Ziarul de Duminică

Noi şi arabii/ de Ziarul de duminică

Noi şi arabii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.08.2016, 23:52 105

Nadia Anghelescu

Noi şi Orientul arab

Editura Polirom

De-a lungul istoriei, arabii au avut o contribuţie esentială la dezvoltarea ştiintei şi culturii mondiale. Volumul Nadiei Anghelescu oferă o panoramă asupra acestei civilizaţii care la un moment dat se intindea din Spania si Africa de Nord până in Egipt, Siria şi vechea Mesopotamie. Studiile referitoare la identitatea, limba si literatura arabe se împletesc cu cele care tratează rolul orientalisticii în cunoaşterea Orientului arab, stereotipurile privind islamul si lumea arabă, dialogul dintre Orient şi Occident, islamul şi crestinismul. Intr-un moment în care, atât în Est, cât şi în Vest, mulţi se lasă pradă resentimentelor, e bine să nu uităm, ne îndeamnă autoarea, „ce au adus arabii civilizatiei universale, ce au putut să construiască: nu numai cetăţi, ci şi o mare cultură, o mare literatură.

Cartea reuneşte o serie de texte apărute în diverse publicaţii din ţară şi străinătate, din 1962 până azi.

 

Din cuprins:

La originile identităţii arabe • Orientalistica, pentru şi contra • Orientaliştii, denigratori ai Orientului? • Netraductibil şi netradus în traducerile din limba arabă • Incursiuni în literatura arabă: teme şi figuri • Despre iubire, în Spania cucerită de arabi • Iubirea în metafore arabe.

„Într-un moment în care se aude din nou zăngănitul armelor într-o zonă şi aşa marcată de numeroase conflicte, vocile celor care promovează în lume ideea dialogului dintre creştinism şi islam nu au amuţit: ele se manifestă în numeroase reuniuni, publicaţii şi luări de pozitie, de o parte şi de alta, multe dintre acestea reflectate, la rândul lor, în publicaţia Institutului Pontifical de Studii Arabe şi Islamologie intitulată Islamochristiana, aflată în cel de-al cincisprezecelea an de aparitie.

Aşa cum o arată toată această largă mişcare de idei, spiritele luminate aparţinând celor două religii au ajuns la concluzia comună că dialogul este necesar şi chiar urgent, că el trebuie să se desfăşoare privind spre viitor, pentru că, „în deceniile care vin, relaţia dintre crestini şi musulmani va fi una dintre principalele componente ale păcii in lume.” Trăim – ni se reaminteşte – într-o lume în care se produce o „întrepătrundere” crescândă a comunităţilor şi a culturilor, în care „trebuie să învăţăm să trăim ca parteneri egali într-o comunitate de dimensiuni universale [...] dacă nu vrem să fim condamnaţi la dispariţie, după ce ne vom fi omorât intre noi.” În ceea ce-i priveste pe musulmani şi crestini, aceştia sunt puşi din ce în ce mai mult în situaţia să coexiste: o spune şi Maurice Borrmans la începutul cărţii sale consacrate dialogului dintre creştini şi musulmani: „Dacă odinioară istoria a putut să cunoască o relativaă divizare a lumii în ţări musulmane, cresştine şi altele, astăzi nu mai este la fel, se pare, din moment ce comunităţi creştine vechi sau recente, autohtone sau străine, minoritare sau majoritare sunt prezente pretutindeni şi din moment ce comunităţile musulmane sunt de acum puternic implantate în Europa Occidentală şi în America, in afara ţărilor pe care Islamul le-a marcat în mod special cu amprenta sa religioasă şi culturală.”

 

Nadia Anghelescu (n. 27 aprilie 1941, Hartagani, jud. Hunedoara) a absolvit liceul la Carei si Facultatea de Filologie (araba-română) la Universitatea din Bucuresti (1962). Doctor in filologie (1971) cu o teză de lingvistică. De la terminarea studiilor până la pensionare a fost cadru didactic al Facultăţii de Filologie (apoi de Limbi Străine) din cadrul Universitatii din Bucuresti: profesor (1991), sef al Catedrei de Limbi Orientale (1977-1994), director al Centrului de Studii Arabe al Universităţii (1994-2009). A predat cursuri de antropologie lingvistică arabă la Institutul Pontifical de Studii Arabe si Islamologie de la Roma (1991), la Collège de France din Paris (1992), la Ecole Normale Superieure din Paris-Fontenay-aux-Roses (1999) si la Universite Lyon III „Jean Moulin” (2001-2002). A publicat zece volume, intre care Limbaj si cultură in civilizatia arabă (1986; tradus in Italia si Franta), Orientalistica si dialogul culturilor (in arabă, Sharjah, 1999), La langue arabe dans une perspective typologique (2004). De aceeasi autoare, la Editura Polirom au mai aparut Identitatea arabă. Limbă, istorie, cultură (2009), Mic jurnal cu amintiri (2013) si Introducere in islam (2014).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO