Ziarul de Duminică

Pe Magheru, cu Simona Vilau

Pe Magheru, cu Simona Vilau
01.06.2007, 22:26 80

Communication breakdown este titlul celei mai recente expozitii de pictura si multimedia interactiva semnata Simona Vilau, organizata de fundatia culturala Artmix la Ceainaria Carturesti si avand-o drept curator pe Marilena Oprescu.
Simona Vilau pregateste un master in pictura la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti si e preparator universitar la aceeasi facultate, fiind singura femeie angajata a catedrei de pictura, sectie exclusiv masculina, inca de la infiintare. E o personalitate care se construieste temeinic si discret, iar talentul artistic ii este insotit de o lectura consistenta. Acest lucru se vede in lucrarile sale.
Picturile Simonei Vilau au ca inspiratie mituri, legende si personaje istorice sau biblice. Artista foloseste citate pe care le reviziteaza in stil personal, in ideea de a le "eluda semnificatiile" si a le "recontextualiza intregul, filtrand ansamblul si pastrand doar detaliile semnificative, care sa faca imaginea recognoscibila", dupa cum ea insasi declara in statementul expozitiei.
Simona Vilau si-a luat licenta in iunie 2006, fiind sefa de promotie, iar premiul a constat in punerea la dispozitie a galeriei Simeza, unul dintre spatiile de expunere cele mai ravnite din Bucuresti. Traseul expozitional pe care artista il strabate de un an incoace pe bulevardul Magheru este unul de elita, intre Artexpo - unde si-a prezentat lucrarea de diploma cu o luna inaintea Simezei - si acum Carturestii, intr-o intrecere cu sine in vizibilitate si excelenta. Ca si oamenii care strabat strada amintita, pictura ei e colorata, vesmintele personajelor sugestive, dar figurile pe care le reprezinta sunt introvertite, parca hieratice, extrase, din cu totul alte povesti decat cele ale strazii incremenite in gesturi retinute, sugerate.
Povestirile si miturile sunt clasice, dar alegoriile pe care le actualizeaza devin utopie baroca de inceput de mileniu III. Seriozitatea lucrarilor, a personajelor sale, consta in dramatismul povestilor pe care le alege si care sunt legate de Purgatoriu, de mitul lui Oedip, de Samson si Dalila, de Don Quijote si sunt presarate cu citate autobigrafice si autoportrete. Atunci cand o cunosti si ii vezi picturile e imposibil sa nu-ti imaginezi lucruri despre ea si intimitatea ei. Chiar si hainele pe care le poarta par a fi integrate sau scoase sau introduse in, din si operele sale.
Simona picteaza dintr-o rasuflare si cu placere si cu toate acestea nici o clipa nu neglijeaza detaliie, gestul asternerii culorilor vii si violente, puternice, pe suport, e spontan, foloseste regula dreptunghiului de aur, a "regulii de trei simpla" cum ii place ei sa spuna, pentru a da claritate si coerenta spatiului.
Dispozitivul expozitional al Simonei Vilau la Carturesti cuprinde si o interventie intermedia. Cu ajutorul unui computer si al unui program de grafica usor de folosit, artista invita vizitatorii sa intervina virtual pe panzele sale, sa le deturneze sensul daca au chef, sa le mazgaleasca, coloreze, transforme sau simplifice dupa plac. Noile opere asupra carora s-a intervenit astfel vor putea fi vizitate apoi pe internet deschizand site-ul fundatiei Artmix.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO