Ziarul de Duminică

Partea întunecată a internetului/ de Stelian Ţurlea

Partea întunecată a internetului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.03.2016, 23:52 373

Steve „S.J.” Watson  e un scriitor britanic, născut în 1971, care a debutat în 2011 cu „Înainte să adorm”, un fenomen internaţional încununat cu  mai multe premii şi îndată ecranizat (cu Nicole Kidman, Colin Firth şi Mark Strong în rolurile principale). Era povestea unei femei care îşi pierde memoria în urma unui accident (tot ce îşi mai aminteşte e că are un soţ) şi care începe să ţină un jurnal pentru a redescoperi cine este. Un admirabil thriller psihologic.

Steve „S.J.” Watson a publicat în 2015 a doua sa carte, cea de faţă*), un  roman destinat aproape cert unui succes similar şi probabil şi unei ecranizări.

Julia Plummer este o femeie în miezul vieţii care are aproape tot ce îşi doreşte: a luptat cu succes cu alcoolismul şi cu drogurile, de care nu s-a mai atins de cincisprezece ani, e un fotograf apreciat, căutat şi cu expoziţii de succes, una dintre fotografiile sale, „Marcus în faţa oglinzii”  fiind realizată cu ani în urmă şi înfăţişându-l pe iubitul ei de atunci. Acesta a murit la Berlin, în urma unei supradoze de marijuana. Au trecut zece ani de atunci. Julia s-a mutat la Londra, s-a căsătorit cu un chirurg cunoscut, împreună l-au adoptat pe băiatul surorii ei mai mici, Kate, care îl născuse pe când avea numai 16 ani. Dar acum, brusc, Kate, care trăieşte la Paris, îşi vrea băiatul înapoi, fără vreo explicaţie. Însă în toiul discuţiilor Kate e asasinată. La funeralii, Julia o cunoaşte pe colega de cameră a surorii ei, Anna, împreună vor să afle ce s-a întâmplat cu Kate şi împreună intră în lumea întunecată a internetului şi a sexului virtual. Apare un bărbat seducător cu care Julia începe o relaţie şi de aici lucrurile alunecă vertiginos, scapă de sub control. Romanul e un thriller psihologic, nu vom dezvălui mai multe, în afara faptului că are un final deschis.

Portretul căderii eroinei e uimitor şi convingător (mai puţin finalul). Hotărârea ei de a găsi răspunsuri, care, ulterior îi ameninţă căsnicia şi viaţa, sunt remarcabile. Atracţia „fatală” resimţită la apariţia bărbatului  cunoscut pe internet nu surprinde, pentru că viaţa ei intrase într-o obişnuinţă plină de plictiseală, primejdioasă.

Din punctul de vedere al lectorului, s-ar putea spune că romanul are două părţi, prima, vreo sută şi ceva de pagini, care avansează lent, a doua, după ce intră în acţiune bărbatul cunoscut pe internet, iar eroina începe să ia decizii stupide, care aproape îl obligă pe cititor să înainteze gâfâind, cu o acţiune palpitantă, cu surprize aproape la tot pasul. Nu ştiu dacă e în beneficiul cărţii o asemenea diferenţă. Un număr de tehnici de construcţie te pun pe gânduri. În lista bărbaţilor cu care Kate discuta pe net sunt multe nume; cât de plauzibil este să-l nimereşti de la început pe cel implicat în asasinarea ei? Cât de plauzibil este ca o femeie să cedeze aproape din prima clipă avansurilor unui bărbat necunoscut şi să se culce cu el, doar pentru că vine din alt oraş şi rămâne la Londra o zi? Şi mai sunt asemenea „erori”. Dar în mod cert, iubitorul de thriller va fi încântat. Iar talentul lui Steve „S.J.” Watson nu poate fi negat.   

 

*) S.J.Watson – Second life, editura Trei. Traducere din engleză şi note de Laurenţiu Dulman

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO