Ziarul de Duminică

Musica viva/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

08.01.2015, 23:49 23

De câţiva ani, Editura Didactică şi Pedagogică publică o colecţie numită Musica viva cu texte despre mari muzicinei destinate atât învăţământului, cât şi publicului larg. Trei dintre ultimele titluri au fost:

 

Lavinia Coman Constantin Silvestri

„Câtă splendoare, atâta suferinţă şi tot atâta uitare. Constantin Silvestri a trecut ca o cometă pe cerul lumii muzicale în admiraţia publicului şi ura activă a competitorilor săi. După o carieră glorioasă în ţară, care a culminat cu premiera la Bucureşti a operei Oedip de Enescu, s-a impus ca unul dintre primii şefi de orchestră din lume. Datorită stilului unic de a dirija, creat şi promovat cu o forţă de convingere irezistibilă, prin utilizarea unor noi tehnici şi procedee de lucru inimitabile, rămase până astăzi de referinţă, datorită repertoriului vast abordat, s-a ilustrat deopotrivă ca dirijor de podium şi dirijor de disc, de orchestră simfonică şi de operă. A fost un compozitor original şi un profesor cu discipoli valoroşi. A avut vocaţia de a forma câteva ansambluri de elită, între care a strălucit Orchestra Simfonică din Bournemouth. Viaţa lui a fost plină de evenimente spectaculoase, fiind un artist mult iubit, dar şi contestat uneori. După moartea survenită în anul 1969 la Londra, în ţara natală, peste rezultatele carierei sale excepţionale s-a aşternut ceaţa uitării. La împlinirea unui secol de la naşterea lui Constantin Silvestri, se impunea, prin publicarea acestei cercetări monografice, un gest de recunoştinţă şi un omagiu adus marelui artist.” (Lavinia Coman)

 

Grigore Constantinescu Gaetano Donizetti

Gaetano Donizetti este o legendă cu un singur personaj şi două destine. Lumina geniului l-a ajutat să călătorească pe calea liricii, inspirându-l în crearea operelor sale. Drumul existenţei însă l-a obligat să sufere, întâmpinând mereu oprelişti în înfiriparea unei vieţi de familie, condamnându-l să piardă fiinţele dragi. Confruntarea acestor destine este tragică, şi nimeni, în afara celor ce îi cercetează creaţiile şi află cum le-a zămislit, pătimind, nu o poate şti. A cunoscut lumea sentimentelor, şi le-a exprimat în superbe creaţii; a căutat rosturile tragice şi momentele de aventuri vesele, dialogând cu impresari, directori de teatre, interpreţi şi public; a fost înconjurat de interpreţi, unii lansaţi în carieră cu sprijinul său, alţii dăruiţi cu roluri faimoase. Însă gloria lui nu a fost întotdeauna favorabilă unei cunoaşteri imediate a celor peste şaptezeci de opere compuse, a căror revelaţie a fost uneori târzie. Autorul acestei monografii a căutat să-i cunoască realizările, înlocuind ignoranţa cu efortul de identificare a valorilor din seria multitudinii de titluri ce au meritat aplauzele spectatorilor. Ce a urmat după plecarea sa grabnică în „marele Dincolo”? Doar preluarea amintirii operelor sale, cu pagini de muzică nemuritoare, de neuitat. Într-adevăr, Gaetano Donizetti este un nume pentru eternitate, iar această scriere luminează calea prin care îl urmăm, cu inima şi gândul, în lumea liricii.

 

Anamaria Călin Claude Debussy

„Musicien français” de la cumpăna secolelor XIX şi XX, Claude Debussy aureolează epoca de avânt renascentist a muzicii franceze din secolul al XIX-lea, deschizându-i astfel noi perspective şi orizonturi, plasând-o din nou în prim-planul atenţiei lumii muzicale mondiale.
Spirit liber şi independent, modern până la extravaganţă, Claude Debussy, prin arta sa, a îmbogăţit sfera tematică şi a împrospătat arsenalul mijloacelor de expresie muzicală, nu prin negarea tradiţiei, ci prin reconsiderarea ei, prin reevaluarea ei, ancorându-şi inspiraţia într-o vastă interioritate, ce se întinde din Evul Mediu şi până în contemporaneitate, din care, cu un remarcabil simţ al valorilor perene, extrage şi selectează – ca nimeni altul până la el – ineditul, inefabilul şi inexprimabilul.
Un excepţional sens poetic hrăneşte spiritul şi sensibilitatea lui Claude Debussy, definindu-l drept unul dintre cei mai subtili iniţiatori şi mânuitori ai arsenalului componistic modern, sensibil înnoit conform simţirii sale muzicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO