Ziarul de Duminică

Patrimoniul umanităţii/ de Ziarul de duminică

Patrimoniul umanităţii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.02.2015, 00:15 183

Centrele istorice din Roma, Dubrovnik, Havana sau Salvador da Bahia, vestigiile oraşelor Teba, Persepolis, Angkor sau Machu Picchu, Piaţa Imam din Isfahan sau monumentele budiste indiene din Sanchi, dar şi vulcanii din Kamceatka, Marea Barieră de Corali sau Parcul Naţional Virunga din Congo cu gorilele sale rare – iată doar câteva dintre siturile culturale şi naturale aflate sub protecţia UNESCO ca parte integrantă a Patrimoniului Mondial*).

În 1972 a fost adoptat, la Paris, la Convenţia Internaţională privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, un plan pentru monumentele culturale şi naturale „de valoare extraordinară“ aflate în pericol, pentru ca salvarea de la distrugere şi conservarea lor să devină o preocupare a întregii umanităţi. Centre istorice ale oraşelor, monumente arhitectonice deosebite, vestigii antice, culturi avansate dispărute, sanctuare, monumente industriale, parcuri şi grădini, situri culturale şi opere de artă preistorice aparţin Patrimoniului Mondial UNESCO alături de formaţiuni geologice, parcuri naţionale şi rezervaţii maritime, peisaje şi habitate naturale, specii de plante şi animale ameninţate cu extincţia.

Pe baza unor texte succinte, care surprind esenţialul, însoţite de peste 1.500 de ilustraţii color sugestive, cartea prezintă 981 de peisaje culturale şi naturale din 160 de ţări înscrise pe lista UNESCO.

Din România sunt prezentate: bisericile de lemn din Maramureş, satele şi bisericile fortificate din Transilvania, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, centrul istoric al Sighişoarei, mănăstirea Horezu, bisericile din Bucovina.

Un album care n-ar trebui să lipsească din nicio casă.

 

*) Patrimoniul umanităţii. Cele mai frumoase locuri din lume. Toate siturile UNESCO. Editura Litera.Traducere din limba germană de Ondine Cristina Dascăliţa, Mihaela Căpăţână, Manuela Tomuţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO