Ziarul de Duminică

Moartea (culturală) a Occidentului – o carte recomandată de Ziarul de duminică

 Moartea (culturală) a Occidentului – o carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.05.2012, 14:48 300

Claude Levi-Strauss, "Antropologia şi problemele lumii moderne", Editura Polirom

Prefaţă de Maurice Olender. Traducere de Giuliano Sfichi. După reeditarea cu succes a volumului Gândirea sălbatică - o carte clasică a "parintelui antropologiei moderne" -, Polirom publică în traducere o lucrare inedită a lui Claude Levi-Strauss. Volumul Antropologia şi problemele lumii moderne reuneşte trei conferinţe susţinute în Japonia în primăvara anului 1986, pe care autorul însuşi a intenţionat să le includă într-un volum cu acest titlu. Cele trei eseuri reiau temele majore care l-au preocupat pe Levi-Strauss, actualizându-le. Pe lângă legăturile dintre "rasă", istorie şi cultură, sunt abordate probleme specifice lumii globalizate aflate în pragul secolului XXI, de la practicile economice la procrearea artificială. Subliniind importanţa antropologiei ca nou "umanism democratic", Levi-Strauss analizează raportul dintre relativismul cultural şi judecată morală, dintre gândirea ştiinţifică şi gândirea mitică şi susţine că viitorul umanităţii va fi marcat de sfârşitul supremaţiei culturale a Occidentului.

Claude Levi-Strauss (1908-2009), numit "părintele antropologiei moderne", a urmat studii de drept şi filosofie înainte de a se orienta către etnologie şi antropologie. A fost profesor la Sao Paulo (cercetările etnografice de aici constituie sursa volumului Tropice triste, care i-a adus celebritatea), iar mai apoi, până la pensionarea din 1982, director de studii şi profesor la College de France, precum şi director adjunct la Musée de l'Homme. A fost membru al Academiei Franceze din 1973.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO