Ziarul de Duminică

Nu te-ncurci cu anchetatorii speciali!/ de Stelian Ţurlea

Nu te-ncurci cu anchetatorii speciali!/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.02.2016, 23:57 57

Lee Child declara, după apariţia acestui roman*), că nu există decât două feluri de cărţi: cele pe care le citeşti şi uiţi să mai cobori din metrou la staţia programată şi cele care nu te fac să uiţi. Dacă suspensul e factorul dominant, atunci e vorba despre o carte de suspens; dacă suspensul e agrementat cu situaţii dramatice, pericol şi violenţă, vorbim de un thriller. Romanul de faţă este, din acest punct de vedere, un thriller.

Lee Child (născut în 1954 în Anglia), pseudonimul literar al scriitorului britanic Jim Grant, este unul dintre cei mai apreciaţi autori de thrillere. Toate romanele lui Lee Child descriu aventurile unui fost soldat american, Jack Reacher, un solitar dur, care colindă SUA, fără un domiciliu stabil, fără costum şi cravată, fără telefon, fără bunuri personale (în afara unei cărţi de identitate şi a unei periuţe de dinţi pliabile), fără valiză; când îşi schimbă hainele, cumpără unele noi, dintre cele mai ieftine, le îmbracă, iar pe cele dinainte le aruncă la coş. Nimeni nu-i poate da de urmă. Dar, în roman după roman, Jack Reacher este implicat în aventuri dintre cele mai complicate şi complexe, din care, până acum, a ieşit întreg.

„Ghinioane şi încurcături” este a 11-a carte a lui Lee Child, a apărut în 2007 şi îl  are drept erou pe acest fost poliţist militar Jack Reader care, cu ani în urmă, condusese o unitate specială de investigaţii. Unul dintre foştii membri ai acestei unităţi e schingiuit şi aruncat în deşert, de la mare înălţime, de un grup de răufăcători. O fostă membră a unităţii speciale îl anunţă pe Reacher, printr-un cod numai de ei ştiut, despre cele întâmplate. Cum cei opt membri ai fostei unităţi militare îşi promiseseră să sară oricând unul în sprijinul celorlaţi, Reacher strânge grupul, risipit prin America şi începe o aventură plină de suspens şi violenţă. Nu te încurci cu investigatorii speciali! Trafic de arme sofisticate, terorism, corupţie, toate ingredientele unui poveşti complicate care să ţină cititorul cu sufletul la gură şi în care Jack Reacher şi grupul lui reuşesc să împiedice producerea unei catastrofe. În mod sigur „Ghinioane şi încurcături” e o carte pe care, dacă o citeşti în metrou, mai cobori la capătul liniei.

Lee Child mai are o teorie pe care a expus-o în interviuri: personajul e rege. Sunt, spune el, probabil mai puţin de şase cărţi în fiecare secol pe care să ţi le aminteşti pentru acţiunea lor. Oamenii îşi amintesc caracterele, personajele. De aceea a decis să mizeze pe personaje. Jack Reacher este un personaj pe care n-ai cum să-l uiţi. Extrem de important pentru un scriitor.

 

*) Lee Child – Ghinioane şi încurcături, editura Trei. Traducere din engleză de Constantin Dumitru-Palcus

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO