Ziarul de Duminică

Noi stele în galaxia vedetelor/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

10.03.2016, 23:42 80

Trei actriţe pe Aleea celebrităţilor

Florina Cercel, Adela Mărculescu şiRodica Popescu-Bitănescu au fost omagiate pe Aleea Celebrităţilor, în săptămâna dedicată Femeilor (foto 1). La 5 martie, în Piaţa Timpului, în prezenţa domnului Primar General al Municipiului Bucureşti – Răzvan Sava, li s-au decernat stelele pentru întreaga activitate în domeniile teatrului şi filmului.

 

Florina Cercel s-a născut în 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamţ şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiele” Bucureşti, clasa prof. Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan. Actriţa are o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat amintim pe Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Şerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor. În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova” de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.


Adela Mărculescu s-a născut în 21 decembrie 1938 şi a absolvit în 1959 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, clasa prof. Alexandru Finţi. Director fiind, Zaharia Stancu o angajează în 1964 la Teatrul Naţional Bucureşti, teatru la care este invitată să joace şi în prezent. Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963 la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferenţiar la Universitatea „Hyperion”, catedra „Actorie”, mai apoi la „Tehnica vorbirii ”. În film a debutat în  1965 în „Serbările galante” în regia lui René Clair, o coproducţie româno-franceză. Au urmat 25 filme şi colaborarea cu regizorii: Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gh. Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu. Este cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Aiud. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D „Arta Spectacolului”.


Rodica Popescu-Bitănescu s-a născut în 5 august 1938, la Răsuceni, judeţul interbelic Vlaşca şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiele” Bucureşti în 1960, clasa profesor A. Pop Marţian. Este prezentă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti încă din 1966 jucând sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Şerban. Începând din 2000 îşi regizează propriile comedii: „Cinci femei de tranziţie”, „Încă-i bine”, „Viaţa de cimitir“, toate jucate cu mare succes la public pe scena „Naţionalului” bucureştean. În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975 în „Comedia fantastică“, în regia lui Ion Popescu-Gopo. Are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie. În 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.
 

Rezultatele Concursul de debut în proză Valentin Nicolau

Concursul de debut în proză Valentin Nicolau, iniţiat de Editura Nemira în anul 2015, s-a desfăşurat în perioada august-decembrie 2015.

Până la 15 decembrie 2015 s-au înscris în competiţie 65 de manuscrise. 5 dintre ele au fost eliminate pentru că nu întruneau criteriile stabilite pentru participare.

Juriul format din scriitorul Sebastian A. Corn (care a câştigat premiul pentru debut Nemira în 1996), criticul literar Cosmin Ciotloş şi Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira, a avut în vedere următoarele criterii:valoarea literară, originalitatea, relevanţa volumului pentru cititorii de astăzi.

După examinare, juriul a decis:

Premiul cel mare, constând în publicarea volumului la Editura Nemira, nu se acordă;

Se acordă menţiune autorului volumului Urmaşul Pandemoniului;

Se acordă menţiune autorului volumului Lacul Mor(ţ)ii.

Autorii celor două romane vor primi un premiu în valoare de 550 de lei. Cărţile lor vor fi avute în vedere pentru publicare.

Următoarea ediţie a concursului de debut în proză Valentin  Nicolau se va desfăşura în perioada iulie-noiembrie 2016.

 

ACASĂ la bucureşteni şi Stagiunea românească la Lisabona

Joi, 10 martie 2016 la ora 19,00, au fost reluate serile „Acasă/ Meu Lar” organizate de Ambasada României în Portugalia şi de ICR Lisabona (foto 2). La această ediţie a fost rândul bucureştenilor să evoce farmecul urbei lor. Partenerii ICRL de la Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – au propus, pentru acest eveniment, expoziţia de fotografie „Inspired by Bucharest” şi filmul „Colţuri de Bucureşti” al regizorului Vlad Trandafir. Seara a debutat cu vernisajul expoziţiei, onorat de Aurel Vîrlan, director de imagine la TVR şi unul dintre artiştii fotografi ale căror lucrări sunt pe simeze şi de regizorul Vlad Trandafir, autorul filmului despre capitala României. Flash-uri sau cadre atent regizate au evocat un oraş al contrastelor, modern şi deopotrivă melancolic, străduţe cu aer intim şi clădiri solemne vorbind despre spiritul Micului Paris, bucureşteni surprinşi în exerciţiul îndeletnicirilor lor cotidiene.

În continuare, doamna Mihaela Crăciun, consilier pentru relaţia cu comunitatea al Ambasadei Romaniei la Lisabona, a iniţiat un dialog cu invitatul special al întâlnirii, doamna Violeta Ciurel, CEO AXA Portugal, unul dintre cei mai respectaţi manageri de top din lumea financiară portugheză şi un exemplu de succes pentru comunitatea românească.

Evenimentul s-a încheiat cu concertul susţinut de Laurenţiu Ivan Coca, violonist al orchestrei Teatrului de Operă São Carlos şi de pianistul Yan Mikirtumov, profesor la Universitatea din Évora în cadrul „Stagiunii româneşti” de la Lisabona. Cei doi muzicieni au dat viaţă unor bijuterii componistice din repertoriul românesc: Suita nr. 2 pentru vioară şi pian (în stil popular) de Ludovic Feldman, Serenada pentru vioară şi pian de Mircea Chiriac, Bagatela (în stil popular) de Ion Scărlătescu şi Dansul Ţărănesc de Constantin Dimitrescu. „Stagiunea românească” de la Lisabona este dedicată muzicienilor români de prestigiu care activează în Portugalia. (Gelu Savonea)

 

Gala Tinerilor Scriitori. Recital de poezie şi jazz

Miercuri, 16 martie 2016, ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 40–42), va avea loc Gala Tinerilor Scriitori. Recital de poezie şi jazz, un eveniment literar-muzical cu participarea laureaţiilor celor mai importante premii de poezie acordate în România pe 15 ianuarie 2016, la Gala Tinerilor Scriitori de la Bucureşti şi  la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoşani (foto 3).

Vor susţine recitaluri de poezie Ionelia Cristea, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opus Primus, Ana Donţu, Premiul Tânărul Poet al anului 2015, Vlad Drăgoi, Premiul Tânărul scriitor al anului 2015, Robert G.Elekes, Premiul  Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opus Primus, Teodor Dună, Premiul  Cartea de Poezie a anului 2015.

Invitaţii speciali ai Galei sunt poeţii şi editorii Claudiu Komartin şi Cosmin Perţa.

Amfitrionii evenimentului sunt scriitorul Dan Mircea Cipariu şi muzicianul şi profesorul de jazz Mircea Tiberian.

 

„Este pentru prima dată când publicul bucureştean îi poate asculta şi admira, în  recital, pe cei care au câştigat, recent, de Ziua Culturii Naţionale, cele mai importante premii de poezie acordate în România pentru tinerii poeţi şi pentru cărţile lor de poezie apărute în anul editorial 2015. Am invitat în această Gală pe doi dintre cei mai importanţi exponenţi ai generaţiei literare milenariste, poeţi care au reuşit să promoveze prin editurile pe care le coordonează cărţi importante ale generaţiei post-milenariste.”, a declarat Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul programului Gala Tinerilor Scriitori. Recital de poezie şi jazz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO