Ziarul de Duminică

Paladin, pentru iubitorii de Science Fiction/ de Ziarul de duminică

Paladin, pentru iubitorii de Science Fiction/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

11.04.2013, 23:55 104

În urmă cu câteva luni a apărut o nouă editură, Paladin, imprint al Editurii ART, dedicată literaturii fantasy şi science-fiction. Primul volum marca Paladin îi aparţine unuia dintre cei mai iubiţi scriitori ai genului, Isaac Asimov, fiind prima carte publicată de acesta, cea care deschide seria Imperiul. O piatră pe cer este un roman pe care niciunul dintre iubitorii de SF nu trebuie să-l rateze.

Volumele apărute la Editura Paladin vor fi toate hardcover şi vor fi disponibile în următoarele 259 de zile la preţul de doar 25,9 lei în toate marile librării din ţară.

Au debutat cu Isaac Asimov pentru că este, spune Michael Haulică, „unul dintre primii clasici ai modernităţii care se alătură părinţilor fondatori Jules Verne şi H.G. Wells în galeria celor numiţi Grand Masters ai literaturii F&SF.” Între timp au apărut alte patru titluri.

 

Isaac Asimov  - Imperiul I. O piatră pe cer.

Traducere din limba engelză de Horia Nicola Ursu.

O piatră pe cer (1950) (titlu original Pebble in the Sky) este primul roman din Seria Imperiului Galactic şi din Seria Fundaţia şi totodată primul roman publicat de Asimov. Acţiunea are loc în anul 827 al Erei Galactice (aproximativ 11.000 AD). Fostul croitor Joseph Schwartz este transportat accidental din oraşul Chicago al anului 1949 la zece mii de ani în viitor (sau 50.000, după estimarea unui personaj), fiind victima unui accident nuclear din apropiere. Ajuns într-un loc pe care nu îl cunoaşte şi a cărui limbă nu o vorbeşte, este luat în grijă de un cuplu care trăieşte la o fermă. Considerându-l un retardat, cuplul îl oferă în secret ca subiect pentru un experiment menit să îi sporească abilităţile mentale. Deşi procedura ucisese câţiva alţi subiecţi, funcţionează în cazul lui Schwartz, acesta dobândind abilitatea de a înţelege limba acelor vremuri şi, în plus, beneficiind acum de puteri telepatice cu care poate răni sau ucide un om.

Pământul acelor vremuri este considerat o zonă de rebeliune de către Imperiul Galactic. Locuitorii acestei planete acum sărace, cu o suprafaţă acoperită de întinse zone radioactive, sunt discriminaţi şi eutanasiaţi în cazul în care nu pot munci, precum şi la împlinirea vârstei de 60 de ani. Acest ultim aspect constituie o problemă pentru Schwartz, care a depăşit deja cu doi ani această vârstă.

Deşi se află sub controlul Imperiului Galactic, care menţine pe el o garnizoană permanentă, Pământul este condus în realitate de un grup de "fanatici religioşi" care cred în superioritatea pământenilor. Ei au pus la punct un virus cu ajutorul căruia vor să distrugă sau să subjuge restul Imperiului, răzbunându-se pentru modul în care sunt trataţi de restul galaxiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO