Ziarul de Duminică

National Book Awards şi Interallié/ de Bogdan Enache

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Bogdan Enache

28.11.2014, 00:20 45

Scriitorii americani Phil Klay şi Evan Osnos au câştigat premiile pentru cea mai bună operă de ficţiune, respectiv cea mai bună operă de non-ficţiune, la cea de-a 65-a ediţie a galei National Book Awards, unele dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite. Premiile au fost decernate în cadrul unui dineu organizat la New York, aceste distincţii numărându-se printre cele mai importante premii literare acordate în Statele Unite ale Americii şi care onorează cele mai bune opere de ficţiune, non-ficţiune, poezie şi încurajează tinerii scriitori.

Phil Klay, fost membru activ al armatei americane, a primit premiul pentru ficţiune, pentru cartea sa „Redeployment”, o colecţie de povestiri despre războaiele din Irak şi Afganistan.

Evan Osnos a obţinut premiul pentru non-ficţiune, acordat pentru cartea sa „Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China”.

„Nu am crezut că o să ajung aici”, a declarat, surprins, într-un mic discurs de mulţumire, Phil Klay, veteran de război care a participat la războiul din Irak.

În motivaţia acordării premiului, juriul a descris cartea sa drept „viziune caleidoscopică asupra conflictului şi a lăsării la vatră”, iar Kaly a fost catalogat drept „povestitorul prin excelenţă al conflictului din Irak”.

Evan Osnos, a cărui carte este despre drumul Chinei spre modernizare şi rolul individului şi al Partidului Comunist în acest proces, a concurat la categoria non-ficţiune cu lucrări semnate de Roz Chast, John Lahr, Anand Gopal şi Edward O. Wilson.

Lousie Gluck a primit premiul pentru poezie, cu opera „Faithful and Virtuous Night”, patru dintre cei cinci finalişti ai acestei categorii fiind femei.

Autoarea Jacqueline Woodson a primit distincţia pentru tineri scriitori, pentru „Brown Girl Dreaming”.

Premiile National Books, oferite de National Book Foundation, au fost înfiinţate în 1950 pentru a onora cele mai bune creaţii ale literaturii americane. Juriul fiecărei categorii selectează câştigătorul din lista de propuneri trimisă de editurile americane.

Ursula K. Le Guin, scriitoare de romane fanteziste, lucrări ştiinţifico-fantastice, cărţi de copii şi nuvele, a primit distincţia pentru întreaga activitate „2014 Medal for Distinguished Contribution to American Letters” (Medalia pentru contribuţia eminentă la literatura americană, n.r.), pentru impactul transformator al scrierilor sale asupra literaturii americane.

Finaliştii celor patru categorii au fost aleşi dintr-o listă de 1.400 de propuneri.

*

*     *

Premiul literar francez Interallié a fost acordat scriitorului Mathias Menegoz, pentru debutul său în roman „Karpathia”, o frescă istorică a cărei acţiune se desfăşoară în Transilvania secolului al XIX-lea. Mathias Menegoz, în vârstă de 46 de ani, de formaţie om de ştiinţă, a fost ales de juriul Interallié după al cincilea tur de scrutin, cu şase voturi pentru şi patru împotrivă, câştigând distincţia în faţa scriitoarei Simonetta Greggio, care a fost nominalizată pentru romanul „Les nouveaux monstres” (editura Stock).

„Karpathia” este „un roman foarte frumos, cu un subiect original şi cu o intrigă plasată într-o perioadă extrem de romantică”, a declarat pentru AFP Nelly Alard, laureată în 2013 a premiului Interallié şi membră al juriului din acest an. Potrivit tradiţiei, anul viitor, locul lui Alard în juriul care acordă distincţia va fi luat de laureatul din 2014, Mathias Menegoz. „Singura critică pe care o putem aduce acestui roman, pe care îl citeşti cu sufletul la gură, este că este «arhi-clasic»”, a declarat scriitorul Jean-Marie Rouart, membru al juriului.

În acest roman de aventuri, de 700 de pagini, Mathias Menegoz, născut în Franţa în 1968, cu tatăl francez şi mama de origine germană, îl poartă pe cititor în Transilvania anilor 1830. Având ca fundal o cetate lugubră, păduri înceţoşate şi o societate dominată de seniori feudali, cartea prezintă sosirea unui tânăr conte maghiar venit să preia frâiele domeniului strămoşilor săi, fapt care declanşează vechi sentimente de ură ascunsă. Totul degenerează. Povestea exploziei de violenţă care lasă în urmă un câmp de ruine este spusă cu pasiune.

Interallié încheie sezonul trofeelor franceze pentru literatură, care a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 30 octombrie scriitorului Adrien Bosc, pentru volumul „Constellation”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO