Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR/ Vocabularul tranzitiei (7). Iade vechi si noi

MISTERELE CUVINTELOR/ Vocabularul tranzitiei (7). Iade vechi si noi

1. Olimpiada antica; 2. Golaniada; 3. Mineriada

02.12.2009, 14:39 178
Douazeci de ani - frumoasa vârsta! Daca ar fi saluam in serios unitatea cronologica de masurare a democratieipropusa de Silviu Brucan, primele doua decenii de dupa decembrie1989 au reprezentat perioada de acomodare a românilor cudemocratia. Am depasit vârsta cresei, mergem la gradinita. Si putemprivi, cu intelegere si amuzament, in urma, facând bilantul -inclusiv cel lingvistic, pentru ca vocabularul nostru cel de toatezilele s-a schimbat si el in nesfârsita noastra tranzitie. In dozehomeopate administrate saptamânal, trecem in revista, pâna lasfârsitul anului, câteva dintre inovatiile lexicale de dupa1989.
Pentru eleni (vechii greci), "olimpiada" (v.gr.olympiados) era unitatea de timp, echivalenta cu patru ani, dintrejocurile desfasurate in cinstea zeilor din Olimp. Dupa reinviereajocurilor sportive moderne, de catre Pierre de Coubertain, in 1896,termenul este folosit ca sinonim pentru evenimentul sportiv insusi,iar "-iada", la origine o desinenta (ca si "-bus" din "omnibus") adevenit in toate limbile de cultura un sufix care, adaugat la nume,proprii sau comune, formeaza substantive cu sensul de "intrecere(sportiva, stiintifica etc.)".
Astfel, "balcaniada" este concursul sportiv incare se intrec sportivi din tarile balcanice, "dinamoviada" era,pentru tarile comuniste din estul Europei, concursul dintreechipele ministerelor de interne (botezate, cu o previzibila lipsade imaginatie, de nasul de la Moscova cu numele Dinamo, derivat dingr. "dynamis" - "putere", ca sa se stie cine taie placinta intarile din lagarul socialist), iar despre "ceferiada" isiaminteste, cu nostalgie romantic proletara, Ion Iliescu: "S-aorganizat atunci (in 1939) Ceferiada, un fel de olimpiada aceferistilor, si tot atunci s-a inaugurat stadionul Giulesti"(Adev., 31 V 03, p. 14). "Alpiniada" este, evident, un concurs dealpinism... chiar si in muntii Bucegi ("In zona refugiului Costiladin Bucegi s-a desfasurat prima etapa a alpiniadei universitareBucuresti..." - R.l., 10 V 78, p. 5), iar "Daciada" (intotdeauna cumajuscula!) era competitia sportiva suprema inventata de marelevânator si jucator de septic pe nume Nicolae Ceausescu pentru a-imentine in forma pe urmasii dacilor liberi (dacii, nu urmasiilor!). Tot din vremurile socialismului biruitor dateaza"bobociada", numele unei emisiuni radiofonice in cadrul careiastudentii din primul an isi luau, in limba de lemn, angajamentepeste angajamente - sa urmeze indemnurile de a invata, a invata siiar a invata, sa nu chiuleasca de la practica, sa culeaga porumbul,sa devina demni slujitori ai partidului si statului etc. etc. etc.Iar "balconiada" desemna, in registrul mucalit, "razboiul pe care,la inceputul anilor '80, l-au pornit primarii si reprezentantiidiverselor organe de partid si de stat impotriva celor care isiinchideau, fiecare cum ii dadea mâna, balcoanele" (Curierul nat.,11 I 03).
Un festival international cu, se pare, o traditierespectabila este "folcloriada" (cuvânt venit, in citatul careurmeaza, din franceza, dar termenul exista si in engleza, si inspaniola, si in germana...): "A 55-a Folcloriada a lumii a fostcucerita de români (...) la «olimpiada» internationala defolclor, care se tine in Franta, la Dijon, niste copii din Zalau auluat anul acesta Marele Premiu" (AS, 494/ 01, p. 17).
Care sunt, dupa 1990, noile "iade"? Majoritateaevoca, prin terminatie, fapte eroice, epopeice, de natura celor dinIliada antica:
"Baroniada" este lupta vitejeasca, iarasi siiarasi initiata de conducerea centrala a partidelor politice,impotriva baronilor locali, biruitori, pâna acum, in lupta cucentrul neputincios: "O baroniada de opereta nu rezolva problema,aici e nevoie de un buldozer ca sa mute gunoiul cu casa cu tot"(Ev., 8 II 03).
"Borduriada" este campania de schimbare, adeseoriinutila, a bordurilor in municipiul Bucuresti: "Borduriada de unmiliard de euro" (G., 19 X 07, p. 13).
"Capsuniada" este chinul fiilor si fiicelorpatriei bejeniti pe meleaguri straine, la inceput iberice, darulterior europene, initial la culegere de capsuni, ulterior de altefructe si legume: "Capsuniada -- ultima faza. Ultima selectie acelor care au dorit sa plece in Spania la cules de capsuni a avutloc ieri" (Adev., 8 II 02, p. 3) si "«Capsuniada», etapa a doua:mere, pere si caise" (Adev., 21 V 02, p. 3).
"Chioscariada" este campania necrutatoare aPrimariei impotriva chioscurilor amplasate ilegal pe domeniulpublic: "Dintr-un chiosc demolat de fostul primar Traian Basescu,in chioscariada pornita de acesta in 2001 in Bucuresti, a rasaritilegal o cladire cu patru etaje in buricul târgului…" (G., 8 XI 07,p. 10).
"Cuponiada" este istoria alambicata a primirii sidepunerii cupoanelor nominative de privatizare din sept.-oct. 1995:"Programul de Privatizare in Masa, proces tradus pe scurt de catremulti jurnalisti sub denumirea de cuponiada si-a incheiat primaetapa la data de 31 martie a.c." (Timisoara Internat., 56/96, p.7).
"Dosariada" este manipularea continutuluidosarelor intocmite de Securitate sau de alte institutii: "Sursedemne de incredere au informat (...) asupra dosariadei care se vadeclansa in august, prin lansarea unor dosare de securitate reale,in paralel cu altele false. Sunt vizati lideri ai opozitiei siziaristi independenti..." (R.l., 18-19 VII 92, p. 1).
"Golaniada" este, generic, actiuneaprotestatarilor ("golani", cum ii eticheta Ion Iliescu) din PiataUniversitatii: "A 17-a zi a «golaniadei» din Piata Universitatii.Primele impresii: demonstrantii ocupa o zona foarte intinsa, casi-n alte zile, dar sunt din ce in ce mai rari. Abia seara târziu,dupa ora 21, incep sa se mai indeseasca..." (Dim., 11 V 90, p.4).
"Mineriada" este 1. Venirea brutala a minerilorin Bucuresti, pentru a restabili "ordinea" prin violenta sau pentrua rasturna un guvern (in anii 1990-91): "Dupa mineriada, «cruciada»minerilor" (Alianta civica, 4 X 91, p. 4); 2. (prin extensie) Oriceact de distrugere facut de un "comando" in care nu participaneaparat minerii: "Cercetarile politiei continua pentru stabilireaparticiparii celorlalti prieteni ai sai (ai lui DD, figura celebraa lumii interlope aradene) la mineriada din local (barul Melody dinArad)" (Ev.z., 18 I 97, p. 6).
Ar mai fi multe de spus, despre avocatiada,becaliada, caminiada, catavenciada, ciolaniada, coneliada,electoriada, feseniada, gratariada, hingheriada, localiada,mileniada, mosteniriada, parlamentariada, primariada, spitaliada,studentiada, sutaniada, telefoniada, vadimiada, vacaresciada,vangheliada, dar...
Exemplificari si datari pentru sensurile sicuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR(Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la EdituraLogos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog(absolvent de spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesornavetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator sipublicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia.Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, DireStraits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aibanepoti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO