Ziarul de Duminică

O cronică radiofonică a Casei Regale a României/ de Ziarul de duminică

O cronică radiofonică a Casei Regale a României/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

16.07.2015, 23:52 159

10 Mai.

Casa Regală a României în cronici radiofonice

(1930-1944)

Editura Casa Radio

 

Culegere de documente din Arhivele Societăţii Române de Radiodifuziune.
Cuvânt-înainte de dr. Gabriel Badea-Păun.

Între Cuvântul către Parlament al Regelui Carol al II-lea, transmis în direct la Radio pe 8 iunie 1930, ordinul de mobilizare a Armatei Române, din 28 iunie 1940, şi Proclamaţia M.S. Regelui Mihai I, din seara de 23 august 1944, se derulează aproape 15 ani din viaţa societăţii româneşti surprinşi – aşa cum observă istoricul Gabriel Badea-Păun – „în discursuri ceremonioase, conferinţe istorice ce oscilează între profesionalism, anecdotic şi oportunism de moment, în fapt imaginea oficială a societăţii româneşti, în instantanee cu precădere culturale şi sociale”. La microfon se perindă de la numele ilustre – Tudor Arghezi, Dimitrie Gusti, Nicolae Iorga, Alexandru Rosetti, C. Rădulescu-Motru, Mihai Ralea sau Gheorghe Brătianu – până la funcţionari ai statului, însărcinaţi cu reformele Regelui Carol II, şi asistăm astfel la recompunerea prin aceste „cronici radiofonice” a unei panorame a României acelor ani, o societate dinamică care stă sub semnul modernizării vieţii culturale şi ştiinţifice, a bilanţurilor agrare, economice, legislative, urbanistice... În acelaşi timp, din culegerea de „cronici” se detaşează, creionate în tuşe sigure, sensibile, portretele unor fiinţe dedicate, Carmen Sylva şi Regina Maria.

O iconografie bogată, extrasă exclusiv din revistele radio ale vremii şi manuscrisele din Arhiva Radio, însufleţeşte textele antologate, iar CD-ul care însoţeşte cartea ne redă, alături de inestimabile discursuri istorice, şi o înregistrare unică de la 1 mai 1939 a Imnului regal, unde pot fi auzite versurile lui Vasile Alecsandri, care au emoţionat generaţii la rând: Trăiască regele/ În pace şi onor... Oglindă a unei epoci, documentele reunite în volumul 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944) surprind nu mai puţin parcursul a două instituţii în faţa meandrelor dramatice ale istoriei: Regalitatea şi Radiofonia.

„Zece Mai a însemnat în primul rând ziua Dinastiei. La Zece Mai 1866 a depus Domnitorul Carol de Hohenzollern jurământul în faţa Adunării ţării, rostind acele memorabile cuvinte care prevestesc şi rezumă întreaga desfăşurare a lungii şi glorioasei Sale domnii: «Punând piciorul pe acest pământ sacru, am şi devenit Român. Primirea plebiscitului Îmi impune, o ştiu, mari datorii. Sper că-Mi va fi dat a le îndeplini. Eu vă aduc o inimă leală, cugetări drepte, o voinţă tare de a face binele, un devotament fără margini către noua Mea patrie şi acel neînvins respect către lege, pe care l-am cules în exemplul alor Mei. Cetăţean astăzi, mâine, de va fi nevoie – soldat, Eu voi împărtăşi cu Domnia Voastră soarta cea bună, ca şi pe cea rea. Din acest moment, totul este comun între noi. Credeţi în mine, precum cred Eu în Domniile Voastre.»” (Gheorghe Brătianu, Zece mai. Extras din conferinţa difuzată la Radio în 10 mai 1941, ora 20.45).

Sumar CD:

Cronici radiofonice (1930 & 1939)
1. Regele Carol II către Parlamentul Român.
Cuvântare rostită în şedinţa Adunărei Naţionale de la 8 iunie 1930
: 7’20’’
Desvelirea statuei Regelui Carol I [9 mai 1939]
2. Cuvântarea M.S. Regelui Carol II: 0’57’’
3. [Tedeumul oficiat de Î.P.S. Nicodim Muntean]: 0’37’’
4. Cuvântarea dlui prim-ministru, Armand Călinescu: 7’52’’
Addenda
5. Imnul Regal: 1’35’’

Înregistrări Radio România, gravate pe discuri gramofonice, cu ocazia transmisiunilor realizate în direct din Bucureşti, de la Palatul Parlamentului în ziua de 8 iunie 1930 (tr. 1: transcriere şi adnotare în volum la pp. 11-13, 333) şi din Piaţa Palatului Regal în ziua de 9 mai 1939 (tr. 2-4: transcrieri şi adnotări la pp. 175, 177-178, 341).

În Addenda: imnul naţional (muzica – E. Hübsch, versurile – V. Alecsandri) intonat la încheierea primului Congres general al breslelor (Bucureşti, Sala Aro, 1 mai 1939) de o formaţie corală nemenţionată (probabil corul Societăţii Carmen); extras din imprimarea pe disc decelith transpusă pe bandă magnetică (Arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune, cota TW 490/rola 1/inv. 1844).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO