Ziarul de Duminică

Muzeul Ţăranului Român – 25 de ani de la reînfiinţare/ de Stelian Ţurlea

Muzeul Ţăranului Român – 25 de ani de la...

Autor: Stelian Turlea

13.02.2015, 00:09 222

Muzeul Ţăranului Român, Şoseaua Kiseleff, nr. 3, este unul dintre cele mai vechi muzee bucureştene, cu o istorie agitată. Clădirea a fost construită pentru a fi Muzeu Naţional, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti, promotor al stilului neoromânesc, în mai multe etape: 1912-1916, lucrări reluate între 1931 şi 1939, apoi 1963-1965. Clădirea a fost concepută cu un corp central pe o lungime de 70 m spre şoseaua Kiseleff şi două aripi laterale, iar la mijloc prevăzută o curte pătrată înconjurată de o galerie de arcade. Începând cu 1952, edificiul va adăposti Muzeul Lenin-Stalin, apoi Muzeul Lenin, apoi Muzeul Partidului Comunist Român, apoi Muzeul de istorie a Partidului Comunist Român şi a Mişcării revoluţionare şi democratice din România. Abia la 5 februarie 1990, Muzeul reîncepe să funcţioneze sub numele de Muzeul Ţăranului Român. Primul său director va fi pictorul Horia Bernea, care îl va reorganiza dându-i actualele funcţiuni.

În 1990, Andrei Pleşu, ministrul Culturii de la acea vreme, l-a numit la conducerea muzeului pe pictorul Horia Bernea, care, timp de 10 ani, împreună cu echipa sa, a reaşezat colecţia înstrăinată în anii comunismului şi a făcut „să renască un muzeu centenar”. În 1996, a venit şi marea recunoaştere internaţională: premiul EMYA pentru muzeul european al anului. Până în prezent, Muzeul Ţăranului Român este singurul din România care deţine această distincţie.

Prin expoziţiile temporare şi colecţiile sale vechi, dar şi recente, prin târgurile sale deja tradiţionale şi promovarea „produselor ţăranului român”, prin activităţile sale cu copiii, prin diversitatea acţiunilor sale culturale (lansări de carte şi dezbateri, concerte şi filme, colocvii şi seri culturale etc.), Muzeul Naţional al Ţăranului Român încearcă să se păstreze permanent în actualitate.

Săptămâna trecută Muzeul Ţăranului Român a sărbători 25 de ani de la reînfiinţare prin manifestaţii aparte. Acestea vor continua pe tot parcursul anului cu expoziţii, concerte, târguri cu meşteri şi ateliere de creativitate pentru copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO