Ziarul de Duminică

Operele Naţionale se întâlnesc la Cluj/ de Radu Constantinescu

Operele Naţionale se întâlnesc la Cluj/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

25.05.2012, 00:01 162

În aceste zile, Clujul găzduieşte ediţia inaugurală a Festivalului Operelor Naţionale, care reuneşte cele patru instituţii artistice din România care poartă acest onorant titlu: operele din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi, desigur, din oraşul gazdă. Proiectul, realizat cu sprijinul financiar al administraţiei locale clujene îşi propune să sprijine candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de "capitală culturală europeană" în 2020.

Festivalul a fost deschis simbolic duminică cu spectacolul Aida, în interpretarea colectivului Operei clujene, acelaşi titlu cu care în urmă cu 92 de ani, la 25 mai 1920, se inaugura, aici, la Cluj, prima Operă Naţională de pe teritoriul României reîntregite. Tot clujenilor, şi tot cu un Verdi, le va reveni onoarea de a închide festivalul luni 28 mai, când va fi prezentat modernul şi incitantul Nabucco '12 în regia lui Alexander Hausvater. Între aceste două repere artistice, dar şi temporale, invitaţii vor veni în faţa melomanilor clujeni cu spectacole considerate reprezentative pentru instituţiile lor. Opera Naţională din Bucureşti a prezentat Evgheni Oneghin, în regia lui Ion Caramitru, iar Opera Naţională din Timişoara Adriana Lecouvreur, regia Mario de Carlo.

În această seară, 25 mai, are loc spectacolul de teatru-dans Bal, în interpretarea Operei Naţionale din Iaşi, regie şi coregrafie Yvette Boszik din Ungaria. Ieşenii vor susţine şi un al doilea spectacol mâine, sâmbătă, cu Don Giovanni, în regia Beatricei Rancea. Invitată la festival, Opera Maghiară din Cluj a prezentat joi ultima sa premieră: Elixirul dragostei.

Seria evenimentelor muzicale este completată cu un Concert în aer liber, care va avea loc duminică seara în piaţa centrală a oraşului, la statuia lui Matei Corvin.

Cu prilejul Festivalului Operelor Naţionale, a fost lansat volumul al doilea al monografiei Operei din Cluj semnată de Octavian Lazăr Cosma, iar azi are loc colocviul pe tema Teatralitatea operei cu participarea unor muzicologi şi critici din toată ţara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO