Ziarul de Duminică

O carte esenţială despre greşeli de exprimare/ de Ziarul de duminică

O carte esenţială despre greşeli de exprimare/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

05.11.2015, 23:51 461

Dumitru Borţun

Mareea neagră: Limba română sub asediu

Greşeli de exprimare în mass media din România

Editura Tritonic

 

Colecţia Comunicare Media. „În România, gramatica limbii române constituie o ştiinţă esoterică. O ştiinţă stăpânită de o mână de iniţiati – şi acestia, tot mai puţini de la un an la altul. (...) Lipsa deprinderii de a medita asupra instrumentului folosit în comunicare se manifestă nu numai la nivelul «omului simplu», al «omului de pe stradă», ci şi la nivelul omului instruit, obişnuit să reflecteze la o sumedenie de lucruri, de subiecte, teme şi tematici.
Ceea ce mi se pare foarte grav pentru destinul unei naţiuni este faptul că această indiferenţă, această ignoranţă şi acest dispreţ se găsesc la lucrători din instituţiile mass-media, oameni care îşi câştigă existenţa, îşi făuresc cariere şi promovează în ierarhia de prestigiu a societăţii muncind într-un domeniu în care calitatea limbajului este esenţială (...). Este vorba nu numai de comunicarea în masa, ci şi de învăţământ, de industriile culturale, de viaţa politică. După Habermas, în aceste domenii succesul în muncă este condiţionat de succesul în comunicare (...).
şi mai grav mi se pare faptul că această indiferenţă, această ignoranţă şi acest dispreţ se generalizează de la o generaţie la alta; în loc să se retragă, ele avansează  ca o «maree neagra». Aceasta este denumirea dată petelor de petrol aduse de valuri la ţărm şi care poluează plajă, după avarierea unui vas petrolier. Consecinţele mareei negre asupra sistemului ecologic sunt devastatoare şi, uneori, ireversibile.” Dumitru Borţun

„Sper că observaţiile pe care le fac pe marginea greşelilor de exprimare le vor fi utile şi jurnaliştilor, redactorilor din edituri, traducătorilor, celor care subtitrează filme, tuturor celor care se exprimă în spaţiul public şi care nu vor să se facă de râs.”

O carte esenţială pentru o categorie socială foarte largă, cu excelente observaţii lingvistice şi sociologice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO