Ziarul de Duminică

Misterioasele semne din Alberobello/ de Călin Hentea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Calin Hentea

20.08.2015, 23:41 138

Câţi dintre români vor fi auzit, sau chiar mai mult, vor fi avut curiozitatea de a vizita satul Alberobello, situat undeva in calcâiul Italiei? Puţini, cred, chiar foarte puţini. Artistul vizual Lucian Muntean, acest neobosit curios de frumuseţile ascunse ale lumii înconjuratoare a ajuns însă la Alberobello, pe banii lui, în 2013. Acum, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso”, Lucian Muntean a deschis o inedită expoziţie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în Şura Bancu, expoziţie ce poate fi vizitată până pe 30 august.

De ce am vizita această expoziţie? Pur şi simplu pentru a vedea expuse în fotografiile acestui artist casele cu acoperişuri conice, construite din lespezi de calcar, aşezate una peste alta fără mortar şi însemnate fiecare în mod diferit. „Sunt peste o mie de case în acest sat de pe la 1400”, explică Lucian, şi fiecare semn este un fel de semnătură identitară a celui ce locuieşte în acea casă. Dacă locuinţa are mai multe încăperi, fiecare are propriul său acoperiş conic, toate însă purtând acelasi semn”.

Ca un arhitect, sau poate ca un sculptor, Lucian a compus in fotografiile sale numeroase ipostaze geometrice ale caselor din Alberobello, un sat intrat în patrimoniul UNESCO începând din 1996. Pentru a nu altera geometria aparte a compoziţiilor sale, Lucian Muntean a eliminat culorile vii ale peisajului şi a obţinut fotografii alb negru, care aproape că seamănă cu schiţele în creion ale unui arhitect. Asemenea, privitorului fotografiilor lui Lucian îi poate fugi mintea spre miraculosul acoperiş al casei Milá, La Pedrera, conceput de Gaudi, în inima Barcelonei, sau, de ce nu? la candidul Oblio.  În ceea ce priveşte misterioasele semne identitare de pe acoperişul caselor din Alberobello, ele trimit aproape instantaneu spre universul grafic al dangalelor româneşti, semnele cu care ardelenii îşi însemnau vitele. Dangale pe care Lucian Muntean le-a desenat (pentru o altă expoziţie) cu aceeaşi pasiune cu care a fotografiat misterioasele semne din  Alberobello.

 

Fotografii de Călin Hentea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO