Ziarul de Duminică

Pelerinaj modern pe străvechiul „Drum al Mătăsii”/ de Ziarul de duminică

Pelerinaj modern pe străvechiul „Drum al Mătăsii”/...

Autor: Ziarul de Duminica

13.02.2014, 23:53 163

Colin Thubron

Redescoperind Drumul Mătăsii

Din China şi munţii Asiei Centrale în Iran şi Turcia

Editura Polirom

Colecţia Hexagon. Cartea de călătorie. Traducere de Ciprian Siulea.

„Sa redescoperi astazi Drumul Matasii inseamna sa mergi nu doar pe urmele comertului si armatelor din vechime, ci si ale ideilor, religiilor si inventiilor care au marcat istoria lumii. Calatorind cu autobuzul, camionul, caruta trasa de magari sau pe camile, Colin Thubron a strabatut in opt luni peste 11.000 de kilometri – din inima Chinei pâna in muntii Asiei Centrale, din nordul Afganistanului si câmpiile Iranului pâna in Turcia kurda –, explorând o lume veche cuprinsa de efervescenta modernitatii.”

 „Un autor desavârsit, care aminteste de Freya Stark si Patrick Leigh Fermor... Cu sensibilitate, compasiune si ironie, Thubron surprinde cele mai expresive detalii in locurile pe care le strabate si in vietile oamenilor obisnuiti pe care ii intâlneste.” (Boston Globe)

Misteriosul Drum al Mătăsii rămâne şi astăzi o destinaţie fascinantă. Primele caravane care au brăzdat Asia centrală au fost cele ale negustorilor indieni, bactrieni, sogdieni, persani şi arabi. Dar cei care au pus bazele Drumului Mătăsii, aşa cum a fost cunoscut în istorie, au fost vechii chinezi. Cea mai importantă rută comercială şi culturală a omenirii a fost rodul unor minţi luminate din China Antică. Vechea capitală Changan, centrul politic, cultural şi economic al Chinei din acele vremuri, a ajuns astfel să facă legătura dintre vastul imperiu chinez şi restul Asiei, Europa şi Africa. Drumul Mătăsii avea lungimea de peste 6.500 kilometri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO