Ziarul de Duminică

MNAC s-a prezentat la New York/ de Ziarul de duminică

MNAC s-a prezentat la New York/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

12.02.2015, 23:49 34

Ne prezentăm lumii.

Între 4-13 februarie 2015, Daniela Calciu, referent de specialitate al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din România (MNAC), a fost prezentă la New York în cadrul unui proiect mai amplu, iniţiat de Institutul Cultural Român de la New York. Evenimentul s-a înscris în seria dedicată instituţiilor culturale de prim rang din România, care a debutat cu prezentarea Muzeului Brukenthal din Sibiu, la BookExpo America 2014, continuând cu prezentarea Muzeului Ţăranului Român, Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti” de la Mogoşoaia.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a fost înfiinţat în 2001, într-una dintre aripile Palatului Parlamentului, renovată în acest scop. Muzeul a fost constituit prin fuziunea dintre Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă şi Departamentul de Artă Contemporană, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României. În octombrie 2004 noul sediu al MNAC a fost deschis publicului în Palatului Parlamentului, MNAC optând pentru o formulă de expunere novatoare, aceea de „museum in progress”, o instituţie care să nu se mărginească să arhiveze şi să gestioneze pasiv şi complezent o colecţie, ci care să propună proiecte stimulative, să imagineze noi juxtapuneri, noi corespondenţe, să participe la o acţiune de sinteză a artelor contemporane, din care să nu lipsească filmul, muzica, literatura, dansul.

Daniela Calciu a susţinut la 6 februarie 2015, la sala Auditorium a ICRNY, conferinţa „National Museum of Contemporary Art from Romania – Priorities for 2015-2017 reflecting the visual culture of Romania in the local, regional, and international context”, care a sintetizat direcţiile strategice ale noului manager al MNAC, Călin Dan.

Daniela Calciu este absolventă a Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti şi a unui program de masterat la École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette. Şi-a continuat studiile universitare cu un program de master de dezvoltare urbană integrată şi cu studii de doctorat la Universitatea „Ion Mincu”, unde predă elemente de bază de proiectare în arhitectură şi seminarii de teorie arhitecturală. Experienţa sa profesională include design interior şi proiecte de arhitectură. În afară participării la workshop-uri şi conferinţe internaţionale şi interdisciplinare, a câştigat premii în arhitectură, design şi fotografie. Din 2007, a dezvoltat proiecte de cercetare aplicată şi iniţiative pentru dezvoltarea locală participativă, în calitate de membru al Asociaţiei pentru Tranziţie Urbană şi cu Asociaţia PlusMinus. Între premiile şi recunoaşterile obţinute, se numără un grant de doctorat de la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (2008-2011) şi Junior Award Fulbright (2012-2013) la Universitatea din Cincinnati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO