Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR /Gaură albă, gaură neagră

MISTERELE CUVINTELOR /Gaură albă, gaură neagră
07.07.2010, 14:35 416

Fizicianul nord-american John Archibald Wheeler (1911-2008),veteran al Proiectului Manhattan şi pionier al cercetărilor înteoria cuantică a gravitaţiei, nu a fost doar un strălucitteoretician, ci şi un ingenios inventator de cuvinte. Lui i sedatorează, de pildă, fie pentru că i-a creat, fie pentru că i-afăcut celebri, termenii wormhole, black hole şi white hole.
Black hole (preluat în română ca atare sau tradus prin gaură neagrăori gol negru) este noul nume pentru ceea ce, până în 1967, eradesemnat drept "stea în colaps gravitaţional complet" sau "steaîngheţată", un corp ceresc defunct, prăbuşit în sine însuşi, atâtde dens şi cu un câmp gravitaţional atât de mare, încât din el numai scapă nimic, nici măcar lumina.
În 1967, în timpul unei conferinţe pe care a ţinut-o la New York,cineva a sugerat, în timpul discuţiilor, termenul, iar Wheeler l-apreluat bucuros. După ce ai rostit de 10 ori - avea el să-şiamintească într-un interviu - "stea în colaps gravitaţionalcomplet", începi să cauţi cu disperare ceva mai scurt.
White hole (gaură albă), opusul găurii negre, este un spaţiu încare nu se poate intra, dar din care materia este expulzată.
Wormhole (gaură de vierme), sau "pod Einstein-Rosen", desemnează oscurtătură prin spaţiul-timp curbat al relativităţii generale,numele pe care i l-a dat Wheeler în 1957 venind din analogia cu unvierme care sapă un tunel pentru a traversa un măr. O gaură devierme ar semăna cu două pâlnii opuse prin gâtul comun, între carecirculă materia. Un astfel de tunel ar uni o gaură neagră de ogaură albă, prima alimentând-o pe cea de-a doua.
Pentru gaură neagră, cea mai veche atestare consemnată înDicţionarul de cuvinte recente este din 1978 ("aşa-numitele găurinegre, corpuri cereşti masive, invizibile, cu o forţă de gravitaţieatât de mare, încât ea absoarbe şi lumina", R.l. 14 XI 78 p. 6),dar sintagma trebuie să fi început să circule în română mult maidevreme, cel puţin printre specialişti. Oricum, sinonimul inutilpudibond gol negru apare în DCR cu un an înainte ("Studierea unoradintre cele mai misterioase obiective din Univers - pulsarii,quasarii, stelele în explozie şi golurile negre - aceasta va fimisiunea noului satelit ştiinţific Heao-1 pe care N.A.S.A. îl valansa astăzi la Cap Canaveral", R.l. 15 IV 77 p. 6). Aceeaşipudoare prost plasată îi făcea înainte de 1989 pe unii ziarişti săevite gaura sau golul apelând la termenul englezesc ("golul produsprin stingerea scriitorului este un dramatic «black-hole» pe hartacerului nostru sufletesc", Săpt. 18 XII 81 p. 12).
După 1990, gaură neagră nu putea pierde ocazia de a se îmbogăţi cusensul de "sac fără fund, buzunar găurit", în care banii disparfără urmă ("Coplata, bani aruncaţi în gaura neagră", ziare.com 26III 10).
Dacă stăm să ne gândim bine, toată istoria noastră postdecembristăa fost marcată de funcţionarea neîncetată a unei găuri de viermemodificate, cu două găuri negre la ambele capete: resurselepublice, administrate de un stat atât de greoi încât se prăbuşeşteîn sine însuşi, s-au scurs, pe canale abil săpate de viermiitranziţiei, spre buzunare particulare care au ştiut doar săprimească şi să nu mai dea drumul la nimic din tot ce a intrat înele…

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi dinacest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul deCuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti).Filolog (absolvent de spaniolă-română al Universităţii Bucureşti).Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şipublicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia.Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Fărâmiţă Lambru, DireStraits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibănepoţi. Are un nepot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO