Ziarul de Duminică

Pe când Steaua câştiga Cupa Campionilor

Pe când Steaua câştiga Cupa Campionilor

Autor: Ziarul de Duminica

04.05.2012, 00:00 169

Artă, fotbal, comunism

"Visul lui Adalbert" (foto 1) în regia Gabriel Achim va intra în cinematografe azi, 4 mai 2012. Este o comedie neagră bazată pe o întâmplare petrecută într-o uzină comunistă din anii ă80. E 8 mai 1986, ziua aniversară a Partidului Comunist Român. Au trecut mai puţin de două săptămâni de la explozia de la Cernobâl şi o noapte de când Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor la Sevilla. În acestă atmosferă festivă, Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu), un sub-inginer responsabil cu protecţia muncii, încearcă să-şi etaleze veleităţile artistice, experimentând pe nervii şi resursele partidului noi tehnici de filmare a materialelor de protecţie a muncii.

Actul artistic al tovarăşului Ploscaru este întrerupt de o veste proastă: unul dintre muncitori tocmai îşi pierde o mână la strung în timp ce făcea pe şest cuţite artizanale .

Remarcat de presa internaţională de specialitate, "Visul lui Adalbert" este o abordare proaspătă şi comic-nostalgică a unor momente importante petrecute în România anilor ă80, a cărei distribuţie îi aduce laolaltă pe: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Paul Ipate, Alina Berzunţeanu, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Coca Bloos, Mircea Rusu, Viorel Comănici, Adrian Ciglenean, Violeta Haret-Popa, Ana Maria Moldovan, Cristi Balint, Dan Ivanesei, Vitalie Bichir şi Bogdan Marhodin. Figuraţia a fost impresionantă şi a adunat sute de oameni din Mizil şi Ploieşti care au apărut pentru prima oară într-un film de lung metraj. Filmările au durat 5 săptămâni în perioada 2010-2011 şi s-au desfăşurat în Mizil, Ploieşti, Bucureşti şi Bran.

Ştefan Constantinescu invitat la Cannes

Filmul "Cină în Familie" în regia artistului Ştefan Constantinescu a fost selectat pentru secţiunea Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes. Ştefan Constantinescu este un artist vizual şi cineast român stabilit la Stockholm. În 2009, Ştefan a reprezentat România în cadrul Bienalei de la Veneţia alături de artiştii Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan. Filmele sale sunt prezentate atât în circuitul cinematografic cât şi în cel artistic al galeriilor şi muzeelor lumii.

Scris împreună cu Xandra Popescu şi produs de ATMO Stockholm, "Cină în Familie" face parte dintr-o serie de scurt-metraje care tratează tema cuplului. Filmul o are în centru pe Maja (foto 2), mama şi soţie care consumă o relaţie extraconjugală. În timp ce soţul şi fiica ei pregătesc cina în bucătărie, în baie, Maja, primeşte şi trimite mesaje erotice pe telefonul mobil.

Rolul principal este interpretat de către actriţa şi compozitoarea Fanny Risberg. Filmul este produs de Atmo şi co-produs de Film i Väst. Imaginea filmului este realizată de către directorul de imagine Alexandru Timoşca. În prezent, Ştefan Constantinescu lucrează la dezvoltarea filmului de lung metraj intitulat "Viking Line Story" împreună cu scriitoarea Xandra Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO