Ziarul de Duminică

Patru soţii, o regină şi-o fetiţă/ de Elisabeta Lăsconi

Patru soţii, o regină şi-o fetiţă/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

23.11.2012, 00:04 168

Târgul de carte Gaudeamus aduce un evantai de cărţi ale unor scriitoare pentru întâia oară traduse la noi, unele debutante, altele de multă vreme consacrate, dar care au în comun preferinţa pentru un personaj feminin - soţia, pentru acţiunea formată din dramele vieţii de familie. Eroinele sunt una mai interesantă ca alta: soţia unui scriitor celebru şi alta, soţie virtuală, o soţie care îşi părăseşte soţul, altă soţie este ea cea părăsită de un soţ dispărut misterios.

Poveştile soţiilor oferă un spectru interesant, căci acţiunea romanelor se petrece în Parisul anilor nebuni şi în America de astăzi, în Honololu sau în Japonia, şi ele cuprind aceleaşi căutări - viaţă domestică şi evadare, datorie şi libertate, trai cotidian şi aventură. Câteva cărţi au devenit deja bestseller, unele riscă experimente îndrăzneţe, iar altele anunţă voci originale. Toate merită cercetate la târg, ele fac deliciul speciei de cititori-căutători, cei ce se bucură când găsesc noutăţi absolute.

"Soţia din Paris" de Paula McLain (trad. din engleză de Iulia Gorzo, Ed. Humanitas fiction, 344 pag.) o are ca eroină pe Hadley Richardson, prima soţie a lui Ernest Hemingway care îl urmează în Parisul anilor nebuni, intră în vârtejul petrecerilor cu absint şi jazz, frecventează saloane şi cafenele; pătrunde în cercul cosmopolit al artiştilor: Gertrude Stein şi Ezra Pound, F. Scott şi Zelda Fitzgerald, James Joyce. Aici tânărul Hemingway se supune programului nemilos şi îşi scrie povestirile ce-l fac celebru şi râvnit de frumoasele din jur.

Soţia din Honolulu se află în centrul romanului "Descendenţii" de Hemmings Kaui Hart (trad. din engleză de Nadine Vlădescu, Ed. Humanitas fiction), recent ecranizat şi premiat, cu George Clooney în rolul principal. O soţie prea puţin obişnuită schimbă radical viaţa celor din jur, căci un accident o apropie de moarte şi dezvăluie, înainte de a se stinge, secretele unei căsnicii aparent fericite. Matt, soţul ei, un avocat bogat din Honolulu află abia acum că este înşelat şi că soţia plănuia să divorţeze, că fiicele au probleme mai mari sau mai mici, de la alcool şi droguri la căutări şi frământări.

Soţia japoneză este ea însăşi cea părăsită: Kei petrece ani lungi de întrebări tăcute lângă fiica şi mama ei. Nu înţelege dispariţia soţului ei în urmă cu 12 ani şi după lungul răstimp al unui ciclu temporal (după calendarul chinez doisprezece ani formează ciclul zodiacal mic din ciclul mare de 60 de ani) ea porneşte spre Manazuru, oraşelul de la malul mării, unde ar putea găsi răspuns la căutările ei. Romanul "Manazuru" de Hiromi Kawakami (trad. din japoneză de Raluca Conescu, Ed. Allfa) surprinde experienţă dureroasă a singurătăţii, analiză psihologică a secretelor ce se ascund într-o căsătorie.

Soţia virtuală este personajul unui roman îndrăzneţ - Soţia 22 de Melanie Gideon (trad. din limba engleză de Lidia Grădinaru, Ed. Trei) urmărind metamorfoza femeii moderne în căutarea propriei identităţi, atrasă tot mai mult de mediul online. Alice Buckle este căsătorită de peste douăzeci de ani, are familie, când acceptă să răspundă unei anchete despre căsătorie în secolul XXI. Ea devine Soţia 22, iar internetul generează comunicare fără inhibiţii şi un joc periculos de-a iubirea.

"Regina-Zăpezilor" aduce surpriza unei scriitoare spaniole, Carmen Martín Gaite (trad. din spaniolă de Mona Ţepeneag, Ed. Art, 360 pag.), cu operă impresionantă: o carte în care basmul lui Andersen deschide poarta spre zona interioară a personajului, un tânăr luptând cu sine pentru a-şi clarifica dramele şi a-şi înţelege misterul originii. Romanul se citeşte şi ca ficţiune despre forţa imensă a ficţiunii, ce lasă liberă imaginaţia şi fantezia, limpezeşte şi eliberează.

"Fetiţa de la Metropol" de Liudmila Petruşevskaia (trad. din rusă de Antoaneta Olteanu, Meteor Press, 440 pag.) evocă o copilărie din epoca stalinistă, cu hoinăreli prin holurile hotelului Metropol, adolescenţa şi studenţia, şi figurile impresionante din familie: bunicul - unul dintre fondatorii celebrului cerc de lingvistică de la Moscova, bunica iubită în tinereţe de poetul Vladimir Maiakovski, în atmosfera unei uimitoare lumi de altădată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO