Ziarul de Duminică

O călătorie prin istoria modernă în compania soldaţilor de duminică/ de dr. Ştefania Dinu

galerie foto

galerie foto

Autor: Ştefania Dinu

26.05.2016, 23:51 254

Albumul Asociaţia 6 Dorobanţi zece ani de la fondare, 2004 - 2014 (Ed. Oscar  Print, Bucureşti, 2016, 365 pag şi il.) a fost lansat la 28 februarie 2016, într-o atmosferă plină de fast, eleganţă şi amintirea unor mari personalităţi ale elitei româneşti, la Jockey Club din Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei, dr. Adrian Silvan Ionescu, vicepreşedintelui drd. Horia Vladimir Şerbănescu, a membrilor, toţi echipaţi în uniforme militare din diferite perioade istorice şi a unui public numeros şi entuziast.

Albumul a apărut la Editura Oscar Print, în condiţii grafice deosebite, coperta şi grafica aparţinând lui Alfred Schupler, coordonatorul şi prefaţatorul albumului fiind prof. univ. dr. Adrian- Silvan Ionescu. Potrivit cronologiei cuprinse în album, semnată de drd. Horia Vladimir Şerbănescu, Asociaţia „6 Dorobanţi” s-a constituit în luna mai a anului 2004, cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Zilelor Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, ca primul grup de reconstituire istorică din România, care să comemoreze tradiţiile Regimentului 6 Dorobanţi „Mihai Viteazul”, una dintre cele mai prestigioase unităţi militare ale Armatei Române.

Membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” sunt oameni pasionaţi de istoria militară, colecţionari de uniforme şi obiecte militare vechi, „soldaţi de duminică” cum se autointitulează, şi care au diferite slujbe, mai mult sau mai puţin legate de pasiunea lor. Ei se numesc reînscenatori sau „re-enactori” după termenul englezesc consacrat. Ce sunt de fapt „re-enactorii”?. Sunt cei care încearcă să refacă o epocă istorică şi să trăiască experienţele înaintaşilor, să reconstituie viaţa reală de acum câteva sute de ani, folosindu-se de informaţii orale obţinute de la veterani ori cercetând memorialistica şi iconografia vremii. Potrivit autorului prefaţei, dr. Adrian-Silvan Ionescu există două moduri de a învia epocile trecute: prin expoziţii de istorie vie (living history) sau prin înscenarea de bătălii (kriegspiel). „În primul caz, cei interesaţi de o anumită epocă istorică se adună, întind corturi specifice perioadei şi timp de două zile, de obicei la sfârşitul săptămânii, trăiesc ca şi când ar fi în plină campanie: gătesc la cazan şi mănâncă în comun la ore fixe, fac instrucţie, îşi îngrijesc armele, îşi cârpesc uniformele sau şi le curăţă, pregătindu-se pentru trecerea în revistă a trupelor, de către un ofiţer superior. Programul vieţii de tabără militară este respectat fără abatere de la regulament: scularea la şase dimineaţa la sunetul goarnei; unii fac de santinelă, alţii pregătesc mâncarea, consumată din gamele şi cu tacâmuri de epocă, alţii aduc apă şi spală vasele. Un subofiţer face instrucţie de front şi de manevră cu trupa”. Aşadar, reconstituirea istorică presupune ca toţi participanţii să se supună disciplinei militare, să asculte şi să îndeplinească ordinele superiorilor, să se adreseze unii altora menţionând gradul militar. Reconstituirea istorică dă şi posibilitatea participării la astfel de evenimente nu numai pe teritoriul ţării, dar şi în locuri din străinătate, membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” călătorind în regiuni din Franţa, Belgia, Germania, Anglia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi nu în ultimul rând în S.U.A.

Ploieşti, 2008

Membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi“ nu s-au consacrat reconstituirii istorice a unei singure perioade sau unei singure arme, ci au parcurs istoria naţională de la Unirea Principatelor la al Doilea Război Mondial, iar istoria universală de la Napoleon Bonaparte la Războiul Civil american. Astfel, trebuie evidenţiat faptul că reînscenatorii au încercat şi chiar au reuşit să închege „taboluri vivante” ce au drept model compoziţii cu scene batailliste semnate Antoine Jean Gros, Henri Félix Emmanuel Philippoteaux, François Gérard pentru epoca lui Napoleon Bonaparte, Carol Popp de Szathmari, Nicolae Grigorescu pentru Războiul de Independenţă de la 1877, ori picturile lui Costin Petrescu pentru a ilustra Marele Război.

Parcurgând cronologia celor zece ani de activitate ai Asociaţiei „6 Dorobanţi”, cititorul observă că este una de excepţie, cu participări la evenimente deosebite în ţară şi în străinătate. Din 2004 şi până în 2014, spicuind din cronologie, aflăm că Asociaţia „6 Dorobanţi” a fost nelipsită de la evenimentele organizate de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, cu prilejul zilelor muzeului, evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei de 24 ianuarie şi a Zilei Naţionale, în Bucureşti şi în diverse oraşe ale ţării, de la unul dintre cele mai frumoase festivaluri de gen din România, Festivalul de Reconstituire Istorică „În numele trandafirului” de la Râşnov, care a debutat în anul 2009.  Mărturisesc că, la invitaţia colegului Nicolae Pepene, pe atunci director al Direcţiei Cultură din Primăria oraşului Râşnov, am fost prezentă în august 2010, la ediţia a II-a a Festivalului de Reconstituire Istorică, unde am avut bucuria să fiu alături de membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” şi de alte grupuri de reconstituire istorică din Bulgaria, Belgia, Franţa, Cehia şi Marea Britanie. Ceremonia trecerii în revistă a trupelor, care a avut loc în piaţa centrală a oraşului, în prezenţa primarului îmbrăcat în ţinută de epocă şi a domnului dr. Adrian-Silvan Ionescu în uniformă de general român din perioada domniei regelui Carol I a fost una emoţionantă, şi cât se poate de reală, reprezentând o frumoasă întoarcere în timp. Pe tot parcursul festivalului, membrii Asociaţiei au fost echipaţi în uniformele napoleoniene ale Regimentului 57 Infanterie de linie francez şi în uniforme de dorobanţi şi artilerişti de la 1877 şi din epoca Marelui Război.

Un alt eveniment la care membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” au participat de foarte multe ori a fost „Noaptea Muzeelor“. De exemplu, cu prilejul „Nopţii Muzeelor” din 17 mai 2008, o parte din membrii Asociaţiei au participat la un ceremonial militar la Muzeul Naţional Cotroceni, efectuând gărzi de onoare şi prezentări de arme. S-a conferit medalia „Trecerea Dunării” şi au fost avansaţi în grad ostaşii merituoşi, după care, la lăsarea serii a avut loc o retragere cu torţe pe aleile parcului. În anul 2009, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti (1459) şi a Zilei Europene a Patrimoniului, Muzeul Naţional Cotroceni a organizat mai multe evenimente sub genericul „Din Bucureştiul de altădată”, prilej cu care, Asociaţia „6 Dorobanţi” a participat la una dintre acţiuni „Schimbarea gărzii la Palatul Cotroceni”. Membrii Asociaţiei au purtat uniforme şi costume istorice din timpul Războiului de Independenţă şi din Primul Război Mondial. La 10 mai 2012, tot la Muzeul Naţional Cotroceni, Asociaţia „6 Dorobanţi” a participat cu un detaşament format din 14 membri, echipaţi în uniforme de la 1877, la un ceremonial prilejuit de vernisarea expoziţiei „Carol Popp de Szathmari - pictor şi fotograf”, deschisă pe simeza Muzeului Naţional Cotroceni.

În ceea ce priveşte prezenţa membrilor Asociaţiei „6 Dorobanţi” în străinătate, la reconstituirea unor celebre bătălii, prima participare a avut loc la Komarom, în Ungaria, la 11 septembrie 2004, dedicată Primului Război Mondial. A urmat în 2005 participarea la Festivalul Militar de la Colchester, Marea Britanie, în iulie 2007 participarea la comemorarea a 90 de ani de la bătălia de la Passchendaele, Belgia, acţiune care a avut loc la Muzeul Memorial din Zonnebeke şi apoi în decembrie 2007, participarea la reconstituirea bătăliei de la Austerlitz, Brno, Cehia, cu prilejul comemorării a 202 ani. Tot în decembrie 2007, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la bătălia de la Plevna, 12 membri ai Asociaţiei, îmbrăcaţi în uniforme de dorobanţi şi de artilerişti din timpul Războiului de Independenţă, au fost invitaţi să participe la ceremonie.

Ploieşti, 2007

Vara anului 2008, a adus preşedintelui şi vicepreşedintelui Asociaţiei „6 Dorobanţi” invitaţia de a participa la reconstituirea bătăliei de la Waterloo, echipaţi în uniforma Regimentului 57 Infanterie de linie francez. În anul 2010, preşedintele Asociaţiei „6 Dorobanţi”, domnul dr. Adrian- Silvan Ionescu, împreună cu doi membri onorifici ai organizaţiei dr. Glee Wilson şi Dorothy Wilson au participat la un eveniment în oraşul Alliance, statul Ohio - S.U.A., unde au fost reînscenate mai multe conflicte din istoria americană: perioada colonială, Războiul Civil, cele două Războaie Mondiale, terminând cu războiul din Vietnam. Un moment important pentru preşedintele Asociaţiei „6 Dorobanţi” l-a constituit invitaţia din partea lui Anthony Penrose, fiul fotografei de război Lee Miller-Penrose la reşedinţa familiei la Farley Farm House, Chiddingly, East Sussex, Marea Britanie, unde se afla sediul „Arhivei şi Colecţiei Lee Miller-Roland Penrose”, spre a lua parte la un spectacol de istorie vie, prin care era evocat primul an de război şi atacurile aeriene germane asupra Angliei. Tot un eveniment memorabil pentru preşedintele Asociaţiei „6 Dorobanţi” l-a constituit participarea în anul 2013 la comemorarea a 150 de ani de la faimoasa bătălie de la Gettysburg, S.U.A. (1-3 iulie 1863), echipat în uniforma Regimentului „1st Virginia Volunteers”. De asemenea, în cursul lunii octombrie 2013, membri ai Asociaţiei „6 Dorobanţi” au fost prezenţi la comemorarea bătăliei de la Leipzig, cunoscută şi sub numele de „Bătălia Naţiunilor”, prilejuită de bicentenarul acestei confruntări napoleoniene.

Partea a doua a volumului Asociaţia 6 Dorobanţi - zece ani de la fondare, 2004 - 2014 cuprinde un album de fotografii care prezintă principalele momente din activitatea Asociaţiei, aşa cum au fost ele cuprinse în cronologie.

Parcurgând albumul de fotografii, cititorul îşi dă seama că, calitatea artistică a acestui volum este una indiscutabilă, imaginile cuprinse în paginile sale, atât cele alb negru cât şi cele color, dovedind un gust artistic deosebit din partea realizatorilor. Privind imaginile, se poate cu uşurinţă remarca frumuseţea peisajelor, verdele pădurilor, apusuri şi răsărituri de soare, coloritul şi diversitatea uniformelor militare, detalii legate de accesorii: chipiuri, centuri, distincţii şi medalii, corturi şi tabere de campare, trecerea în revistă a trupelor, scene veridice de luptă cu arme, vehicule de luptă, cai, explozibil, efortul combatanţilor, oboseala de pe feţele protagoniştilor după un marş sau o bătălie, momentele de relaxare sau de odihnă. Unele dintre imagini sunt foarte emoţionante, cum sunt cele în care membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” apar alături de M.S. Regele Mihai I şi de ceilalţi membri ai familiei regale sau prezenţa şi privirea inocentă a unor mici re-enectori, îmbrăcaţi în uniforme pe măsura lor, disciplinaţi şi luându-şi rolurile în serios.

Alte imagini reprezintă instantanee amuzante care îi suprind pe participanţi în ipostaze diverse: dormind sub soarele arzător, ciocnind halbe de bere, fumând pipă cu faţa plină de cremă de protecţie solară sau ofiţeri plimbându-se prin Mall, la braţul unor doamne din alt veac, în fundal apărând firma luminoasă a unei mărci celebre de cafea. Imaginile artistice cuprinse în volum demonstrează prezenţa de spirit a autorilor fotografiilor, pasiunea şi bucuria de a se afla în acele locuri, spontaneitatea şi în acelaşi timp duioşia cu care, obiectivul aparatului de fotografiat i-a imortalizat pe protagoniştii scenelor respective.

A treia parte a volumului, foarte consistentă ca şi primele două, cuprinde pagini din jurnalul de campanie al Asociaţiei „6 Dorobanţi”, ţinut de către domnul dr. Adrian Silvan Ionescu, în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei şi de pasionat re-enactor. Este un jurnal plin de relatări şi impresii din cadrul tuturor evenimentelor la care membrii Asociaţiei au participat, atât în ţară cât şi în străinătate. Amintirile şi descrierile sunt savuroase şi consemnate cu acribie de către autor, aşa cum dealtfel ne-a obişnuit domnul dr. Adrian-Silvan Ionescu, în lucrările şi articolele sale deosebit de documentate şi inedite. Cu foarte mare emoţie este descrisă prima participare a câtorva dintre membrii Asociaţiei la prima campanie în afara ţării, la Komarom în Ungaria, între 10 - 11 septembrie 2004, manifestare dedicată primei conflagraţii mondiale: sosirea în Ungaria, condiţiile de cazare nu prea prielnice, pregătirea pentru marş şi trecerea Dunării peste un pod, pentru a ajunge în Slovacia în oraşul frate Komarno, pentru a depune o coroană de flori şi de a da onorul în faţa monumentului generalului paşoptist György Klapka, descrierea bătăliei propriu-zise de pe culmea dealului. Jocul de-a războiul s-a încheiat în condiţii nu prea bune, iarba uscată de pe deal şi decorul reprezentat de baloturi de fân luând foc şi fiind necesară intervenţia pompierilor.

Le grenadier Sylvain de 57eme de Ligne et sa pipe

Foarte frumoasă şi aventuroasă este descrierea bătăliei de la Austerlitz, unde s-au confruntat trupele franceze ale lui Napoleon I cu cele ruso-austriece şi de la care, în cursul anului 2005 s-au împlinit 200 ani. Epocalul eveniment s-a desfăşurat între 2 - 4 decembrie 2005, la Slavkov u Brna, Cehia, cum se numeşte azi istorica localitate. A fost o acţiune de anvergură, pentru care au fost strânse fonduri şi alocate bugete, în vederea acoperiri de investiţii de peste 860.000 de euro. Pentru această reînscenare a luptei s-au înscris circa 4000 de re-enactors, din mai multe ţări. Reprezentanţii Asociaţiei „6 Dorobanţi”, în lipsa uniformelor regimentelor grănicereşti nr. 16 şi 17 din Bistriţa şi Orlat, care luptaseră în armata austriacă, au purtat straie de boier velit valah din timpul domniilor fanariote, ce corespundeau epocii. Descrierea reînscenării bătăliei de la Austerlitz este una amănunţită, de la descrierea uniformelor purtate de combatanţi, descrierea luptei, până la menţionarea cantităţilor de muniţie, pulbere şi explozibil folosite pentru efectele pirotehnice şi a numărului de cai puşi la dispoziţie, circa 100. Din peisaj nu au lipsit: Napoleon I, Francisc I şi ţarul Alexandru I, care au trecut în revistă armatele. Potrivit jurnalului, împăratul Napoleon a fost interpretat de un american, Mark Schneider, a cărui mamă era de origine franceză şi care îl mai întrupase pe împărat pentru televiziune şi întrunirile diverselor societăţi istorice.

O altă bătălie celebră reconstituită în vara anului 2008, şi la care au participat reprezentanţi ai Asociaţiei „6 Dorobanţi” a fost cea de la Waterloo. Aceştia au fost impresionaţi de peisaj, de locul de campare, Castelul Hougoumont, şi de apariţia în galop a mareşalului Ney, „eroul de la Waterloo” alături de împăratul Napoleon. Emoţiile au fost puternice, desfăşurarea luptei apreciată de publicul prezent, mai ales că deznodământul a fost cu totul altul decât faptul istoric, marele învingător fiind Napoleon.

Războiul Civil american a constituit subiectul multor reconstituiri istorice, atât în Europa cât şi în S.U.A. Membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi”, în speţă domnul dr. Adrian-Silvan Ionescu a participat la majoritatea dintre ele, relatând cu lux de amănunte în jurnal întâmplări pline de inedit, dând senzaţia că această întoarcere în timp ar putea fi una ireversibilă. Totul este atât de veridic, încât pare că protagonistul chiar a trăit în epoca lui Abraham Lincoln, interpretat de asemenea, de unul dintre re-enactori. O bătălie din timpul Războiului Civil reconstituită în S.U.A. a fost cea de la Gettysburg, comemorând împlinirrea a 150 de ani de la marea victorie a trupelor nordiste asupra celor sudiste. Din nou, autorul se opreşte asupra atmosferei de campanie, descrie uniformele protagoniştilor, locul de campare, bătălia propriu-zisă, întâlnirea cu generalul Robert E. Lee, revenirea în tabără. A fost o experienţă extraordinară, o lecţie de istorie vie, care i-a omagiat pe eroii căzuţi în luptă, perpetuându-le memoria.

Jurnalul continuă cu descrierea reînscenărilor unor bătălii importante din Europa: bătălia din Pasul Şipka, dintre trupele ruso-bulgare şi cele otomane din 1877, lupta de la Plevna, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la Războiul de Independenţă în 2007, şi de unde evident că nu a lipsit Osman Paşa, mai multe campanii ale Marelui Război în: Anglia, Belgia, Cehia şi nu în ultimul rând, consemnarea câtorva ediţii ale Festivalului de Reconstituire Istorică de la Râşnov.

Albumul bilingv „Asociaţia 6 Dorobanţi - zece ani de la fondare, 2004 – 2014” este o lucrare de referinţă, de 363 de pagini, care prezintă povestea unui vis împlinit. Visul unor pasionaţi de viaţa militară, fie ea şi „de duminică” şi de istorie. Dar nu orice fel de istorie, ci „istoria vie”, istoria trăită prin propria experienţă.

Re-enactorii se joacă „de-a războiul”, dar este o joacă serioasă, menită să aducă în zilele noastre imagini din trecut, scene de viaţă, de luptă, de bucuria victoriei sau tristeţea înfrângerii, aşa cum au trăit-o adevăraţii protagonişti. Atenţia acordată purtării uniformelor, respectarea regulamentelor militare şi a ierarhiei, pregătirea pentru luptă, marşurile nu totdeauna foarte lejere, condiţiile uneori neprielnice din taberele şi cartierele generale, fac din aceşti re-enactori adevăraţi „ostaşi”, pasionaţi de trecut şi de păstrarea vie, în memoria colectivă, a unor momente memorabile din istoria naţională şi universală.

Veridicitatea acestor reînscenări nu poate fi pusă la îndoială, reînscenatorii jucându-şi cu seriozitate rolurile, intrând în pielea personajelor pe care le interpretează, uitând pentru un timp de secolul sau anul în care se află. De aceea, tot ce ar putea aminti de prezent: ceasuri, telefoane mobile, haine de oraş sunt strict interzise pe perioada desfăşurării manifestării de re-enectment.

Pasiunea pentru ceea ce fac este cea care primează, în ciuda greutăţilor de tot felul: cheltuieli materiale, oboseală, eventuale accidente provocate de folosirea explozibililor sau de vremea prea călduroasă sau prea geroasă, dar şi satisfacţiile sunt deosebite. Şi la acest capitol se înscriu relaxarea ca într-o vacanţă sau concediu, petrecerea timpului în aer liber, noi prieteni, cunoaşterea unor locuri de poveste. A fi re-enactor este un hobby inedit, poate de neînţeles pentru unii, dar odată ce îi vezi în acţiune te farmecă iremediabil şi ireversibil.

Recomandăm tuturor pasionaţi sau nu de această mişcare de reconstituire istorică parcurgerea albumului Asociaţia 6 Dorobanţi - zece ani de la fondare, 2004 - 2014, care le va da impresia că se află într-o adevărată „capsulă a timpului”, călătorind în jurul lumii, de-a lungul secolelor, o poveste trăită de membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” şi împărtăşită semenilor lor. (Autorul, Dr. Ştefania Dinu, lucrează la Muzeul Naţional Cotroceni)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO