Ziarul de Duminică

O lume văzută de la Ierusalim. Alte întâlniri la Cercul Cultural din Ierusalim 2007-2013/ de Ziarul de duminică

O lume văzută de la Ierusalim. Alte întâlniri la...

Autor: Ziarul de Duminica

04.09.2015, 00:06 126

O lume văzută de la Ierusalim

Alte întâlniri la Cercul Cultural din Ierusalim 2007-2013
Organizate de Costel Safirman şi Leon Volovici
Consemnate şi editate de Costel Safirman

Editura Institutului Cultural Român

„În continuarea celor două volume publicate anterior, Întâlniri la Ierusalim (2001) şi Noi întâlniri la Ierusalim (2007), cartea de faţă, dedicată memoriei istoricului Leon Volovici, oferă celor interesaţi posibilitatea de a fi martorii întâlnirilor organizate de Cercul Cultural din Ierusalim începând cu anul 2007. Dar nu numai atât. Ea îşi propune, totodată, să dea şi o imagine de ansamblu a unei aventuri culturale care a debutat cu 20 de ani în urmă. Întâlniri, dezbateri, mese rotunde, evocări, confesiuni, mărturii – pe teme  de istorie şi cultură – menite a pune în lumină o problematică specifică de civilizaţie culturală evreo-română. O lume de idei şi de realităţi culturale cu care intelectualul israelian provenit din spaţiul românesc se identifică sau, cu alte cuvinte, o lume văzută de la Ierusalim”.  – Costel Safirman

1. TEME ŞI REFLECŢII
Miturile Europei Centrale şi evreii. Capitolul românesc al Holocaustului: percepţii în perioada comunistă şi după 1989. Ceauşescu, Securitatea şi „Europa Liberă“. Întâlnire cu Nestor Ratesh. Ceea ce ne uneşte. O discuţie cu Moshe Idel şi Sorin Antohi. Istoria literară nu poate exista decât dacă istoria există. Întâlnire cu Ana Blandiana şi Romulus Rusan.

2. CARTEA ROMÂNEASCĂ LA IERUSALIM
Pentru Lucian Raicu critica era o formă de viaţă, aşa cum era pentru noi poezia
Simion liftniculşiProorocii Ierusalimului. Suntem mai aproape de adevăr decât am fost în ultimii 50 de ani.

3. SCRIITORI DE LIMBĂ ROMÂNĂ DIN ISRAEL
Limba din care am plecat fără să plecăm. De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi. O confesiune, o meditaţie. Un roman al memoriei fracturate. O discuţie în jurul romanului „Ultimele iubiri” de Virgil Duda. Eran Sela şi Cruzimea detaliilor. Un Şalom Alehem al scrisului de limbă română. Lumea lui Mirodan neconvenţionalul.

4. CINEMATOGRAFUL ROMÂNESC: NOUL VAL – A FOST SAU N-A FOST?
Revanşa târzie a lui Mircea Săucan. Cel mai complicat la cinema e să înveţi să devii simplu. Întâlnire cu Cristian Mungiu şi Vlad Ivanov. Cinematograful românesc între „before“ şi „after“ Cristi Puiu. În timp se constată puterea şi forţa unui film.

5. PORTRETE
Faţă în faţă cu Maia Morgenstern. Pofta de a râde şi de a plânge. Întâlnire cu Radu Mihăileanu. Baraşeum – o oază unde se făcea teatru şi unde se visa. Omagiu actriţei Agnia Bogoslava la 90 de ani.

6. IN MEMORIAM
Exerciţii de neuitare. Fără Leon (La o lună – 19 ianuarie 2012, La un an – 8 martie 2013).

7. MĂRTURII
Cum l-aţi cunoscut pe Mihail Sebastian? Lena Constante şi I. Comşa. Lumea văzută dinspre Ierusalim are o cu totul altă anvergură. Alexandru Sever. Sesto Pals – poetul care nu publică. Lucia Metsch Sestopali. Cu toate că scriu englezeşte, viaţa mea, din punct de vedere scriitoricesc, este românească. Lucian Boz.

8. REMEMBER
Întâlniri la Ierusalim, 2001. Cuprins şi ecouri de presă. Noi întâlniri la Ierusalim, 2007. Cuprins şi ecouri de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO