Ziarul de Duminică

Odiseea unui om simplu/ de Stelian Ţurlea

Odiseea unui om simplu/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.12.2014, 00:06 34

Rachel Joyce a fost actriţă înainte să se apuce de scris piese pentru BBC, apoi romane. Cel de faţă este romanul ei de debut*), care a cunoscut un succes fulminant, nominalizat la Man Booker Prize şi la Commonwealth Book Prize, cea mai bună carte a anului 2012, potrivit ziarului „Washington Post”, un bestseller internaţional tradus deja în 34 de limbi. O carte care a stârnit entuziasmul criticilor, cei mai mulţi găsind doar superlative: emoţionantă, subtilă, seducătoare, plină de speranţă, odiseea unui om simplu care se transformă într-un erou pentru noi toţi.

Povestea este teribil de simplă. Harold Fry, proaspăt pensionar dintr-un orăşel din sudul Angliei, primeşte o scrisoare de rămas bun de la o fostă colegă de serviciu, Queenie Hennessy, pe care n-o mai văzuse de douăzeci de ani şi care îl anunţă că e pe moarte după o operaţie de cancer într-un spital din nordul Angliei. Dintr-un impuls irezistibil îi răspunde tot printr-o scrisoare şi porneşte pe jos catre spitalul unde este internata Quennie, convins că aceasta va avea puterea să rămână în viaţă până la sosirea lui. Fără ghete de drumeţie, hartă sau telefon, Harold Fry străbate opt sute de kilometri, un drum de optzeci şi şapte de zile, cu credinţa că fosta colegă va continua să traiască atâta timp cât el continua să meargă. Traversează Anglia de la nord la sud, ca pelerin. Doarme în şopronuri sau pe câmp, se spală în râuri sau în toalete publice, mânâncă pe unde apucă sau ce îi oferă binevoitorii. Deschide ochii asupra peisajului superb pe care îl ignorase până atunci – „petrecuse atâta timp fără să vadă” – asupra norilor, pădurilor, plantelor pe care le învaţă. „Nu se gândea la ceva anume. Pur şi simplu exista”. Singur. Mergea prin ploaie şi prin vânt, şi sub cerul decolorat de soare. Avea senzaţia că aşteptase toată viaţa să meragă pe jos.” Întâlneşte oameni dintre cei mai diverşi, unii îl ajută, alţii sunt indiferenţi, unor le spune la ce drum a pornit, e admirat, se află despre intenţia lui, se scrie în ziare, oportunişti i se alătură, însoţindu-l în pelerinaj, ca să obţină ei glorie sau alte avantaje, apoi îl părăsesc, plictisiţi de înaintarea lui lentă, rămâne iar singur şi în tot acest timp îşi rememorează viaţa, aflăm de realţiile reci, aproape inexistente cu soţia sa Maureen, despre fiul care cu exact douăzeci de ani în urmă s-a spânzurat, despre cât de vinovat se simte pentru acel deznodământ, despre dispariţia, tot atunci, a fostei colege acum pe moarte, care preluase asupra ei vina unei distrugeri făcute de Harold, din durere, în fabrica sa. Ajunge singur la spitalul din nordul Angliei, Queenie e încă în viaţă, dar moare aproape imediat. Iar Harold şi Maureen, care a plecat în cele din urmă pe urmele lui, ajung să înţeleagă cum şi-au irosit douăzeci de ani din viaţă necomunicând şi speră ca în zilele ce le-au mai rămas de trăit să nu mai repete greşeala.

Un roman nu doar emoţionant. Ci viu. Superb.

 

*) Rachel Joyce Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry. Editura Litera. Traducere de Petru Iamandi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO