Ziarul de Duminică

„Nimeni nu-şi dorea să audă adevărul despre cum procedau monarhiile europene”/ de Stelian Ţurlea

„Nimeni nu-şi dorea să audă adevărul despre cum...

Autor: Stelian Turlea

21.04.2016, 23:56 62

Un roman despre abuzul de putere şi despre structurile de putere – aceasta ar putea fi prima concluzie referitoare la acest roman stufos, un thriller alert în care sunt dezvăluite secretele monarhiilor europene.

Recent concediată, jurnalista Eva Katz  îşi găseşte un loc de muncă, în cadrul unui program de reinserţie socială, la o grădiniţă de lângă Copenhaga, unde unul dintre prichindei îi arată un desen făcut de el în care un bărbat pare să fie ucis de un altul. Prin urmare ar fi fost vorba de o crimă, urmată foarte repede de alte crime pentru a o acoperi pe cea dintâi. Autorii acestora din urmă – un grup relativ restrâns de militari puşi să apere sistemul sau, cum îl numesc ei, Instituţia. Treptat, ziarista află că primul asasinat a fost o persoană apropiată de casa regală daneză. Investigaţiile sale conduc la descoperirea unei alianţe străvechi, între toate monarhiile europene, care, la 1815, au format o Sfântă Alianţă, de întrajutorare în orice împrejurare, în funcţiune şi în zielele noastre, chiar dacă lumea o ignoră. Sfânta Alianţă însumează lupta dintre democraţie şi monarhie. „Scria despre Alianţă, despre ceea ce era evident şi oricine putea înţelege dacă se străduia suficient: că monarhiile lucrează în culise ca să se ajute şi ca să-i ajute pe ceilalţi să ocupe din nou tronurile goale; că munca aceasta este antidemocratică şi secretă.” „O mie de ani de istorie. Dacă  doar unul dintre ei ar da-o în bară, dacă doar unul dintre popoarele acestor ţări ar îndepărata o ramură a acestei familii, s-ar produce imediat un efect de domino. Tot ce este în defavoarea lor ar ieşi la iveală fără să se mai operască şi i-ar trage în jos şi pe ceilalţi asemenea unui virus care se propagă. Poate că nu într-o săptîmână, dar în mod cert şi inexorabil.” Casele regale ale Europei sunt prezentate ca o mare familie, puternică, cu legături indestructibile, ai cărei membri luptă împreună, oriunde, pentru a-şi păstra şi extinde privilegiile. Rareori am întâlnit un roman care să fie mai virulent antimonarhic.

A. J. Kazinski este pseudonimul sub care semnează Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, a căror colaborare a început în 1999. Împreună au scris alte două cărţi, traduse deja în româneşte de aceeaşi Editură Trei  –  „Ultimul om bun” şi  „Somnul şi moartea”.

 

*) A.J. Kazinski – Sfânta Alianţă”. Editura Trei. Traducere de Ana-Maria Tamaş

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO