Ziarul de Duminică

O viaţă imposibil de suportat/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

28.11.2014, 00:23 131

Amos Oz

Între prieteni

Editura Humanitas fiction

Traducere de Marlena Braeşter, seria de autor Amos Oz. „Un roman din povestiri“ ce recompun universul dens şi apăsător al vieţii într-un kibbutz din anii ’50 ai veacului trecut, în răstimpul dintre două războaie. Viaţa locuitorilor este aspră, guvernată de reguli inflexibile şi, uneori, absurde, iar personajele suferă, mai toate, de singurătate, cum ar fi tatăl care nu poate accepta faptul că trebuie să-şi culce fiul, noapte după noapte, într-un dormitor special, destinat copiilor din kibbutz, tânjind mereu după apropierea trupului mititel şi alimentându-şi zi după zi frustrarea. Întreaga comunitate vuieşte în clipa în care secretarul, un tânăr destoinic, întâiul copil născut în kibbutz, este bănuit a avea o relaţie secretă cu una dintre cele mai frumoase şi dorite femei – o tânără căsătorită, în mod inexplicabil, cu un bărbat lipsit de maniere, total nepotrivit pentru ea.

 

Malcolm Bradbury

Ciudata mea căutare pe urmele lui Mensonge,

eroul ascuns al structuralismului

Editura Univers

Cu o prefaţă/postfaţă de Michel Tardieu, tradusă de David Lodge. Traducere, cuvânt înainte şi note de Andreia Irina Suciu. Sir Malcolm Stanley Bradbury (1932–2000) este cunoscut ca romancier, autor de povestiri şi expert în romanul modern. „Structuralişti, post structuralişti, deconstructivişti, adepţi ai lecturii eronate şi alţi oameni ocupaţi şi utili de pe la universităţile de pretutindeni au cugetat pentru foarte scurt timp asupra acestei întrebări: A existat el? Se ştiu puţine despre el. Originea lui rămâne un mister. Sosirea lui la Paris pare să fi fost un accident ţinând de circulaţia trenurilor. Textul său monumental, La Fornication comme acte culturel, nu a fost citit niciodată şi nici nu a fost scris cu această intenţie. Totuşi, în această carte, Malcolm Bradbury arată că Mensonge a fost deconstructorul deconstructivismului, un om care a ştiut tot ce era de ştiut despre noua filosofie (ca să nu mai vorbim de nouvelle cuisine). Prin acest text esenţial, Bradbury îl plasează, în sfârşit, pe Henri Mensonge acolo unde îi este locul: în repertoriul marilor gânditori ai secolului XX.”

 

Liviu Surugiu

Atavic

Editura Tritonic

Liviu Surugiu, născut în 1969, este scriitor şi scenarist, în 2013 a fost finalist al concursului de scenarii de film organizat de HBO în colaborare cu TIFF. Abordează cu deosebire science fiction-ul. Arată inventivitate şi textele sale se pot transforma într-un bun scenariu. Acest roman este prezentat entuziast pe coperta a patra de Tudor Călin Zarojanu care susţine că, în sfârşit, avem şi noi un Simon Toyne al nostru şi că, dacă va fi tradus, romanul va deveni un bestseller internaţional, pentru că „este un roman senzaţional, care te ţine cu sufletul la gură, reuşind în acelaşi timp să fie un thriller cu toate datele genului – dar şi să aibă o miză profundă, privind trecutul şi viitorul omenirii.”

 

Abby McDonald

Jane Austen merge la Hollywood

Editura Allfa

Traducere din limba engleză de Sînziana Mihalache. O poveste de dragoste care îi va cuceri în primul rând pe adolescenţi. „Rămase pe drumuri după moartea tatălui lor, Grace şi Hallie sunt nevoite să se mute şi să ia viaţa de la capăt în casa unui unchi bogat din Beverly Hills. În timp ce Grace cea matură şi prudentă suspină în tăcere după prietenul pe care l-a lăsat în urmă, Hallie cea exuberantă şi nesăbuită se lasă sedusă de strălucirea Hollywoodului, aspiră să ajungă actriţă şi se îndrăgosteşte până peste cap de solistul unei trupe de rock. Nu le ia însă mult să descopere că nici trecutul nu e atât de uşor de idealizat, nici Hollywoodul nu e făcut numai din faimă şi sclipici.”

 

Rachel Joyce

Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry

Editura Litera

Traducere de Petru Iamandi. „Tulburat de scrisoarea de rămas-bun primită de la Queenie Hennessy, o fostă colegă de serviciu pe care nu o mai văzuse de douăzeci de ani, Harold Fry, un pensionar dintr-un mic oraş din sudul Angliei, iese să pună la poştă câteva rânduri de răspuns. Dintr-un impuls irezistibil şi necugetat, porneşte însă pe jos către spitalul unde este internată Quennie, convins că aceasta va avea puterea să rămână în viaţă până la sosirea lui. Fără ghete de drumeţie, hartă sau telefon, Harold Fry îşi începe neobişnuitul pelerinaj preţ de opt sute de kilometri, cu credinţa că prietena lui va continua să trăiască atâta timp cât el continuă să meargă. Timp de optzeci şi şapte de zile, traversează Anglia de la nord la sud, purtându-şi crucea ratării şi a greşelilor din trecut, în speranţa izbăvirii.” Un roman nominalizat la multe premii şi tradus în 34 de ţări.

 
 

Constantin Arcu

Măştile exilului

Editura Cartea românească

Editorii: „Roman de strictă actualitate, Măştile exilului are în centru un picaro contemporan, nevoit să-şi părăsească ţara, în urma presiunilor diabolice ale Colonelesei Taifun. Ajuns în Italia, are parte de întâmplări extraordinare, în mijlocul emigranţilor, robi printre străini, mereu cu gândul la un… Sion ce le străbate trecutul şi de care se simt legaţi printr-un cordon ombilical subliminal. Toţi speră să se întoarcă în lumea din care au fost izgoniţi. Odată revenit acasă, eroul asistă la metamorfoza uluitoare a maleficei sale inamice. În spatele măştilor lui Constantin Arcu, viaţa se trăieşte la tensiuni adesea greu de suportat, atât în afara, cât şi în interiorul graniţelor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO