ea. Negostorii o vânau. Pictura, autobiografică, semnată, cu provenienţă sigură şi delicată, era aşteptată de mult pe piaţă în aşteptarea unui record. O altă variantă a picturii a apărut însă prima în oferta Artmark. Nu a fost semnată de artist însă... Au fost luni şi săptămâni aprinse, în care s-a încercat vânzarea la pachet a celor două opere. Opţiunea finală am aflat-o toţi: prima vânzare a fost la Artmark, cu titlul Primăvara (două muze) şi a urmat recordul absolut de la Goldart, pe 24 aprilie, cu Două fete. Deci, cu peripeţii a fost atins pragul de 300.000 de euro pe piaţa de artă, prin insistenţe, refuzuri, adjudecări paralele. Intrigi!

O altă intrigă: Mircea Roman la Christie’s. Un colecţionar din Marea Britanie a scos la vânzare două bronzuri mai vechi ale sculptorului. Casa de licitaţii l-a căutat pe artist, a vrut să afle istoria pieselor, a verificat direct la sursă autenticitatea, tirajul, semnăturile. Pe site, scrie onest: Mircea Roman (Romanian, born 1958) aşa cum scrie în cazul tuturor autorilor, numele, ţara, anii. „Surrender” a fost licitat de la 1500 la 1625 lire sterlien, peste 2500 dolari, iar Roman este încă un artist român care intră în patrimoniul marilor case de licitaţii. A fost vorba despre un bronz, o lucrare mică, turnată în serie compactă. Va conta mult dacă vor ajunge la strigare şi lucrări mari, din lemn, din seria care l-au impus pe Mircea Roman în toată lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO