Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR / Ecologismul alimentar şi sexual

MISTERELE CUVINTELOR / Ecologismul alimentar şi sexual
28.07.2010, 15:19 130

În 2005, în San Francisco, un grup de militante ecologiste auavut revelaţia că mâncarea adusă de departe este un factor depoluare (transportul se face arzând hidrocarburi) şi, în plus,nesănătoasă, pentru că e tratată ca să reziste pe drum şi pe raft.Şi au decretat că în farfuria unui bun ecologist nu trebuie să seafle alimente produse şi, eventual, procesate la mai mult de o sutăde mile (circa 160 de kilometri, ceea ce ar însemna că struguriisau vinul de Focşani nu sunt tocmai cuşer în Bucureşti). Şi au datşi un nume acestui mâncător cu conştiinţă, stimulator alagriculturii, industriei şi neguţătoriei locale: locavor (foto 1),opus distavorului, care cumpără din hipermarket hrană adusă de lamare distanţă. Noul nume al ecologistului în ipostaza sa de fiinţămâncătoare a avut un succes atât de mare, încât a fost desemnat deOxford Dictionary cuvântul anului 2007 (evident, blamabiluldistavor a fost ignorat).
Un bun ecologist este însă bun nu doar atunci când mănâncă, ci şicând, să mă iertaţi, face sex. În această ipostază el capătă numelede ecosexual sau vegansexual (despre cel din urmă termen ştim cuexactitate că a fost creat în 2007 de o cercetătoare din NouaZeelandă). Un ecosexual nu are ce căuta lângă un partener omnivorsau, cu atât mai puţin, carnivor, a cărui piele miroase amortăciune, sau lângă un partener care poartă îmbrăcăminte de pielesau de blană, ori care se deplasează cu altceva decât cu bicicleta,ori care foloseşte pomade şi alifii nevegetale sau apelează la uncondom nebiodegradabil. Ecosexualitatea, sau vegansexualitatea,presupune, în primul rând, armonie cu natura, şi abia în al doilearând între parteneri. Ecosexualii caută o dragoste curată…,verde.
În competiţia pentru cuvântul anului 2007 (care, aşa cum am văzut,era locavor în viziunea Oxford Dictionary), alegerea revistei Times-a oprit asupra lui freegan (din free Ă (ve)gan). Dacă locavoriişi vegansexualii sunt păcătoşi care încearcă să pună puţină ordineşi înfrânare ecologică în viaţa lor, freeganii (foto 2) suntadevăraţi asceţi ai ecologismului, cei care întruchipează în celmai înalt grad opoziţia la consumismul risipitor. Freeganii trăiescdin ce aruncă alţii. Mâncarea (evident, vegetariană) şi-o procurăscormonind prin tomberoanele din spatele hipermarketurilor şirestaurantelor, care aruncă produsele aflate în ultima zi devalabilitate. Din aceeaşi sfântă dorinţă de a nu irosi inutilresursele planetei, freeganii refuză să locuiască în case,ducându-şi traiul în aer liber şi dormind, cel mult, în corturi sausub coviltirul căruţelor. De aceea şi sunt atât de puţini şilocalizaţi aproape exclusiv în însorita Californie.
Veche aproape de când lumea (gândirea chineză vedea în ea omanifestare a legii lui yin şi yang), dar reformulată,sistematizată, ambalată şi prezentată, pe la mijlocul anilor '50,de japonezul George Ohshawa într-o formă digerabilă pentrumentalitatea contemporană occidentală, macrobiotica pretinde săasigure, printr-o alimentaţie naturală (formată aproape exclusivdin cereale integrale, la care se ajunge treptat, eliminând întâiprodusele animale, apoi fructele), echilibrul interior şi armoniacu mediul. Este un regim atât de dur, încât doar puţinidieteticieni îl recomandă, şi numai pentru slăbire.
Tot mai bine e pe la noi, unde reţeta tradiţională a traiuluicumpătat alternează perioadele de post, când blând, când sever, cucele de dulce.

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noidin acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul deCuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.


ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti).Filolog (absolvent de spaniolă-română al Universităţii Bucureşti).Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şipublicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia.Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Fărâmiţă Lambru, DireStraits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibănepoţi. Are un nepot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO