Ziarul de Duminică

O carte esenţială despre Marea Neagră/ de Ziarul de duminică

O carte esenţială despre Marea Neagră/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

02.10.2015, 00:06 772

Charles King Marea Neagră. O istorie, Editura Polirom, colecţia Historia, coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu. Traducere de Dorian Branea şi Cristina Chevereşan.


Ne aflăm în faţa celei mai cuprinzătoare istorii a Mării Negre, din Antichitate până în epoca modernă.
Ţinuturile din jurul Mării Negre au o istorie zbuciumată. Deşi în ultimele decenii au fost afectate de conflicte etnice, colaps economic şi rivalităţi, ţările din această regiune şi-au păstrat totuşi moştenirea şi interesele comune. În prezent, Marea Neagră este mai importantă ca niciodată, ea făcând legătura între Balcani, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Mai mult, scrie Charles King, Marea Neagră a devenit frontiera estică a NATO şi a Uniunii Europene şi, ca atare, de un interes excepţional. Charles King descrie evoluţia în timp a acestei zone, de la Pontus Euxinus din Antichitatea greacă şi latină la popoarele migratoare, bizantinii şi în cele din urmă turcii Evului Mediu, apoi la cele două mari puteri, Imperiul Otoman şi Rusia, sub semnul cărora a stat epoca modernă.
Vedem astfel cum de-a lungul secolelor Marea Neagră a devenit, dintr-o simplă graniţă, o regiune care a facilitat contactul între comunităţi religioase, imperii, iar mai târziu naţiuni şi state.
„O carte esenţială pentru toţi cei care consideră că trebuie să fie informaţi în legătură cu aşa-numita «Chestiune orientală» şi care, în secret, se tem că e prea târziu pentru asta.” (The Guardian)

 

Charles King este profesor de relaţii internaţionale la Georgetown University. A publicat numeroase cărţi care au drept subiect zona din jurul Mării Negre – „Moldova post-sovietică”, „O istorie a Caucazului”, „Odessa”, „Naşterea Istambulului modern”. Careta de faţă a apărut într-o primă ediţie în 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO