Ziarul de Duminică

Nu există ţară pentru bătrâni/ de Anca Nastasi

Nu există ţară pentru bătrâni/ de Anca Nastasi

Nu există ţară pentru bătrâni

14.10.2010, 23:30 301

16 milioane de romani! Peste jumatate din eipensionari! Asa va arata Romania in 2040: o tara iesita la pensie,cu oameni batrani pe care nu mai are cine sa ii intretina. Unsingur angajat ar putea fi nevoit sa intretina noua pensionari.Nimeni nu va putea supravietui din pensia de la stat. O spun nubabele sau ursitoarele, ci expertii Bancii Mondiale si sociologii.Sistemul public de pensii e de pe acum in faliment, iar pielea ne-oputem salva doar singuri, prin propriileeconomii.

Cand vom iesi noi, tinerii, la pensie,Romania va avea doar 16 milioane de locuitori, din care cei maimulti pensionari! Demografii, sociologii si economistii au facutcalculul: in 2050, un roman in putere va munci ca sa intretina, pelanga familia sa, si cate 4 pensionari. Asta intr-un scenariuoptimist.

Suntem o tara cum alta nu-i: 5,5 milioane depensionari si 4,3 milioane de contribuabili. Un angajat finanteazatraiul unui pensionar si un pic. Aproape o treime din salariulcelor care muncesc se duce la stat, pentru plata pensiilor. Sibanii tot nu ajung!

Pana in 2060 in Europa, raportul dintrecontribuabili si pensionari va fi de 1 la 1. Deci, in Romania, edeja groaznic.

Stefan si Oana Padure castiga bine, chiar maibine decat unii vest-europeni. Cotizeaza cu varf si indesat labugetul de pensii, dar au intuit ce spun analistii si nu-si punnici cea mai mica speranta in pensia de la stat. Asa ca, pe contpropriu, cei doi fac economii de pe acum pentru batranete. Si-auconstruit in curte o a doua casa - ca investitie, o vor inchiriasau o vor vinde - dupa nevoi. Insa cel mai important, Stefan are unbaiat si investeste cat poate in el.

Intr-un scenariu ceva mai pesimist se prevedeca populatia totala a Roamniei sa scada la16 milioane, adica 1angajat sa sustina 9 pensionari. Cifrele sunt de-a dreptulcatastrofale. E clar ca sistemul public de pensii e de pe-acum infaliment. Anul acesta, deficitul de la fondul de pensii a crescutla aproape 2 miliarde de euro. "Daca e sa mentinem un nivel alpensiei la 45% din salariul mediu brut, spune Richard Florescu,expert al Bancii Mondiale, sistemul de pensii va intra intr-undeficit in mod accelerat care pana in 2050 va ajunge pana la 12%din PIB, o cifra total, total, nesustenabila."

Expertii iau in calcul si declinuldemografic. Viitorii pensionari romani, adica noi, cei care muncimazi, nu prea mai avem copii care sa ne intretina la batranete.Pentru acest declin demografic exista cauze politice si economice."Decizia aberanta din 1966, a lui Ceausescu, aceea de a interziceavorturile, spune conferentiar dr Marian Preda, decanul Facultatiide Sociologie, a produs imediat niste generatii mai numeroase, caren-au mai gasit locuri de munca, nu mai erau locuinte construite,era o criza economica generalizata. Ca urmare, generatia aceastan-a mai facut copii, pentru ca n-au avut conditii. Ei urmeaza saiasa la pensie, iar copiii lor - sa le-o asigure! Generatiile de<<ceausei>>, care sunt supradimensionate, numarafiecare peste jumatate de milion intr-un an; generatiile de dupa 89sunt generatii de 200.000, 220.000 de nascuti pe an, deci lajumatate."

Azi, mai mult de jumatate din romani au peste36,37 de ani. In 2050 populatia Romaniei va fi si mai imbatranita:majoritatea va avea peste 51 de ani. Daca cei mai multi dintreromani vor fi pensionari, cine le mai platestepensiile?

E foarte probabil ca noi sa fim nevoiti samuncim pana dupa 70 de ani, problema este ce patron va dori saangajeze sau sa pastreze oameni in varsta si obositi, si cu cat vafi dispus sa-i plateasca?

"Nivelul pensiei va reprezenta 20% din salariul mediu brut in 2040,mai spune expertul Richard Florescu, si va continua sascada."

Unii economisti preconizeaza, prea optimist,ca prin 2050 statul roman va mai putea asigura totusi o pensie de35% din ultimul nostru salariu.

Romanii se impart in 2 tabere: cei care n-auincredere in pensia privata si cei care, oricum, nu-si permit. Doar3% din romanii activi au pensii facultative.- pilonul 3. Nici200.000 de oameni din 6 milioane. Sunt in special cei care lucreazala multinationale si au pensia privata inclusa in pachetulsalarial.

Daca vreme de 35 de ani cotizezi lunar cate70 de lei, vei avea o pensie privata de 800 de lei pe luna. Dacaapuci sa cotizezi doar 25 de ani, pensia scade la 380 de lei. Iarcine cotizeaza doar cu 20 de ani inainte de pensionare, se va alegecu o frumoasa pensie privata de 240 de lei. Daca vrei pensie maimare, cotizezi rate mai mari, si asta, vreme de cel putin 7 ani sijumatate.

Vestea buna este ca 5 milioane de romaniplatesc deja de 2 ani pensie privata obligatorie: pilonul 2, si dau2,5% din salariu administratorilor privati sa le ingrijeasca baniipentru batranete. Macar, banii astia raman in contul omului si,daca moare, sunt mosteniti. Daca va avea cine sa-imosteneasca.

Statul a incetinit deja transferul pensiilornoastre catre fondurile private. Anul acesta, era cat pe ce caguvernul sa nationalizeze conturile private de pensii, fiindca ecriza si are nevoie de bani!

"In Romania nu e nimic sigur, spune Emilia Gheorghiu, pensionara.Sunt atatea banci care au dat faliment, oare astea de asigurarilede sanatate, sau ce zic ei, pensii private, sunt sigure? Atata timpcat se schimba legile la noi, odata isi ia valizuta si pleaca si nelasa, nu? Deci nu-i nimic sigur, nimic!"

Cum va arata Romania in 2040 simai ales ce pensie vom primi de la stat? Calcule infioratoare,arata, de exemplu, ca la un venit minim pe economie, dupa 15 ani decotizare, pensia va fi de 88 de lei noi!

Nici fondurile private depensii nu promit marea cu sarea, la cotizatiile pe care leincaseaza acum. Adiministratorii fondurilor private de pensii nesfatuiesc sa punem de-o parte in medie, cam 3.700 de euro pe an,daca vrem o pensie civilizata. Pe luna, inseamna 300 si ceva deeuro economii. Imposibil! Multi abia castiga 300 de euro pe luna.Cu atit de putini bani, statul n-are multe de oferit pensionarilordin 2040.

Doamna Emilia Gheorghiu e pensionara. Si-afacut firma si romanii proaspat pensionati o platesc ca sa verificedaca functionarii le-au calculat corect pensiile. Ii cerem sa vadain viitor si sa calculeze o pensie in 2040. Calculul e aproximativ,acum, salariul minim este 600 de lei, dar nimeni nu stie ce va fiin 2040: cum se vor calcula atunci pensiile si care va fi varsta depensionare. La un salariu mediu pe economie, pensia proiectata in2040 este macar peste minumul garantat: 400 de lei daca lucrezi 15ani si 870 de lei daca lucrezi 40 de ani.

Singura speranta a oamenilor este sa n-apucesa traiasca prea mult, altfel, viata lor va fi un infern. Problemae ca o sa apuce! Cu varf si indesat! Speranta de viata cresteconstant din 89 incoace, iar demografii garanteaza ca in ciudamizeriei din spitale si a stresului cotidian vom rezista si vommuri tot mai batrani si mai singuri. Cei care vor iesi la pensie in2030 vor mai trai in medie si deci vor avea nevoie de pensie vremede 16 ani - daca sunt barbati si de 21 de ani - daca suntfemei.

Nici doamna Viorica nu credea sa apucevreodata pensia, si iat-o pensionara de 10 ani! Si nici macar nu-ibolnava! Din penisa de 800 de lei nu-si permite sa calatoreascaprin lume, asa cum o fac adevaratii pensionari europeni. Ca sa-siomoare plictisul, ea face drumuri cu acte pentru vecinele ei: lacasa de pensii, la cea de sanatate. La coada, printre fiseturilecomuniste ale functionarilor isi aduce aminte de unica ei calatoriecu avionul, finantata de o buna prietena dinItalia.

Statisticile arata insa ca nu doar alesiinostri fura, ci mai tot poporul. De exemplu, din pensii. InGermania, oamenii se pensioneaza la 67 de ani, in Grecia, la 61, inFranta, barbatii se pensioneaza in medie la 58,7 ani. La noi,varsta medie de pensionare a fost 56 de ani. In loc sa intre insomaj, si sa caute alt loc de munca, mare parte din romanii ramasifara serviciu au dat iama in bugetul de pensii, fiindca au putut."In medie, precizeaza conferentiar dr Marian Preda, femeilepensionate de exemplu anul trecut, vor trai in medie 27 de ani, darin medie n-au lucrat 27 de ani si n-au contribuit atat. Nu estenormal intr-o tara sa stai mai mult la pensie, deci sa primesti,decat ai cotizat la sistemul de pensii."

Unde mai pui ca sunt foarte multe pensii maimari decat salariile. Socotim tot furt din banii publici si faptulca pensionarii de boala s-au inmultit de aproape 5 ori din 90 panaazi. Mare parte sunt impostori, care au fugit de munca incomplicitate cu functionari mituiti. La asta se adauga cei carelucreaza pe salarii de mizerie sau la negru si cotizeaza extrem deputin, sau deloc la fondul public de pensii. In 1990 erau 205.000pensionari de invaliditate; in 2010, numarul lor sporise la930.000!

Dam mai toti banii tarii - inclusivimprumuturile externe - pe pensii. Cu asemenea cheltuieli uriase pepensii, nu mai raman bani de investit in copii si educatie. Inplus, apar datorii uriase, pe care le exportam in viitor:vrand-nevrand, copiii nostri vor plati si pentru pensiile de azi,si pentru cele de maine, ale generatiei noastre, dar si pentru celede poimaine, ale lor, fiindca ei vor fi obligati sa-si puna de-oparte si pensii private. Nimeni nu poate aprecia cat de mare va ficheltuiala asta. Mai ales ca acesti copii ai nostri sunt prostpregatiti, neadaptati la cerintele europene, cu salarii mici incomparatie cu Uniunea Europeana din care facemparte.

Desi castiga peste medie si reuseste sa punade-o parte pentru batranete, Stefan Padure, cel de la inceputulreportajului, e la fel de nemultumit de calitatea vietii dinRomania ca majoritatea romanilor. Degeaba salarii bune, casa, masasi masini. Viata nu si-o poate trai fara capcanele puse la totpasul de stat, de administratia publica. Cei doi soti viseaza sa-sideschida o pensiune in sudul Frantei - stiu ca vor munci si atuncide dimineata pana seara, dar macar afacerea in familie i-ar tineaproape de copilul lor, departe de necazurile romanesti. Vor fiimpreuna si spera ca pana la pensie sa stranga destula avere ca sale-ajunga.

Insa majoritatea romanilor raman la manastatului. E clar ca statul roman si-a ratat misiunea, aceea de aregla economia de piata, si o dezechilibreaza mai rau! Nicioincurajare a natalitatii, nicio strategie pe termen lung si banirisipiti.

O Romanie cu romani furiosi si incapabili sase ajute singuri. Saracie si umilinta! Asta ne asteapta daca nebazam pe stat la batranete. Iar finantistii ne sfatuiesc sa nu neincredem intr-o singura sursa de venit la batranete, ci sacombinam: investitii imobiliare, cu depozite bancare, urmasi,asigurari de viata si pensii private - fiindca pensia publica va fiapa de ploaie.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea"Romania, te iubesc!" din 3 octombrie 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO