Ziarul de Duminică

Muzica lui Dimitrie Cantemir/ de Ziarul de duminică

Muzica lui Dimitrie Cantemir/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

17.12.2015, 23:39 52

Continuăm seria de articole de prezentare a unor CD-uri publicate de Casa Radio cu înregistrări extraordinare, mai noi sau mai vechi.

 

Imago Mundi – Isvor
Dimitrie Cantemir – Cartea ştiinţei muzicii şi Muzica tradiţională românească

Ansamblul Imago Mundi are ca ţel prezentarea muzicii vechi româneşti. Deşi preia melodii şi ritmuri tradiţionale, aranjamentele sunt foarte actuale şi extrem de bine realizate. Bun gust, rafinament, cultură a sunetului şi profesionalism sunt calităţile definitorii ale acestui ansamblu şi ale repertoriului său. Pe lângă o sonoritate specifică, în care simplitatea melosului se îmbină cu subtilitatea dispoziţiilor instrumentale, anumite aranjamente reuşesc să creeze o mixtură originală între folclor oriental, sonorităţi renascentiste, ecouri africane şi minimalism american.

(Prof.univ.dr. Dan Dediu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti)

„Isvor” reprezintă viziunea Imago Mundi asupra muzicii vechi şi tradiţionale româneşti, un repertoriu foarte rar abordat de către muzicienii de factură clasică. Piesele ce alcătuiesc albumul „Isvor” sunt puse în valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spaţiului cultural românesc al vremii lui Cantemir (baglama, bouzuki, darbuka, bendir) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară).
Imago Mundi se adresează unui public dinamic, care caută alternative la muzica de consum; perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan, care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie; este perspectiva omului influenţat de experienţa urbană, care ascultă jazz, rock, muzică clasică sau electronică, dar pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ce simte, şi nu de ce „se poartă”.
(Extrase din bookletul albumului)

 

Imago Mundi sunt / are:
Oana Ivaşcu oboi, tamburină / oboe, tambourine 
Adrian Buciu flaute, shakers / flutes, shakers
Cătălin Ştefănescu cobză, mandol, chitară / kobsa, mandol, guitar
Ştefan Barbu vioară, frame drum / violin, frame drum
Daniel Ivaşcu bendir, darbuka, shakers / bendir, darbuka, shakers

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO