Ziarul de Duminică

Panourile (V). Hainele regelui

22.08.2008, 15:16 82

La mijlocul lunii octombrie a anului 1981, nervii ofiterilor Securitatii din Botosani erau la pamant - nu doar ai colonelului Boboc si ai subalternilor sai de la Biroul Special S, de "inscrisuri dusmanoase", daramati de oboseala dupa verificarea a peste 60.000 de probe de scris, luate practic de la aproape toata populatia activa a orasului.

In aceeasi situatie se aflau si colegii lor din celelalte sectoare operative ale Securitatii, care isi dirijasera intreaga armata de informatori spre depistarea autorului unor inscriptii facute cu creta pe pereti, panouri si trotuare. Au fost luate la intrebari aproape 200 de persoane suspecte, socotite "pretabile" la asemenea "acte", si au fost risipite nopti si zile in posturi de panda. Deruta tuturor era totala si s-a transformat intr-o isterie neputincioasa atunci cand, in pofida supravegherii si filajului, la chiar o luna si o zi de la deschiderea "Dosarului PANOUL", in noaptea de 15 octombrie 1981, alte sapte inscriptii au impanzit orasul. Erau, de asta data, mai scurte: trei cu "VREM SINDICATE LIBERE" si patru cu "VREM LIBERTATE".
Una dintre inscriptii, cu aceleasi litere intrate adanc in somnul colonelului Boboc, aparuse, ca o culme a sfidarii si neputintei, chiar pe unul dintre panourile care inconjurau santierul Casei de Cultura a municipiului - acolo unde incepuse totul. Cosmarul se apropia insa de sfarsit. A mai durat doar doua zile, spre a lasa loc unei realitati la fel de frustrante.
Deznodamantul este descris intr-un raport incheiat de locotenentul de securitate Musat Vasile, de la Inspectoratul Judetean Botosani, in dimineata zilei de 18 octombrie: "In conformitate cu ordinul conducerii profesionale, la data de 17.10.1981, ora 20.00, am intrat in postul de observare, aflat la Oficiul de Calcul, impreuna cu tov. plutonier Danila Ioan.
Pana la ora 0.45 nu s-a intamplat nimic deosebit. Dupa aceasta ora, in zona vizata a aparut dinspre strada Cuza Voda, indreptandu-se catre strada Marchian, un cetatean imbracat in trening si incaltat cu pantofi de culoare alba. Acesta s-a oprit in dreptul primului panou metalic de la gardul care imprejmuieste santierul Casei de Cultura, aflat la intersectia celor doua strazi, si a privit mai intai in lungul strazii Marchian, apoi catre Cuza Voda. Pe strada Marchian, venind dispre Bulevardul Lenin, a aparut un autoturism. In acel moment, cetateanul respectiv si-a continuat deplasarea pe trotuarul de langa panouri circa 10 metri, timp in care a fost depasit de autoturism. Dupa ce a trecut autoturismul, s-a oprit, a privit din nou in aceeasi directie, dupa care a facut un pas, trecand de pe trotuar langa panou, a scos creta din buzunarul drept si a inceput sa scrie. In acel moment, am raportat prin radiotelefon la indicativul 07 "La mine se scrie" si am coborat din Oficiul de Calcul cu tov. plutonier major Danila Ioan, in vederea retinerii suspectului. In momentul cand am ajuns in strada Marchian, suspectul a aruncat creta in iarba, chiar langa bordura trotuarului, si a iesit circa 2 metri in strada, unde am procedat la retinerea lui, fiind condus apoi la Securitate. Cercetand panoul in dreptul caruia se oprise cel de mai sus, am constatat ca pe el se afla scris cu creta, cu caractere majuscule, "VREM DREPTATE SI LIBERTATE". S-au luat masuri de fotografiere a textului si apoi de stergere a panoului."
Inca din aceeasi noapte, la sediul Securitatii din Botosani s-a iscat vanzoleala. "Dosarul PANOUL" era inchis, faptasul fusese prins. Dar, in locul asteptatei efuziuni, la capatul febrilelor pande si cautari de mai bine de o luna a autorului "inscrisurilor dusmanoase", la capatul risipirii unui volum logistic si de efort cat pentru un an intreg, ofiterii de securitate erau mai degraba stanjeniti. In fata lor statea un copil.
A doua zi, comandantul Securitatii, colonelul Hulubas, raporta la Bucuresti tovarasului Tudor Postelnicu, ministru secretar de stat, sef al Securitatii, rezumand birocratic aceasta stanjeneala sau mai degraba o "victorie a la Pyrrhus", care ii transformase pe toti securistii din Botosani in personaje ale basmului lui Andersen, cel cu hainele regelui: "Organul de securitate al judetului a desfasurat, incepand cu data de 14 septembrie 1981, actiuni complexe si diversificate pentru identificarea autorului unor inscriptii ostile ce au aparut in diferite locuri in municipiul Botosani, prin care se comentau, de pe pozitii dusmanoase, unele aspecte ale situatiei social-politice din tara, incita la actiuni anarhice sau de genul celor petrecute in Polonia, solicitand renasterea sindicatelor libere ale oamenilor muncii din Romania (S.L.O.M.R.). Ca urmare a masurilor dispuse, in ziua de 18 octombrie 1981, orele 0.55, s-a reusit identificarea autorului, in persoana numitului Calinescu Mugur, de 16 ani, elev in clasa a XI-a la Liceul A.T. Laurian din Botosani, prin prinderea sa in flagrant, in timp ce executa un nou inscris necorespunzator."
Mai departe, colonelul Hulubas arata ca pustiul si-a recunoscut faptele, ca securistii vor continua anchetarea lui in stare de libertate, concomitent cu "lucrarea sa informativ-operativa complexa, pentru a stabili cu certitudine motivele pentru care Calinescu Mugur a comis faptele, sub a carui influenta s-a aflat, precum si natura legaturilor sale". Masurile urmau sa se ia in functie de ce anume pescuia Securitatea in plasa fina pe care o arunca, de-acum inainte, asupra lui, asupra familiei si prietenilor. In vreme ce Hulubas verifica si semna adresa catre Tudor Postelnicu, un etaj mai jos, intr-un birou auster, din cele pentru ancheta, copilul scria prima sa declaratie, cu litere de tipar, pentru ca analiza grafologica sa-l stabileasca "stiintific" drept autorul inscrisurilor ostile regimului. Copilul scrise: "TATAL MEU SE NUMESTE CALINESCU MIHAI, ESTE IN VARSTA DE 46 DE ANI, DE PROFESIE CROITOR SI LUCREAZA LA INTREPRINDEREA DE CONFECTII. ESTE DIVORTAT DE MAMA DIN ANUL 1974, EL FIIND RECASATORIT. MAMA MEA SE NUMESTE UNTARU RODICA, IN VARSTA DE 45 DE ANI, DE PROFESIE GESTIONARA SI LUCREAZA LA MAGAZINUL GENERAL BOTOSANI, SECTIA CONFECTII PENTRU COPII, IN CALITATE DE VANZATOARE. ESTE DIVORTATA DE TATA SI NU ESTE RECASATORITA. EU STAU CU MAMA"...
Colonelul Boboc se zgaia la Mugur Calinescu in vreme ce acesta scria preocupat sa nu faca greseli...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO