Ziarul de Duminică

O carte fără ieşire/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

29.01.2016, 00:00 176

Ioan Es. Pop

Ieudul fără ieşire

Editura Casa de Pariuri literare

„Cu talent, cu intuiţie, cu imaginaţie, cu nouăzeciştii, Ioan Es. Pop şi-a convertit naufragiul (prin 88, în Capitală) într-o splendidă revocare dramatic-lirică a neantului zilnic, cum numai poeţilor de tot li se poate întâmpla. Ieudul fără ieşire este expresia plină de prospeţime poetică a acestei convertiri.” (Laurenţiu Ulici) Cartea, a ţinut să precizeze autorul, a apărut în 1994, „an în care s-a născut fiica mea Clara Pop-Dudouit, şi reapare cu ilustraţia originală de copertă în 2015, când Clara nu o va mai putea citi.”

 

Răsvan Popescu

Oameni care nu contează

Editura Paralela 45

„«Oameni care nu contează» – a declarat autorul la lansare, la recentul Târg de carte Gaudeamus – este un roman de actualitate, un volum subţire şi, zic eu, tăios  ca o lamă. Este o critică a societăţii globale văzute prin ochii unor oameni mărunţi, nevoiţi să-şi ia lumea în cap şi care îşi cer vehement dreptul la ceva bun de la viaţă. Nu întâmplător folosesc această formulă care este şi titlul ultimului meu film regizat de Dan Piţa. (...) Sunt personaje care şi când le ajunge apa la gură spun o poantă, pentru că în felul ăsta se şi apără de presiunea din jurul lor, de realitatea pe care nu o înţeleg. (...) Cred că dincolo de povestea fiecăruia rezultă aşa un fel de personaj colectiv, care, cu toate că pleacă fără şansă în viaţă, face tot ce poate să aibă una, să găsească undeva ceva bun de la viaţă.”

 

Alice Boangiu

41/41

41 de poeme pentru 41 de ani

Editura Integral

Autoarea este profesoară de limba engleză şi de mai bine de cinci ani s-a alăturat Asociaţiei Conil, care se ocupă, prin şcoli şi grădiniţe, de copii speciali – cu dizabilităţi de vedere sau de auz, copii cu tulburări de spectru autist sau alte sindroame de acest fel. Beneficiile de pe urma acestei cărţi vor merge către aceşti copii speciali şi atipici care au nevoie de logopedie, terapie ocupaţională şi kinetoterapie. Autoarea este la al doilea volum de versuri. „Sunt încă plecată după cuvinte,/ În spatele inimii mele se află o persoană,/ În spatele persoanei sunt alte cuvinte.../ Şi cântăresc şi luminează/ Precum un bulgăre de lumină/ Pe la amiază./ N-a nins azi,vă spun cinstit,/ M-am plimbat deasupra norilor/ Chiar am zburat, cu zilele ce curg spre iarnă/ În alb şi negru pentru că zborul îi dă culoare./ Ştiu doar ce am fost învăţată/ Pentru că nu am nimic ce să nu fi primit.../ Gând cu gând şi vis cu vis,/ Pleoapa zilei am închis./N-a nins???”

 

Tudor Creţu

Studio live

2015-2000, poeme

Printpress

Doctor în literatură comparată, manager al Bibliotecii Judeţene Timiş, realizator de emisiuni tv şi de proiecte culturale (între ele, festivalul naţional de literatură LitVest), editor (între altele a iniţiat şi prefaţat integrala poetică Ion Monoran), poetul Tudor Creţu, născut în 1980, este unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai generaţiei sale. A publciat şase volume de poezie, trei romane, două cărţi de critică şi fragmente dintr-un jurnal. Volumul de faţă reuneşte poeme, în versuri şi în proză, din mai multe cărţi anterioare, inclusiv din „Fragmente continue”, prezentat în numărul de săptămâna trecută a „Ziarului de duminică”. Textele din „studio” sunt dispuse în ordine invers cronologică, în timp ce „live” propune o reaşezare a „Fragmentelor continue”.

 

George Arion

Spioni în arşiţă

Crime Scene Press

Ediţia a treia. O carte fermecătoare despre iubirea imposibilă între doi spioni aflaţi în tabere diferite. O carte despre dragoste şi ură, despre încredere şi suspiciune, despre toleranţă şi cruzime, cu o acţiune palpitantă desfăşurată în decorul mirific al staţiunii egiptene Sharm ElSheikh. Turiştii se bucură de soare şi apă, fac diving sau se plimbă cu iahtul, petrec prin baruri, colindă magazinele de suveniruri. Nimeni nu bănuieşte că în ambianţa aceasta de paradis se desfăşoară operaţiuni tainice, cu scopul de a obţine o listă compromiţătoare, care indică spionii români lăsaţi la vatră şi îmbogăţiţi peste noapte printr-o escrocherie de proporţii. Dramatismul este sporit de o întâlnire neobişnuită: aceea dintre Claudiu Ropan şi Ella Camo, iubita lui de odinioară; bărbatul serveşte interesele României, femeia pe cele ale Israelului. Amândoi au fost racolaţi de mulţi ani şi sunt agenţi sub acoperire, având la activ multe operaţiuni secrete. De data aceasta şefii le îngăduie să-şi dea mâna pentru reuşita unei misiuni de maximă periculozitate.

 

Lucia Verona

Crimă în Centrul Vechi

Editura Tritonic

„Excelentă carte poliţistă scrie Lucia Verona. Personajele contemporane, tipologii recognoscibile ale actualităţii, ba şi personaje reale inserate în acţiune în modul cel mai credibil evoluează într-o acţiune palpitantă parcă desprinsă din Agatha Christie. De fapt, pe lângă nivelul poliţist al cărâii, ea este o jucăuşă şi subtilă parodie la clişeele romanului poliâist, mai ales la tabieturile ilustrei înaintaşe.

Lucia Verona conduce impecabil acâiunea şi strânge firele la final fără să-i scape nimic, aici experienţa de dramaturg o ajută, ca şi în precizia replicilor. Nu mai puâin marcant este instinctul ei ludic, acela care o face să croiască o naraâiune tipic post-modernă în care citatul e prezent copios iar referinâele culturale bogate, mai ales din domeniul muzical, snobează decis cititorul târgoveţ.” (Horia Gârbea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO