Ziarul de Duminică

O istorie cu spioni (VII): Episodul britanic

O istorie cu spioni (VII): Episodul britanic
21.03.2008, 17:48 66

Documentele de arhiva intaresc ceea ce la inceput, in urma cu cativa ani buni, era pentru mine doar o supozitie privitoare la calitatea de agent al Securitatii pe care avut-o Silviu Craciunas in Occident.

In Documentarul privind unele masuri luate de organele M.A.I. pentru a se sterge urmele ilegalitatilor savarsite in legatura cu procesul Patrascanu din 1968, se arata ca acesta a fost "trimis peste granita, unde se afla si in prezent. (...) Din studiul intregului material existent, rezulta ca plecarea in strainatate s-a facut de catre organele M.A.I. cu aprobarea conducerii Ministerului. Documentele, precum si intreaga practica de munca a organelor de Securitate exclude orice posibilitate de eroare in aceasta privinta." Comisia Comitetului Central al PCR constituita pentru pregatirea Plenarei din aprilie 1968, care a infierat intre altele practicile Securitatii in anii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, citeaza in sprijinul acestor afirmatii "dosarul 1.033, paginile 90-94, dosarul 638 vol. 2, paginile 158, 169, 170, 239, 289, 290, 360 din arhiva Securitatii", pe care oficialii comunisti membri ai Comisiei le-au consultat la vremea respectiva.
Aceste documente interne ale politiei secrete comuniste nu au fost depistate inca, dar, avand in vedere caracterul "strict secret de importanta deosebita" pe care l-au avut majoritatea acestor documentare intocmite de Comisia Comitetului Central al PCR, destinate a-i servi lui Nicolae Ceausescu pentru infierarea lui Draghici si a defunctului sau predecesor Dej, nu cred ca ne putem indoi de veridicitatea lor.
Calitatea de agent al spionajului Romaniei comuniste strecurat intre reprezentantii de frunte ai exilului romanesc este intarita si de restul dovezilor, aflate in dosarele pe care fosta Directie de Informatii Externe le-a intocmit despre acestia si care au inceput sa iasa la iveala. Nu prea mai poate exista urma de indoiala: Silviu Craciunas i-a turnat si pe cei ce l-au ajutat sa paraseasca Romania pentru a doua oara si definitiv. Dar tot din vointa Securitatii.
In legatura cu activitatea sa de agent al Securitatii, sunt relevante datele oferite de generalul de securitate Neagu Cosma, unul dintre cei care au "exploatat" munca "sub acoperire" a lui Craciunas. Securistul afirma ca agentul "Sandu" (numele operativ al lui Craciunas) "ne-a cerut prin sistemul de legatura pentru comunicari urgente o intrevedere cu ofiterul care-l dirija. Contactul are loc, iar informatia oferita e stupefianta: un inalt functionar roman fusese recrutat de spionajul englez. Romanul se numea Ecobescu, preciza "Sandu", si era functionar international la UNESCO, in Elvetia. Recrutarea o realizase Kirshen Leonard, cadru al Intelligence Service, intr-un hotel din Geneva". Kirshen cunostea foarte bine limba romana, mentalitatile si practicile Securitatii: fusese el insusi ani buni detinut in celulele MAI, pana cand s-a obtinut eliberarea sa.
Dar informatia transmisa de agentul Craciunas ofiterului sau de legatura Gheorghe Valcu a ramas fara efect, din cauza disfunctionalitatilor de comunicare din interiorul Securitatii si a unei posibile tradari a viitorului defector Ion Mihai Pacepa, care l-ar fi pus in garda pe cel vizat. Finalmente, Ion Iacob (Iacobescu), ofiterul DIE acoperit ca diplomat roman la UNESCO, a reusit sa dezerteze. Si tocmai in Marea Britanie. Toate acestea s-au intamplat in 1968 si demonstreaza nivelul inalt al relatiilor lui Silviu Craciunas, capabil sa ajunga in posesia unor informatii strict confidentiale de o mare valoare pentru Securitate.
Nu pot decat sa aproximez, in aceasta faza a cercetarilor, cum a intrat agentul "Sandu" in posesia unor asemenea informatii. S-ar putea sa le fi aflat de la Leonard Kirchen, care, la fel ca si Silviu Craciunas, a fost detinut in anii '50 in temnitele comuniste. Foarte posibil sa se fi cunoscut chiar din detentie, unde Craciunas a fost utilizat ca informator de celula. Sau, mai plauzibil, sa se fi cunoscut in Marea Britanie, unde au frecventat aceleasi medii destul de restranse ale emigratiei romanesti.
Episodul britanic din viata lui Silviu Craciunas pare desprins din romanele de spionaj ale lui John le Carre. Fireste, viata sa de agent a fost deseori tulburata de spaima deconspirarii. In confesiunea pe care a trimis-o in 1995 doamnei Dorana Cosoveanu, fiica ofiterului comandor Ion Cosoveanu, el povesteste ca in 1963 a sosit in Anglia, via Elvetia, un medic "trimis cu misiunea speciala de a se imprieteni cu mine, ca sa ma tina sub observatie permanenta". Nu este exclus sa fie vorba intr-adevar de un ofiter al Securitatii, care se temea sa nu-si piarda agentul, in conditiile succesului neasteptat al romanului The Lost Steps, in care Silviu Craciunas adaugase, poate, la manuscrisul conceput incarcatura propriei experiente in temnitele comuniste.
"Pentru a putea trai la Londra, dupa ce am primit in anul 1959 decizia si permisiunea de a ma stabili in Anglia si a lucra aici, cum nu cunosteam limba engleza, am reusit sa gasesc prin anunturi publicate in ziare un loc de portar la o organizatie bisericeasca anglicana, ca sa am grija de imobilul lor cu cinci etaje si zeci de camere, cu doua sali spatioase pentru conferinte, cu sute de locuri pentru invitati. In grija mea erau si instalatiile de incalzit apa, caloriferele, cu cazane imense ca de locomotiva, folosind carbuni. Aveam de dus la posta saci intregi cu corespondenta, pachete, precum si o multime de alte treburi manuale", spune Craciunas in scrisorile trimise Doranei Cosoveanu. Mai spune ca traia impreuna cu sotia sa, casiera si contabila, deasupra unui mic restaurant, intr-un apartament modest. Nici schimbarea survenita in urma succesului romanului The Lost Steps, care s-a bucurat de un succes de piata neasteptat si de numeroase traduceri, nu i-a schimbat acest mod de viata mai degraba sters: "Am lucrat ca portar peste sapte ani, ca sa-mi pot economisi venitul produs de carte".
Dar viata sa austera nu a durat mult. In scurt timp si intr-un mod spectaculos, Silviu Craciunas a devenit un om bogat. De ce si cum, in epilogul acestei povesti cu spioni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO