Ziarul de Duminică

Pe urmele Agathei Christie/ de Stelian Ţurlea

Pe urmele Agathei Christie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.11.2014, 00:16 54

Christian Jacq, născut în 1947, este un egiptolog francez, eseist admis în Academia franceză, romancier de succes cu câteva serii de romane care s-au vândut în peste douăzeci de milioane de exemplare. De la cărţile a căror acţiune se desfăşoară în Egiptul antic, a trecut la romane poliţiste ce se petrec în zilele noastre. Unul dintre ele este cel de faţă, „Crima mumiei” *).

Dar o legătură cu pasiunea veche încă există: în centrul poveştii se află o mumie, două dintre personaje sunt egiptologi, iar mare parte din acţiune se desfăşoară la British Museum, celebrul muzeu londonez consacrat istoriei şi culturii tuturor continentelor, fondat în 1753, unde se găseşte cea mai mare colecţie de obiecte provenind din Egiptul antic. În acest muzeu are loc o crimă tulburătoare. Frances Mortimer, o tânără frumoasă, soţia directorului departamentului de egiptologie al British Museum şi un profesor foarte respectat, este asasinată chiar în biroul soţului, în seara în care fusese rugată de acesta, bolnav, să-i aducă un dosar la care lucra. Tânăra femeie este găsită împuşcată în piept, iar peste ea prăbuşită o mumie. A revenit la viaţă mumia şi a săvârşit crima? Imposibil de crezut.

Pentru a dezlega enigma acestei crime aparent perfecte, în care prea mulţi indivizi sunt suspecţi, Scotland Yard-ul face apel la serviciile inspectorului Higgins. Christian Jacq inventează un personaj extrem de inteligent, care aduce mult cu Miss Marple sau Hercule Poirot ale celebrei Agatha Christie: e pensionat, are pasiunea dezlegării misterelor, ştie că în micile amănunte se poate ascunde esenţa, se bazează aproape exclusiv pe deducţii, nu recurge niciodată la violenţă. Pasionat de enigmele arheologice, Jacq construieşte o anchetă poliţistă practic fără cusur, în stilul Agathei Christie.

La scurtă vreme după săvârşirea crimei inspectorul Higgins îi adună exact la locul crimei, pe celebrul profesor, pe fiul acestuia, pe asistentul care visa să facă săpături în Egipt care să-i aducă celebritatea, menajera profesorului, şoferul, un paznic al muzeului care pe vremuri activase ca militar în India, un hoţ şi criminal din Sri Lanka refugiat în Marea Britanie să scape de pedeapsă, o indiancă în căutare de lucru, care se îndeletnicea cu furturile. În total opt persoane, fiecare dintre ele cu un rol, mai mic sau mai mare, în desfăşurarea acţiunii, fiecare suspect. Inspectorul le demonstrează fiecăruia rolul jucat, îi determină să renunţe la măşti şi la subterfugii pentru a-şi salva pielea şi în cele din urmă provoacă mărturisirea celui sau celor care au produs asasinatul.

O carte încântătoare.

 

*) Christian Jacq – Crima mumiei. Traducere din limba franceză de Irina Georgescu.Editura Allfa, colecţia Strada Ficţiunii, Crime

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO