Ziarul de Duminică

O piesă de teatru celebră/ de Ziarul de duminică

O piesă de teatru celebră/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.12.2015, 23:53 870

George Bernard Shaw

Pygmalion

Editura Litera

 

Traducere din limba engleză de Petru Comarnescu.

Pygmalion este o piesă de teatru scrisă de dramaturgul irlandezGeorge Bernard Shaw în anul 1914, devenită cea mai populară piesă a lui Shaw. A câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru film în 1939 Astăzi este cunoscută audienţei sub forma de muzical, My Fair Lady.

Poetul roman Ovidiu, în a zecea carte a Metamorfozelor, spune povestea unui sculptor care s-a îndrăgostit de propria operă. Pygmalion, fiul lui Belus era un sculptor singuratic care a făcut din fildeş sculptura unei femei. El s-a rugat lui Venus (Afrodita), zeiţa frumuseţii şi a dragostei, care din milă, a dat viaţă sculpturii. Din uniunea lui Pygmalion cu femeia sculptată în fildeş a rezultat un fiu denumit Pathos (suferinţă in greacă) . După unii autori, ulteriori lui Ovidiu, statuia se numeşte Galateea sau Elise (Goethe), după confuzia cu Dido (Elissa).

George Bernard Shaw reia mitul şi ideea lui de bază într-o piesă de teatru cu acelaşi nume: Pygmalion. În piesă, profesorul Henry Higgins, un lingvist snob, pariază că va transforma o florăreasă simplă, Eliza Doolittle, într-o atracţie a lumii mondene londoneze numai învăţând-o să vorbească cu un accent specific înaltei clase. Ca şi Pygmalion, el se îndrăgosteşte de propria creaţie, dar aceasta îl respinge căsătorindu-se cu un tânar aristocrat.

Piesa lui George Bernard Shaw stă la baza filmului muzical My Fair Lady.

Eliza reprezintă tipul feminităţii, e unul dintre cele mai reprezentative personaje feminine în dramaturgia lui G.B.Shaw. Eliza doreşte să-şi depăşească propria condiţie, îşi doreşte să devină dintr-o florăreasă o domnişoară educată. Ea se remarcă prin naivitatea şi naturaleţea ei. Eliza este un personaj ambiţios, sensibil, vulcanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO