Ziarul de Duminică

O explicatie

01.09.2006, 16:30 47

Cand am devenit, oare, mahalaua de azi, fara iesire, isterica si murdara? ma intreb deseori, martor la atata abjectie mioritica.
Peste tot, ticalosia se lafaie ostentativ-triumfatoare si ei i se inchina canaliile, prasite de libertatea siluita a ultimilor ani de democratie viermanoasa. Cautand raspuns la nelinistea mea ulceroasa, am gasit articolul intitulat Sa ne inchipuim ca..., publicat de Mircea Eliade in Revista Criterion, in ziua de 15.12.1934, eseu in masura sa clarifice delicata chestiune. Iata de ce va las sa lecturati, revoltati ori resemnati, textul celui care a adus Romaniei mandrie si glorie, respect si profunzime, in pofida denigrarilor comandate de simbriasii neinsemnati, veniti de aiurea. Si chiar daca nu vom sti vreodata cand ne-am stricat (iremediabil?), cel putin putem spera la mai multa bunatate... si la ceva caracter.
Asadar, "este un lucru foarte instructiv, si in acelasi timp foarte amuzant,
sa-ti inchipui ce s-ar fi intamplat daca anumite personagii ilustre ale lumii moderne s-ar fi nascut si ar fi trait in tara noastra. E de la inceput greu de spus daca s-ar fi putut creia. Nu ma indoiesc ca un Klages sau Prinzhorn, un Heidegger sau Haberlein ar fi fost considerati drept farseuri sau chiar deadreptul nebuni. N-ar fi obtinut nici macar o asistenta universitara. Cartile lor filosofice, daca ar fi gasit bani sa le tipareasca, ar fi fost trecute sub tacere, aparand simple farse, istericale sau lirisme vagi. (Rezistenta intampinata de profesorul Nae Ionescu din partea filosofiei oficiale si a universitarilor este, sper plina de invataminte).
Dar ia inchipuiti-va aparitia unui Masaryck printre noi: Nu ma gandesc, Doamne fereste, la o presedintie de republica ~, ci pur si simplu la activitatea lui politica. Cum ar fi fost tratat un asemenea om, care nu a acceptat sa renunte o singura data la cinstea si la filosofia lui? Cum s-ar fi prapadit de ras deputatii si gazetarii de un biet profesor sociolog, care vrea sa guverneze tara! Cate caricaturi nostime n-ar fi aparut in revistele noastre, scrise in intregime de oameni peste fire de destepti. Ce vorbe de duh nu i-ar fi fost spuse, de catre oamenii 'practici'. Ar fi fost insultat si calomniat ca oricare alt ministru. Heidegger ar fi fost ironizat la Capsa si ar fi fost declarat skizofren. Jacques Maritain ar fi avut caricatura pe o pagina intreaga din Cuvantul Liber (ar fi fost si el 'fascist'). Iar pe Papini l-ar fi intrebat oamenii cati bani a luat ca sa se converteasca (...)
Dar de ce sa mergem atat de departe? Inchipuiti-va ca profesorul Radulescu-Motru, cel mai inzestrat si cel mai realizat intelectual al generatiei sale, ar fi ajuns intr-o zi ministru in tara romaneasca. Cred ca nu exista injuratura pe care nu ar fi primit-o, cu toata blandetea si onestitatea sa proverbiala.
Oricine se ridica in aceasta tara a noastra trebuie sa fie murdarit de sus pana jos. Mentalitatea politica romaneasca nu poate accepta oameni puri, oameni inteligenti. Si aceasta mentalitate politica a patruns in toate activitatile, stapaneste toate creerele. Nu de ieri de azi, ci de zeci de ani. Prin 1870, Hajdeu era injurat cumplit ca e cumulard si hot. Cativa ani mai tarziu, Cihac 'demonstra' in Convorbiri Literare ca Hajdeu e un incult ordinar, un simplu impostor.
Lucrurile acestea au fost foarte obisnuite la noi, de la inceputul culturei noastre moderne. Pamfletul politic a fost singurul gen de pamflet cunoscut si practicat cu pasiune, chiar intre savanti.
Cand doi savanti romani se cearta, fiti siguri ca fiecare neaga celuilalt orice urma de stiinta. Nu mai e vorba de critica, de ajustare, de complectare, ci pur si simplu de bataie ca la mahala.
(...)Toti romanii fac la fel. Nu exista nici un fel de jena, in fata unor anumiti creatori, a unor oameni care si-au facut, cel putin la o anumita varsta, dovada capacitatii lor. Poti sti cat de multe lucruri, poti descoperi cat de multe adevaruri, poti ajunge cat de sus in stima elitelor, nimeni nu reactioneaza, totusi, cand esti terfelit, esti anulat sau calomniat. (...)
Ma intreb cateodata ce trebuie sa faci in Romania ca sa-ti poti convinge semenii ca ai facut intr-adevar ceva. Si ca ar fi o infamie sa fii atacat si murdarit... Cred ca orice ai face, e inutil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO