Ziarul de Duminică

Vremea lui Seneca/ de Stelian Ţurlea

Vremea lui Seneca/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.11.2013, 00:00 519

Lucius Annaeus Seneca (sau Seneca cel Tânăr) a fost un filosof stoic roman, preceptor al împăratului Nero. A ocupat funcţii în administraţia Imperiului şi a avut o viaţă şi o carieră agitate, încheiate cu porunca împăratului să se sinucidă, după ce a fost bănuit că a complotat. De la el au rămas multe epistole şi dialoguri care alcătuiesc substanţa multor tomuri, în continuare traduse şi tipărite inclusiv în româneşte, îndeosebi pentru esenţa filosofiei sale, anume că înţelepciunea constă în a-ţi cultiva voinţa de a-ţi găsi fericirea în virtute, şi nu în hazardul bogăţiei materiale.

Editura Polirom a publicat în ultimii ani mai multe volume de „Dialoguri” şi de „Epistole”, traduse de două clasiciste tinere, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău, prefaţate, după toate canoanele bunei ştiinţe practicate în Occident, de cercetătoarea elveţienă Anne Bănăţeanu, în ediţii îngrijite şi adnotate de  profesoara Ioana Costa de la Universitatea din Bucureşti. Numele acestei remarcabile profesoare l-am întâlnit şi în alt proiect despre care vorbim acum pe larg.

Recentul Târg Internaţional de carte Gaudeamus a prilejuit şi apariţia unei noi Edituri, Seneca. O conduce doamna Anastasia Staicu, care a bienevoit să ne ofere şi o seamă de informaţii, imposibil de găsit altminteri. Este vorba de o editură nou nascută, cu un audiobook lansat deja şi şapte volume comandă fermă la tipografie. (Scrisori catre Lucilius - două volume; Despre Liniştea spiritului şi Despre tihnă; Despre mânie; Despre fermitatea înţeleptului şi Despre providenţă; Despre viaţa fericită. Despre scurtimea vieţii; Rămâi cu bine (Epistole alese). De toate aceste volume se ocupă traducătoare cunoscute demult pentru iubirea de Seneca -

Ioana Miranda Costa, Ştefania Ferchedău-Georgescu, Vichi-Eugenia Ciocani,  ediţia fiind îngrijită de doamna Costa. Textele traducerilor editate de Polirom au fost încă o dată revizuite, in mod special epistolele alese pentru audiobook.)

Prin urmare, o editură care îşi propune să-i publice pe stoici, care începe cu scrierile lui Seneca (urmează Epictet şi Marc Aureliu) şi are intenţia să-i promoveze cu ajutorul unor tineri şi adolescenţi. Sprijinul graficienilor tineri va consta în redarea textului prin imagini: cărţile vor conţine, la începutul lor, 10-15 pagini cu citate ilustrate. Sprijinul elevilor din licee este văzut de Anastasia Stancu în felul următor:  se va anunţa un concurs de eseuri „Am primit de la Seneca o scrisoare”; cele mai bune din ele vor fi publicate şi premiate.

Audiobookul lansat la Gaudeamus se cheamă Seneca „Rămâi cu bine”. Este vorba de un fragment din „Scrisori către Lucilius”, două CD-uri în lectura lui Victor Rebengiuc, sub motto-ul lui Seneca „Dacă lipseşte ţinta, viaţa e o rătăcire.” Traducerea din limba latină – Ioana Costea. Design grafiic – Dragoş Tudor. Desene – Sasha Staicu. „Aşadar, ce să te îndemn eu acum să faci? Nimic nou, te sfătuiesc însă ceva anume, mai presus de toate: încearcă să înţelegi ce este necesar şi ce este fără rost. Ce este necesar ţi se va oferi de la sine, de pretutindeni, ce e fără rost va trebui în schimb să cauţi mereu cu mari strădanii. Cerinţa naturii este uşor de împlinit şi lesne de atins: sudoarea apare pentru cele de prisos. Ele ne zdrenţuiesc toga, ele ne fac să îmbătrânim în cortul nostru ostăşesc, ne aruncă pe ţărmuri străine: ce ne aduce îndestularea se află la îndemână.”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO