Ziarul de Duminică

Nautilus Science fiction/ de Ziarul de duminică

Nautilus Science fiction/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.05.2016, 23:54 33

Joan D. Vinge

Regina zăpezilor

Traducere din limba engleză de Diana Pădurariu.

Premiul Hugo ’81, o minunată reinterpretare a basmului lui Hans Christian Andersen, Crăiasa Zăpezii. „Dacaă vă plac romanele space opera, pline de mistere vechi de milenii, tehnologii fantastice şi ticaloşi irecuperabili, atunci, sigur vă veţi îndrăgosti de Regina Zăpezilor de Joan D. Vinge.” – io9.com

Având la bază basmul Crăiasa Zăpezilor de Hans Christian Andersen şi cartea Zeiţa Albă a lui Robert Graves, Regina Zăpezilor este un roman a cărui acţiune se petrece pe o planetă acoperită în mare parte cu ape, Tiamat, al cărei soare orbitează o gaură neagră, ceea ce permite călătoriile stelare, legând Tiamatul cu restul galaxiei civilizate („Hegemonia” care a supravieţuit căderii Imperiului Galactic).

Locuitorii Tiamatului sunt împărţiţi în două clanuri: „Iernaticii” – care susţin  progresul tehnologic şi relaţiile comerciale cu lumile exterioare – şi „Văraticii” –   care depind de tradiţiile lor populare şi de rigidele distincţii sociale pentru a supravieţui pe acestă planetă mărginaşă. La fiecare 150 de ani, orbita soarelui în jurul unei găuri negre infuenţează dramatic ecologia planetară şi, pentru a menţine echilibrul fragil, guvernarea trece din mâna Iernaticilor în cea a Văraticilor prin intermediul unei monarhii matriarhale. Călătoriile interstelare între Tiamat şi Hegemonie sunt posibile în perioada celor 150 de ani de conducere Iernatică, planmeta fiind condusă de o singură femeie: o „Regină a Zăpezii” Iarna, o „Regină a Verii” Vara.

După 150 de ani de domnie, timpul Reginei Zăpezilor se apropie de sfârşit. În curând, poarta galactică ce leagă planeta Tiamat de alte lumi se va închide şi vremea Iernii se va termina odată cu venirea la putere a Verii. Dar nu este totul pierdut dacă planul lui Arianrhod, Regina Iernii cea coruptă sşi vesşnic tânără, se va împlini. De cealaltă parte a lumii, Moon, unul dintre oamenii Verii, este prinsă în mrejele urzelilor Reginei şi va trebui să lupte cu toate forţele pentru a împiedica un viitor sumbru.

 

Ursula K. Le Guin

 

Oraşul Iluziilor

Le Guin scrie despre oameni rupţi de forţe mai puternice decat ei şi care se luptă cu curaj pentru a rămâne întregi.” – The New York Times Book Review

Adunate pentru prima oară într-un singur volum, cele trei nuvele din lumea HAINISH preced romanul multi-premiat al Ursulei K. Le GuinMâna stângă a întunericului.

Cărţile Ursulei K. Le Guin parte din ciclul HAINISH sunt opere de sine stătătoare şi pot fi citite individual. Dar publicarea acestor trei nuvele într-un singur volum îi dă cititorului şansa de a le parcurge ca o serie, de a descoperi conexiunile dintre temele abordate de scriitoare. Pline de aventură şi suspans, toate cele trei poveşti au în comun acelaşi motiv: singurătatea străinului separat de cultura lui, pierderea identităţii şi exilul într-o altă societate.

Volumul cuprinde aşadar  trei microromane (sau novella): Lumea lui rocannonPlaneta exilului şi Oraşul iluziilor – şi alcătuind ciclul hamish. Sunt primele scrieri ale Ursulei k. LeGuin.

 

Lumea lui rocannon


Un om de pe terra, rocannon, dintr-un voiaj intergalactic, este blocat pe o planetă medievală, cu zâne, pitici şi telegari zburători şi nu se poate întoarce în lumea lui. în plus, o civilizaţie duşmană ameninţă această planetă iar rocannon-ul nostru porneşte într-o călătorie iniţiatică întru salvarea sa şi a lumii în care s-a nimerit.
Va reuşi să treacă de celelalte populaţii sălbatice? Va reuşi să străbată vegetaţiile pline de pericole ale planetei?
 

Planeta exilului


Departe-născuţii, humanoizi negri (veniţi de pe terra) cu puteri mentale sunt exilaţi pe o planetă locuită de două feluri de băştinaşi: hilfii, un soi de indieni albi şi gaalii, nişte migratori sălbatici. când vine iarna, humanoizii exilaţi şi „indienii“ va trebui să se unească împotriva migratorilor sălbatici. Vor reuşi să-i învingă? Ce se întâmplă când conducătorul oamenilor negri cu puteri mentale şi o indiancă albă se îndrăgostesc şi vor să rămână împreună?
 

Oraşul iluziilor


Un străin extraterestru e găsit pe pământ, fără memorie. Oamenii locuiesc izolaţi în Case – comunităţi mici, diferite una de cealaltă. Străinul porneşte singur să-şi găsească memoria şi rasa – o călătorie iniţiatică, prin civilizaţia unui pământ din viitor, fie plin de sălbatici, fie plin de secte spirituale, daoiste, thoreau-iste etc. – şi ajunge şi-n oraşul iluziilor, la îndemâna shingilor, stăpânii pământului şi ai  galaxiei. Până la sfârşit, are să aibă surpriză după surpriză după surpriză. Şi noi, odată cu el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO