Ziarul de Duminică

Mozart face shopping la mall/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

18.04.2014, 00:16 139

Gunter Grass

Cuvintele fraţilor Grimm

O declaraţie de iubire

Editura Polirom

Traducere din limba germană şi note de Alexandru Al. Şahighian. Cel de-al treilea volum de memorii în care Gunter Grass foloseşte drept pretext cuvintele propuse de Jacob si Wilhelm Grimm în Dicţionarul limbii germane pentru a se întoarce în timp şi a rememora diverse episoade din viaţa celor doi fraţi, dar şi din trecutul autorului însuşi. Dicţionarul limbii germane, publicat între anii 1852 şi 1960 în treizeci şi două de volume, început de Jacob şi Wilhelm Grimm la propunerea editorilor Karl Reimer şi Salomon Hirzel şi continuat de numeroşi colaboratori, devine astfel nu doar o înşiruire monotonă de cuvinte, ci şi o ţesătură vie de vocabule vechi şi noi, folosite încă sau date uitarii, în care se împletesc şoaptele, ezitările, strădaniile, revoltele, slabiciunile şi bucuriile celor doi fraţi.

 

Eva Baronsky

Mozart se trezeşte

Editura Allfa

Traducere din limba germană şi note de Brigitte-Helia Aiteanu. „În ajun era încă pe patul de moarte – spun editorii. A doua zi se trezeşte într-un loc necunoscut. Paradis? Infern? Nu, este Viena zilelor noastre. Rătăcind pe străzile cândva familiare ale unui oraş în care toată lumea îl cunoaşte, dar nimeni nu îl recunoaşte, Wolfgang se confruntă la tot pasul cu minunile lumii contemporane, de la trăsurile fără cai şi muzica fără orchestră până la cluburile de jazz, magazinele universale şi celebrele bomboane Mozartine. Înfricoşătoarea călătorie în timp nu şi-o poate explica decât printr-un mandat din partea lui Dumnezeu: trebuie să ducă la bun sfârşit misteriosul Requiem. Dar ce soartă îl aşteaptă după aceea?”

 

Raimundo Carrero

Povestea Bernardei Soledade -

pantera din sertao

Editura Univers

Traducere de Simona Ailenii. Un mic roman care prezintă toate caracteristicile literaturii armoriale – cum bine argumentează în introducere Ariano Suassuna, fondatorul acestei mişcări care şi-a propus să dea un nou avânt literaturii braziliene prin includerea conştientă a motivelor populare. Cum povesteşte autorul, într-o zi din 1973 un pictor i-a arătat o serie de tablouri cu cai sălbatici, după care s-a gândit la structura unei piese de teatru, „însă cu vocabularul meu îmi era imposibil să creez fantasme cu cai. M-am convins că trebuia neapărat să scriu un roman.” Romanul a fost scris în cinci zile, câte douăsprezece ore pe zi, şi este despre puterea absolută.

 

Laurell K. Hamilton

Sărutul din umbră

Editura Leda

Traducere din limba engleză şi note de Carmen Ion. Volumul I din seria Meredith Gentry, o serie nouă de romane intens erotice, în care se amestecă supranaturalul şi intriga poliţistă. Autoarea s -a născut în data de 19 februarie 1963 şi a publicat cărţi fantasy şi romance. Este cunoscută pentru seriile bestseller: Anita Blake: Vampire Hunter şi Merry Gentry. În cartea de faţă, eroina, prinţesa Meredith NicEssus fuge de la Curtea Zânelor Unseelie, lăsându-şi în urmă familia şi trecutul. Sub pseudonimul Meredith Gentry, ea lucrează în Los Angeles ca detectiv particular specializat în crime supranaturale. Dar pe urmele sale se află asasinul reginei, trimis să o aducă înapoi, cu sau fără voia ei.

 

Robert Şerban
Gura păcătosului

Dialog cu Valeriu Armeanu

Editura Brumar

Valeriu Armeanu este scriitor şi jurnalist care trăieşte la Turnu Seeverin. Poetul Robert Şerban  susţine, chiar la începutul cărţii sale, că a fost unul dintre eroii copilăriei şi adolescenţei sale. „L-am admirat pentru umorul şi curajul de a spune ce crede... mi-a dat câteva sfaturi literare de care am ţinut cont, fiindcă erau folositoare... Mi-am zis: de ce să nu-i pun eroului meu din adolescenţă mai multe întrebări, mai ales despre momente importante din biografia sa, cum ar fi ura, de mic copil, împotriva comunismului?... Din răspunsul afirmativ la aceste interogaţii s-a născut Gura păcătosului. Trag nădejde, dragă cititorule, că lectura acestei cărţi o să te lase cu gura căscată.”

 

Lucian Gruia

Mitul lui Narcis

Studii şi cronici literare

Editura Limes

“În cartea mea am încercat să fiu un critic literar correct şi să reflect chipurile scriitorilor, nedeformate. Din aceste motive, mi-am propus să comentez scriitorii cu care am rezonat sufleteşte, în funcţie, pe cât se poate, de valoarea lor estetică. Totodată am analizat, de cele mai multe ori, un scriitor prin mai multe cărţi ale sale, conturându-I astfel mai exat personalitatea. M-am oprit asupra unei părţi a scriitorilor români contemporani inspiraţi, pe mulţi alţii, valoroşi, pe care încă nu i-am cercetat, îi voi include probabil într-un volum următor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO