Ziarul de Duminică

O plimbare prin grădina Ghetsimani în epoca stalinistă/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

09.10.2015, 00:00 72

Dan Stanca

Ghetsimani 51

Editura Cartea românească

„În căutarea rădăcinilor poveştii misterioase despre originea familiei lui, un american repudiat pentru publicarea unei fotografii controversate, făcute în timpul tragediei din 11 septembrie 2001, ajunge în România şi constată cu surprindere că s-a întors cu 60 de ani în urmă, în epoca stalinistă. Personaje precum patriarhul Iustinian, liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker sau Petru Dumitriu evoluează pe linia fină de demarcaţie dintre realitatea istorică şi ficţiune. Evocarea celebrului loc din Evanghelii – Ghetsimani – nu este întâmplătoare, întrucât întreaga poveste se află sub semnul aurei sacre a sacrificiului. Figura martirică a cărţii este un teolog catolic polonez, refugiat în România în toamna anului 1939, iar toate firele poveştii duc către Maximilian Kolbe, faimosul prelat catolic beatificat de Vatican în timpul pontificatului lui Paul al VI-lea.”

Volumul cuprinde şi un amplu interviu realizat de Constantin Piştea.

 

Tomas Zmeskal

Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă

Editura Curtea veche

Traducere din limba cehă şi note de Mircea Dan Duţă. Tomáš Zmeškal, scriitor ceh de origine ceho-congoleză, s-a născut în 1966 la Praga. A studiat limba şi literatura engleză la King College, University of  London. A lucrat ca lector universitar la Universitatea Carolină din Praga, precum şi ca lector de limbi străine, traducător şi interpret Romanul de faţă este debutul său literar descrie dintr-o perspectivă fragmentată, postmodernistă, o jumătate de secol de istorie postbelică a fostei Cehoslovacii, şi mai târziu, a Cehiei. Romanul a fost nominalizat pentru Premiul Magnesia Litera pentru Proză si Premiul „Josef Škvorecký“ în anul 2009 şi recompensat cu Premiul Uniunii Europene pentru literatură în 2011.

 

Veronica D. Niculescu

Simfonia animalieră

Editura Casa de pariuri literare

Ilustraţii de Anca Smărăndache. Un microroman în patru părţi (Allegro spiritoso, Andantino grazioso, Allegro affectuoso, Presto) cu un arici, un hârciog şi un sobol. ”Rezultatul, un text literar muzical care vorbeşte, în trei limbaje diferite, despre singurătate şi interioare preţios mobilate, despre căutări în muşuroiul sinelui şi al trecutului, despre moartea cotidiană a frumuseţii, despre dor. Apropiaţi-vă urechea de botul cel umed şi ascultaţi simfonia din această carte mică, „mică şi pătrată, atât de mică încât să poată fi luată în muşuroi de oricine, şi acolo citită la lumina lăuntrică”. (Adina Diniţoiu)

 

Cesare Pavese

Meseria de a trăi

Jurnal 1935-1950

Editura All

Traducere, note şi postfaţă de Florin Chiriţescu. „Cu Meseria de a trăi, Pavese a fost, poate, ultimul artist-maestru din istoria noastră. Numai dacă vom încerca sa-i comparăm figura, mai bine zis, mitul, cu cel al lui Pasolini, diferenţa ne va părea abisală, şi cu atât mai profund marcată şi vizibilă, cu cât nenumărate sunt analogiile, dintre care am alege una: la fel ca Pasolini, Pavese ne-a obişnuit cu o literatură care se naşte dintr-o strânsă conexiune cu biografia, cu meditaţia asupra propriei anormalităţi şi, în general, ca rezultat obiectivat al unei intense experienţe interioare.“ (Gianni Vattimo “Espresso", iulie 1990)

 

Victoria Dragu Dimitriu

A zecea carte cu poveşti din Bucureşti

Editura Vremea

Colecţia Planeta Bucureşti. „Poveştile doamnelor şi ale domnilor din Bucureşti nu sunt paseism, nu sunt fugă în trecut, nu sunt un refuz al prezentului şi nici al viitorului. Ele sunt numai căutarea de sine a acelui duh ridicat viu din cenuşa incendiilor, de sub copitele cailor, de sub şenilele invadatoare, din craterele bombelor, din ruinele cutremurelor, din apele inundaţiilor, din asuprire şi din uitare, din jaf şi minciună. A duhului care îşi găseşte casa vremelnică în fiecare din noi, trăitorii pe aceste locuri, ne înrudeşte şi ne înnobilează.”

 

Liana Mânzat

Dincolo de geamandură

Editura Limes

Al treilea roman (după „Visul” şi „Venetica şi Momoza”, prezentate şi ele la această rubrică, anii trecuţi) publicat la aceeaşi editură de ziarista născută în 1960 şi stabilită în Spania din 2007.  De astă dată subiectul e dezrădăcinarea şi viaţa fără căpătâi a unor emigranţi transilvăneni în Spania, în preajma şi imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. Probabil multe din cele scrise sunt experienţă personală sau observaţii directe despre nefericirile care îi aşteaptă pe aceşti emigranţi. Din păcate, deşi subiectul e generos, cartea nu are vână şi este cel puţin dezlânată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO