Ziarul de Duminică

„O mică Ţiganiadă”/ de Ziarul de duminică

„O mică Ţiganiadă”/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.01.2016, 23:59 94

Elena Dumitrescu-Nentwig – Noi, romii şi restul lumii. O poveste din mileniul III, Editura Limes

După romanul „Naufragiaţii din Brăila”, apărut în 2014 (prezentat şi de „Ziarul de dumnică”) şi cartea de basme şi povestiri „De răsfoit”, ambele publicate de Editura Limes, iată că, în toamna lui 2015, aceeaşi editură publică şi acest volum.

„O mică Ţiganiadă veselă şi tristă, care ne poartă din şatra Lieştiului valah până, hăt, la fruntariile Germaniei, în Hamburg, cu escală provizorie în Lisabona”, afirmă Daniel Nicolescu.

Soprana Elena Dumitrescu Nentwig este o surpriză. Originară din Brăila, locuieşte de câţiva ani în Portugalia, lângă Lisabona. A venit aici din Germania, împreună cu soţul, un celebru bariton. A absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorilor Valentin Teodorian şi Hero Lupescu. Primul angajament l-a avut la Opera din Iaşi, unde s-a remarcat de la primele apariţii pe scenă. În scurt timp a ajuns una dintre solistele cele mai iubite de publicul ieşean. A părăsit România în 1977 şi se căsătoreşte la Hanovra cu Franz Ferdinand Nentwig (pe care îl cunoscuse cu câţiva ani mai înainte şi care s-a străduit s-o scoată din ţară). Primeşte roluri noi, alături de parteneri renumiţi şi mari regizori. După încheierea carierei de solistă de operă, Elena Nentwig şi-a început cariera didactică, pe parcursul căreia a pregătit mai multe generaţii de tineri dintre cei mai talentaţi din toată lumea.

În anii ce au urmat după retragerea de pe scenă redescoperă, cu voluptate, scrisul: basme, romane, piese de teatru, poezii. Scrie în limba germană şi îşi traduce singură cărţile. Temele abordate nu sunt în întregime româneşti, dar în felul de a privi lumea rămâne totuşi o româncă. Romanul „Naufragiaţii din Brăila” descrie, precum înşiruirea umbrelor ce se succed pe un ecran de cinema, destinul unui tânăr inginer abia ieşit din detenţie. Nu trădarea soţiei, cea care l-a trimis la închisoare este scânteia care aprinde intriga romanului, ci solidaritatea celor trei prieteni pe care Marin îi regăseşte în ciuda ameninţărilor care planează asupra cotidianului, la întoarcerea în urbea sa.

Cartea de faţă creionează biografia unuui muzician rom ajuns din România în Occident, integrat, recunsocut, dar pe care trecutul şi familia îl ajung din urmă. Un roman plin de întorsături surprinzpătoare. „O istorie despre dramele alterităţii, despre infernul din noi şi din ceilalţi, despre condiţia de minoritar etern suspect într-o Europă care se vede silită să-şi divulge limitele democratice.” (Daniel Nicolescu)

 „Elena Dumitrescu-Nentwig are, dicolo de harurile ei recunoscute şi consemnate în biografia profesională – de muzician şi dascăl –, si pe  acela de a-şi face prieteni, de a stabili punţi şi de a reconcilia lucruri ireconciliabile. Viaţa sa e un lung şir de oameni, evenimente şi lumi pe care a ştiut să le pună laolaltă, să le facă congruente şi stabile.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO