Ziarul de Duminică

Paramedicii nu zboară cu paraşuta/ de Alexandru Ciolan

Paramedicii nu zboară cu paraşuta/ de Alexandru Ciolan
06.01.2011, 23:40 409

Spre sfârşitul Războiului Pacificului (1944-1945), armataamericană a înfiripat în Burma (actualul Myanmar) un serviciu deevacuare a răniţilor cu elicopterul, care îi transporta rapid înspatele frontului spre a primi îngrijiri medicale.

Sistemul a fost perfecţionat în războaiele din Coreea(1950-1953) şi din Vietnam (1955-1975) şi devenise atât deeficient, încât în 1966 un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţereferitor la morţile şi mutilările cauzate de accidente avea săşocheze prin constatarea că un militar rănit pe câmpurile de luptădin Vietnam avea mai multe şanse de supravieţuire decât dacă ar fifost implicat într-un accident de circulaţie în California. Iarexplicaţia nu stătea atât în diferenţa de viteză dintre ambulanţăşi elicopter, cât în eficienţa echipelor de infirmieri ai armatei,pregătiţi anume pentru a oferi primul ajutor şi asistenţă pe drumulpână la o unitate spitalicească. Era o perioadă în care şi înEuropa se discuta aprins despre îmbunătăţirea serviciilor deurgenţă şi se făceau experimente în această direcţie.

Prima unitate funcţională de paramedicină (din gr. para-"lângă, alături de" + medicină) a fost creată la LosAngeles, California. Două idei simple stăteau la baza creării ei.Prima, că a trimite medici la locul unui accident e o risipă deresurse. Ar fi suficientă o mână de oameni pregătiţi pentru a oferistrict primul ajutor. A doua idee, care ţinea de organizare, a fostaceea că noile echipe ar putea profita de infrastructura unităţilorde pompieri, care oricum se prezentau în câteva minute la loculunui accident. Modelul a fost contaminant, replicându-se în toatemarile oraşe americane.

Poate că unităţile de paramedici nu s-ar fi dezvoltat atât derapid în Statele Unite dacă un serial de televiziune, "Emergency!",nu ar fi trezit simpatia generală (şi a publicului, şi amedicilor). Serialul s-a difuzat între 1972 şi 1977 şi povesteaaventurile unui grup de paramedici şi ale secţiei de urgenţe de laspital cu care aceştia colaborau. Când a început serialul, în toatăAmerica erau câteva asemenea unităţi, şi acelea experimentale.Foarte puţini ştiau ce este un paramedic. Nu e de mirare, aşadar,că unul dintre actorii serialului, când i s-a propus rolul, s-atemut că va fi pus să sară cu paraşuta - credea că para-vine de la paraşutism. (Temerea nu era chiar neîntemeiată, prin1950-1955 paramedic chiar desemnase un medic din trupele deparaşutişti.) În 1977, când serialul a fost întrerupt brusc, toatestatele federaţiei americane aveau unităţi de paramedici.

În anii '80, evoluţia a continuat mai ales la nivel local.Termenul "serviciu de ambulanţă" a fost înlocuit definitiv cu acelade "serviciu medical de urgenţă" (emergency medical service -EMS).

În România, până la naşterea SMURD, în 1993, se vorbea rardespre domeniul paramedical, iar cuvântul era folosit doar cutrimitere la realităţi din alte ţări şi numai în accepţia iniţială,"care se consacră îngrijirii şi tratării bolnavilor fără a aparţinecorpului medical". Cel mai vechi citat din baza de date a DCR estedin 1984: "(S)e prevede că în vreme ce unele meserii vor înregistraun cert declin, altele vor cunoaşte o creştere spectaculoasă. Peprimul plan se situează tot ceea ce este legat de informatică (150la sută), toate profesiunile paramedicale, specialiştii înenergie...", R.l. 15 VI 84 p. 6.

Recunoaşterea oficială a paramedicilor a venit târziu în ţaranoastră. Două citate din presa ultimilor ani ne vor lămuri:"Paramedicii sunt angajaţi ca frizeri şi cofetari. Încă de laapariţia Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarceraredin România (SMURD), paramedicii îşi desfăşoară activitatea fără cameseria lor să fie recunoscută oficial. Pentru a fi plătiţi,paramedicii sunt astfel nevoiţi să fie încadraţi în cele maineobişnuite meserii." (Adev. 6 III 07). "Subsecretarul de stat înMinisterul Sănătăţii dr. Raed Arafat, a declarat că meseria deparamedic a fost recunoscută de Ministerul Muncii, decizia în acestsens urmând să apară în curând în Monitorul Oficial." (Realitatearom. 11 VII 08).

Să încheiem menţionând că în engleză paramedic cu sensulactual (au existat, cum am văzut, şi medici paraşutişti) este underivat regresiv din paramedical, mult mai vechi în limbă(din 1921). Şi să mai menţionăm că, de la o ţară la alta, înfuncţie de legislaţie, paramedicii pot fi sau nu medici, ceea ce îidefineşte este faptul că fac parte din sistemul de urgenţăprespitalicească.

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi dinacest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul deCuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO