Ziarul de Duminică

Mistere dezvăluite (II)/ de Ziarul de duminică

Mistere dezvăluite (II)/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

01.07.2016, 00:00 61

Între mulţimea de enciclopedii pentru copii mai mici sau mai mari pe care le publică de multă vreme Editura Litera, se distinge Enciclopedia pentru elevi.

E o serie de volume captivante, bogat ilustrate, conţinând informaţiile esenţiale temei, cartonate, tipărite în condiţii grafice deosebite, toate traduceri ale ediţiilor engleze concepute de Penguin Random House şi scrise de profesori foarte cunoscuţi, care ştiu extrem de bine cum să captiveze un adolescent.

 

Robert Winston – Misterele corpului uman. Traducere din limba engleză de Alexandrina Novaru

Ştiai că amprentele tale, ca şi vocea şi gândurile, sunt unice? Cum funcţionează creierul uman? Te-ai întrebat vreodată ce tip de personalitate ai? Eşti cu adevărat uluitor, dar ce anume te face să fii TU? O călătorie plină de informaţii fascinante, în explorarea trupului şi a minţii tale, ca să descoperi, în texte şi imagini sugestive, de ce fiecare dintre noi este o persoană unică şi irepetabilă.

Om de ştiinţă, autor, doctor şi prezentator TV, Robert Winston este profesor la Imperial College din Londra.

„Te-ai întrebat vreodată – scrie autorul în introducerea enciclopediei – de ce nu-ţi place varza de Bruxelles, de ce chipul tău este diferit de oricare altul şi de ce, uneori, vocea ta seamănă perfect cu cea a părinţilor? Corpul şi creierul tău, felul în care gândeşti, acţionezi şi te comportţi, toate sunt legate între ele şi toate contribuie la a te face diferit de toţi ceilalţi. Cartea aceasta vorbeşte despre toate lucrurile care te individualizează.”

Richard Hammond – Misterele fizicii. Traducere din limba engleză de Teodor Julea

Află ce anume face lumea atât de complexă. Care este cea mai avantajoasă formă pe care o poate avea o maşină? Ce se găseşte în interiorul unui atom? De ce îşi schimbă culoarea baloanele de săpun când sufli peste ele?

Avându-i ca mentori pe Arhimede şi Galileo, pe Newton şi Einstein, faci o călătorie cu viteza luminii prin timp şi spaţiu, descoperind cum şi din ce au apărut universul, viaţa, lucrurile din jurul tău. Fizica face parte din viaţa de zi cu zi şi îţi vorbeşte despre toate, tu însuţi putând realiza acasă experimente fascinante.

Richard Hammond îndrăgeşte maşinile şi ştiinţa şi este un foarte cunoscut prezentator de emisiuni TV pe subiecte foarte diverse, cum ar fi animalele şi vremea. Emisiunile sale Top Gear şi Brainiac s-au bucurat de un succes remarcabil.

„Fizica este ştiinţa care se ocupă cu acţiunea. Când o maşină se striveşte, când un măr cade din pom sau când loveşte trăsnetul, legile fizicii sunt cele care ne dau un răspuns. Numai fizica ne explică ce se întâmplă dacă aruncăm un măr peste zid cu 300 km pe oră. Fizica vorbeşte despre absolut orice – de la lucrurile inimaginabil de mici, din care este alcătuită lumea, până la mărimea de neconceput a universului însuşi. Dar fizica este şi o ştiinţă oarecum ciudată, pentru că implică fenomene invizibile şi aparent inexplicabile. Ai putea crede că savanţii au descoperit tot, dar adevărul este că ştiinţa mai are nenumărate mistere, de aceea şi această carte e plină de întrebări.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO