Ziarul de Duminică

Opriţi-vă/ de Ion Pena

Opriţi-vă/ de Ion Pena

Autor: Ziarul de Duminica

07.11.2014, 00:03 103

În drumul meu opriţi-vă fierbinţi,

În carnea mea cu târnăcoape.

Am să vă dau mistere şi arginţi,

Ca dulcea bogăţie să vă’ngroape.

 

Mi-e inima de fulgere ocean,

Mi-e fruntea năzdrăvană şi haiducă.

Opriţi-vă cu sufletul ochean

Să beţi înfiorarea hăbăucă.

 

Pe steiul ars de foc şi’nchipuiri 

Să vă înalţ o clipă, să vă doară.

Crepuscul de altare şi zefiri

Şi vorba peste moarte să vă moară.

 

Nu închinaţi cu mine rugăciuni

Ci treceţi, ca barbarii, mai departe,

Mă jefuiţi de grâne şi tăciuni.

Deschis îmi e pătulul ca o carte.

 

Eu voi rămâne, singur, vagabond, 

Un cerşetor de soare şi de vise.

Voi ocoli destinul rubicond

Cu porţile de marmură, închise.

 

Notă: Despre Ion Pena s-a mai scris în Ziarul de duminică. În numărul din 28 septembrie 2001, regretatul nostru colaborator, prozatorul Constantin Stan, i-a dedicat un articol amplu şi foarte bine documentat, din care cităm – „(...) cariera literară destul de scurtă – a murit la 33 de ani – , desfăşurată în special în reviste şi edituri teleormănene, aşadar nu departe de Bucureşti, şi aşezată sub zodia tulbure a epocii (1939-1944), l-a scos vreme îndelungată din circuitul public. Cunoscut mai ales ca epigramist, înscris ca atare şi de G. Călinescu în a sa Istorie... şi inclus în mai toate antologiile epigramei, Ion Pena este mai mult decât atât (...)”

Manuscrisele rămase după moartea lui Ion Pena au avut parte de o tristă odisee – unele s-au pierdut, altele s-au rătăcit, altele au fost confiscate din pricini care ţin de politica vremurilor. Prin strădania domnului Marin Scarlat, nepotul autorului, o parte dintre textele lui Ion Pena au apărut, în 2011, în volumul „Scrieri”. 

Recent, domnul Marin Scarlat ne-a scris, reamintindu-ne că lucrarea literară a unchiului său încă aşteaptă să fie recuperată. Publicăm în ediţia de astăzi a ziarului nostru un poem de Ion Pena, în speranţa că „recuperarea” acestui autor cu un destin (personal şi literar, deopotrivă) tragic se va petrece, odată şi odată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO