Ziarul de Duminică

O călătorie în lumea ascunsă a artelor/ de Ziarul de duminică

O călătorie în lumea ascunsă a artelor/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

04.02.2016, 23:44 45

Javier Sierra

Maestrul de la Prado şi picturile profetice

Editura RAO

Javier Sierra (un fost jurnalist care a mai lucrat şi în televiziune, autor al unor romane bine primite de public) a ezitat el însuşi în a-şi numi această carte roman sau eseu de artă. În sălile muzeului Prado, un misterios personaj, doctorul Luis Fovel, ghidează un tânăr student, Javier, în faţa unor pânze celebre în care îl ajută să descopere detalii ascunse, enigme, chei oculte şi referinţe istorice. O călătorie nu doar în lumea artelor, ci şi a creaţiei înseşi, dar într-un mod deloc abscons, cu un limbaj accesibil, care face apel la sensibilitatea noastră şi la emoţia noastră vizuală mai mult decât la analiza unui expert. O aventură care poate schimba cititorilor, pentru totdeauna, percepţia asupra artei, ajutându-i să înţeleagă sensul şi rolul lăuntric al acesteia. Autorul urzeşte o intrigă palpitantă, bazată pe prezenţa şi învăţăturile doctorului Luis Fovel, un personaj misterios pe care tânărul Sierra îl cunoaşte într-o după-amiază de la sfârşitul anului 1990 în faţa Perlei, unul dintre tablourile lui Rafael. Urmează Tizian, Bosch, Boticelli, Breughel, El Greco şi mulţi alţii. Cum spune unul dintre titlurile capitolelor – „făcând invizibilul să fie vizibil”.  

În urma acesti cărţi, s-a spus despre Javier Sierra că ar fi un Umberto Eco spaniol prin erudiţia şi sensul intrigii investigării. Autorul a declarat într-un interviu că i-au fost necesari doi ani să-şi construiască romanul – iar notele şi indexul alfabetic le-a adăugat întrucât pot fi utile celor care doresc să aprofundeze subiectul.

În ciuda temei parţial aride, succesul romanului-eseu a fost enorm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO