Ziarul de Duminică

Nicolae Grigorescu: colecţia de acasă/ de Remus Andrei Ion

Ţărăncuţă odihnindu-se, ulei pe pânză;

Nicolae Grigorescu: colecţia de acasă/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion

28.04.2011, 23:22 307

Nicolae Grigorescu este, fie că ne place, fie că nu, cel maicurtat pictor român, cel care a iscat cele mai costisitoare pasiuniprintre colecţionari, cel care poate oferi şi comercianţilorambiţioşi creşteri de cotă de la o vânzare la alta. NicolaeGrigorescu ne demonstrează de un an încoace că operele luiimportante nu sunt doar în muzee şi că, de multe ori, povesteapicturilor care au "rămas acasă" este chiar importantă.

Colecţionarii au un patrimoniu Nicolae Grigorescu, despre carese pot spune multe, fiecare tablou are o mică istorie proprie,bazată pe iubirea celor care l-au cumpărat, păstrat, admirat. Şi,cu toate acestea, valoarea operei lui Grigorescu este greu deestimat de fapt, preţurile negustorilor trebuie să crească mereu,colecţionarii au dreptul să considere că au probabil cel mai"aparte" dintre tablourile lui Grigorescu, iar fiecare muzeografîşi poate imagina că oricare dintre lucrările intrate în circuituloficial poate fi preţuită peste oricare dintre tablourile care audat vârfurile de cotă de pe piaţă pentru artist.

Şi uite-aşa, precum la Deva, 2-3 peisaje Grigorescu copiate şiînlocuite chiar de portar în casa memorială Petru Groza, sunt acumevaluate la sute de mii de euro, şi cota de piaţă a artistului arecinci recorduri consecutive în linie, de la 155.000 la 270.000 deeuro. Fiecare casă de licitaţii cu istorie are în top picturi alelui Grigorescu, iar o statistică realizată pe site-ul tudor-art.roprecizează că au fost adjudecate la licitaţii 73 de picturi şi 10lucrări de grafică ale artistului numai după anul 1995. Au fosttablouri din colecţii mai mult sau mai puţin celebre, de la dr.Dona la Ion Dolănescu. Numărul lucrărilor lui Grigorescu care s-autranzacţionat este însă ceva mai mare, printre ele şi o parte dinfalsurile cunoscute şi înregistrate de specialişti.

Cele mai importatne sunt compoziţiile cu personaje, peisaje oriscene idilice, carele cu boi, florile şi portretele. De la "Studiude bou", o schiţă în ulei, imaginea umoristică a lui V.A. Urechea,ori frumoasele ţărăncuţe din celebrele tablouri "Fata culcată îniarbă", "Păstoriţa", "Ţărăncuţa odihnindu-se", personajele luiGirgorescu, anonime în marea lor majoritate, s-au impus în istoriaartei locale, iar acum domină şi piaţa de artă...

În acest an s-au licitat puternic cinci picturi şi unul dintredesenele sale umoristice. În 2010, s-au adjudecat zece picturi, iarîn 2009 doar şase.

Vedetele acestor tranzacţii sunt vârfurile de top de la Artmark,"Ţărăncuţă odihnindu-se", "Cârciumă la Rucăr", "La margineapădurii", "Păstoriţa" şi "Car cu boi". Plus un portret, tot oţărăncuţă, vândut prin serviciul de private selling şiportretul miniatură aliniat mărţişoarelor, "Visare". Un ghiveci cu"Panseluţe" concurat de "Macii" şi "Garoafele" lui Luchian. Topulde la Alis adaugă două lucrări importante "colecţiei de acasă": un"Nud" adjudecat în decembrie 2010 cu 75.000 de euro şi "Ciobănaş",vândut cu aproape 55.000 de euro, dar în august 2001! Alis are şitabloul care a stat cel mai mult timp în fruntea vânzărilor, "Fataculcată în iarbă". Trei peisaje de atmosferă la Goldart, "În amurg"(55.000 euro), "Car cu boi" şi "Casa din Văleni" (9.000 euro) plusun portret excepţional, "Ţărăncuţă cu basma albă" şi minunatele"Flori de nalbă". "Florile de nalbă" apar şi în istoria mai veche aMonavissa, alături de peisajul "Luminiş".

Practic, piaţa de artă s-a reinventat pentru Nicolae Grigorescudupă ce au început să se cumpere tablouri de Tonitza, Luchian,Pallady cu peste 100.000 de euro. Colecţionarii au acceptat sărenunţe la lucrări din ce în ce mai importante pentru preţurirecord. Pentru un colecţionar există şi un tablou unicat:"Portretul Emiliei Dona" (35.000 euro), mama marelui colecţionar,despre care, în epocă, se spunea că ar fi avut cea mai importantăcolecţie Grigorescu. Este rândul altor coelcţionari să se impună...Să sperăm că vor fi la fel de inspiraţi precum doctorul Dona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO