Ziarul de Duminică

Mirela Stănciulescu: „Eu una resimt lipsa unui agent literar.”/ de Stelian Ţurlea

Mirela Stănciulescu: „Eu una resimt lipsa unui agent literar.”/ de Stelian Ţurlea

Mirela Stănciulescu: „Eu una resimt lipsa unui agent literar.”/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

15.07.2011, 00:07 424

- Iată că a apărut şi al treilea roman. Ce înseamnă el pentrutine?Ai mărturisit cândva că e romanul la care ţii enorm...

- Într-adevăr, ţin foarte mult la acest roman şi aş spune cămă reprezintă în cea mai mare măsură. Cărţile mele anterioare suntdedicate unor teme care m-au preocupat mult şi îmi sunt la fel dedragi, dar "Emotia" conţine esenţa crezului meu literar.

Pentru mine este o carte cu totul specială, care vorbeşte desprerolul emoţiei în păstrarea omenescului din fiinţele (tot mai puţin)umane şi despre cum e în stare cineva cu mare forţă interioară să-iînsufleţească pe cei din jur, chiar fără să-şi dea seama, printr-unfel de transfuzie a propriei sale emoţii, care merge uneori până lagolirea completă a venei emoţionale.

- Alex Ştefănescu spunea că titlul acestei cărţi are pentruel valoarea unui program estetic. Are aceeaşi valoare şi pentrutine, ca autoare?

- Alex Ştefănescu (care, la rândul lui, ne-a desluşit de curând"cum se fabrică o emoţie") mi-a făcut onoarea de a-mi prelua titlulromanului ca emblemă a unui program estetic menit să reînviesensibilitatea în literatură.

Nu pot să nu fiu întru totul de acord cu el în acest demers. Mieîmi place diversitatea curentelor şi tendinţelor literare, dar eevident că sensibilitatea este o Cenuşăreasă între atributeleliteraturii noastre de astăzi. Sunt convinsă că şi tu eşti de acordcu Alex Ştefănescu. Cartea ta "În absenţa tatălui" m-a emoţionatpână la lacrimi.

Mărturisesc însă că aspiraţiile mele în timpul scrierii"Emoţiei" nu erau de o asemenea anvergură. Eu îmi doream să dauglas ideii că emoţia lăuntrică, odată transmisă în exterior, poateînsufleţi acolo unde sufletele sunt aproape stinse - de alţii saude propriile îndoieli şi dezamăgiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO