Ziarul de Duminică

O călătorie printre amintiri, în nacela balonului verde/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

30.01.2015, 00:06 73

Evgheni Vodolazkin

Laur

Roman neistoric

Editura Humanitas

Traducere din rusă şi note de Adriana Luciu. „Personajul central este un vraci din Evul Mediu. Deşi are darul vindecării, nu-şi poate salva iubita şi ia hotărârea să-şi parcurgă drumul în lume în căutarea izbăvirii, astfel încât ea să trăiască prin el. Viaţa lui devine viaţa unui sfânt. Se îngrijeşte de ciumaţi şi de răniţi, de sărmani şi de neputincioşi, şi, cu cât se sacrifică mai mult pe sine, cu atât îi sporeşte harul.” „Sunt lucruri despre care e mai uşor să vorbeşti în contextul unei Rusii străvechi. Despre Dumnezeu, de exemplu. După părerea mea, legăturile cu El erau mai directe pe vremuri.” Romanul este o capodoperă a literaturii ruse actuale, de două ori câştigător al Premiului Bolşaia Kniga (Premiul întâi şi Premiul cititorilor) în 2013 şi cîştigător al Premiului Iasnaia Poliana. Este tradus deja în peste douăzeci de ţări.

 

Alice Munro

Ură, prietenie, dragoste, căsătorie

Editura Litera

Traducere din engleză de Justina Bandol. Un nou volum de proze scurte (nouă la număr), cu personaje preponderent feminine, vieţi simple şi firesc. Iubiri, nostalgii, iluzii – acestea sunt temele predilecte ale scriitoarei care, la o vârstă înaintată, a obţinut, în 2013, Premiul Nobel pentru literatură. În povestirile scriitoarei canadiene există mereu o a doua şansă, există oameni care se reinventează, care au mers înainte şi au curajul de a regăsi amintiri ascunse, de a trece dincolo de ceea ce a reţinut memoria. „O povestire nu e ca un drum pe care-l urmezi – spunea Alice Munro – ci mai degrabă ca o casă. Intri în ea şi rămâi acolo o vreme, îi cutreieri toate încăperile, te aşezi oriunde îţi place şi descoperi cum se leagă unele de altele odăile şi coridoarele şi cum se schimbă lumea de afară atunci când o priveşti prin ferestrele ei.“    

 

Nora Iuga

Harald şi luna verde

Editura Polirom

Gravitând în jurul imaginii obsedante a balonului verde de pe scena unui spectacol de balet, cartea Norei Iuga este un roman-puzzle format din amintiri, scrisori şi fragmente de jurnal, care, împreună, creează o poveste captivantă ce se întinde de-a lungul întregului secol XX. Romanul pendulează neîncetat între diferite planuri temporale, naraţiunea se fărâmiţează într-o multitudine de cioburi care oglindesc faţa fascinantă şi în acelaşi timp hidoasă a lumii în care trăim. „Nu avem de-a face cu un poet pur şi simplu. Nu există pure efecte de stil. Din această perspectivă am spune că este un roman scris de un poet. Un poet, adică un scriitor pentru care fiecare cuvânt este extrem de important şi este pus pe hârtie cu o economie extraordinară şi cu o tensiune implicită a limbajului. Pe de altă parte observ aici un efort de obiectivare epică,”, a punctat Daniel Cristea-Enache la lansarea cărţii.

 

Ioana Duţă

De unde stau eu pot vedea cerul

Editura Adenium

Colecţia Punct.ro. Volumul este câştigătorul Concursului de Debut, secţiunea Poezie, organizat de Editura Adenium în anul 2014. Cuprinde trei secţiuni în care poemele se înşiruie ca o poveste intimă ce merită citită pe nerăsuflate. Poezia Ioanei Duţă este una feminină, confesivă, caldă, lirică, directă, cu accente ironice. Cititorul este plasat în microuniversul autoarei, tensiunea creată de aceasta fiind convingătoare. Născută în 1988, autoarea a terminat facultatea de Litere din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, secţia română-engleză şi în prezent urmează studii doctorale la Paris.

 

Anca Fusariu

Culoarea norocului

Desprinderea

Editura Nemira

Anca Fusariu, dispărută în 2013, la 71 de ani, a fost un foarte cunoscut reporter de televiziune. N-a încercat nicio altă profesie. A debutat târziu, la această editură, cu primul dintre cele două romane adunate acum în volum. Succesul a fost mare, a început să scrie al doilea roman, pe care nu l-a mai terminat (acesta este editat în premieră). Cititorul – spune editura – are toată libertatea  să ducă mai departe această poveste în intenţiile, de-acum doar bănuite, ale autoarei sau în perspectiva propriei opţiuni. Ceea ce, uneori, poate fi deosebit de incitant şi provocator. Ecuaţiile neliniare suportă mai multe solutii. Uşile rămân deschise…


Patricia Melo

Ucigaşul

Editura Univers

Traducere din limba portugheză de Anca Ferro. Patricia Melo, născută în 1962 la Sao Paolo, a scris romane, piese de teatru şi scenarii de film. În 2001 a câştigat premiul „Jabuti”, cel mai important premiu literar brazilian, pentru romanul „Inferno”. Pentru „Ucigaşul”, 1995, a primit în 1996, în Franţa, Prix Deux Oceans şi în 1998, în Germania, Deutscher Krimi Preis. În 1999, revista Time a inclus-o pe Melo într-o listă care cuprindea cincizeci de „Latin American Leaders for the New Millennium“. Cartea e un roman poliţist, nu vorbim despre subiect. Dar amintitm punctul de plecare: Cum poate un tânăr timid, introvertit şi cu complexe fizice, sociale şi culturale să devină asasin profesionist?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO