Ziarul de Duminică

Pianul călător şi Horia Mihail/ de Oltea Şerban-Pârâu

Pianul călător şi Horia Mihail/ de Oltea Şerban-Pârâu

Pianul călător şi Horia Mihail/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

22.03.2011, 23:53 194

După opt turnee naţionale în trio sau duo, pianistul HoriaMihail porneşte în luna aprilie într-un original turneu solo ce vacuprinderecitaluri în 12 oraşe din România, programateîntre 1 şi 21 aprilie, pentru ultimele dintre acestea pianistulurmând să călătorească alături de pianul său.

"Liszt de la început până la sfârşit. E practic un pariu pecare l-am făcut cu mine însumi. Aş fi putut să combin Liszt cu alţicompozitori fără nici un fel de problemă, însă până acum nu prea amcântat Liszt, iar în ultimii ani aproape deloc. De ce? Fiindcă estemai comod să nu cânţi Liszt. Fiind un pianist de excepţie la rândulsău, Liszt a revoluţionat tehnica pianistică, iar ceea ce a scrisel acum un secol şi jumătate sunt lucrări care pun probleme şipianiştilor din secolul XXI", declară Horia Mihail.

O istorie de acum mai bine de 150 de ani

De unde a pornit ideea acestui original turneu a cărui ultimăparte presupune călătoria pianistului alături de pianul său laHunedoara, Alba Iulia, Deva, Dumbrăveni şi Mediaş? Marelecompozitor şi pianist Franz Liszt a realizat un turneu de concerteîn ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Lisztunor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare aufost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Lisztîn oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti areprezentat un eveniment în sine. Aceste concerte erau susţinute peun pian Erard ce călătorea alături de pianist. Multe dintrerecitalurile turneului său au avut caracter umanitar. Franz Liszt adonat onorariul în scopul înfiinţării unor şcoli, o parte din banifiind împărţiţi săracilor, iar o altă parte diverselor asociaţii demuzicieni.

Vorbind despre Franz Liszt şi fantastica lui carieră de pianistconcertist, Horia Mihail afirma: "Fani peste tot. Oameniierau înnebuniţi să-l asculte, să-l vadă, să-l atingă, să primeascăautografe, să stea de vorbă cu el. Era într-adevăr un megastar almijlocului de secol XIX. Turneul în România s-a desfăşurat peparcursul a două luni, la cumpăna dintre anii 1846-1847. Liszt,care nu mai avea nevoie de onorarii, a întreprins tot felul deacţiuni umanitare. Dona onorariile diverselor asociaţii, spitale,cămine de bătrâni din comunităţile pe care levizita."

Înapoi în viitor. Pianul călător 2011

Parcurgând ţara alături de colegii săi Alexandru Tomescu şiRăzvan Suma pe parcursul turneelor Music On şi Stradivarius, HoriaMihail a descoperit că, deşi oameni doritori să asculte muzicăclasică se găsesc cam peste tot în ţară, piane pe care să se poatăcânta se găsesc mai greu. Aşadar, la iniţiativa Radio RomâniaCultural şi Accendo, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de lanaşterea lui Franz Liszt, pianistul Horia Mihail - solistconcertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio - va realiza în lunaaprilie acest turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, turneuce va purta numele "Pianul călător". Programul acestora va cuprindeîn exclusivitate muzică scrisă de compozitorul maghiar, iar primeleşapte concerte vor anunţa cea de a doua parte a turneului, cea apianului itinerant. Recitalul din 15 aprilie de la Sala Radio vamarca plecarea unui pian de concert spre destinaţia finală, Mediaş,acest pian pus la dispoziţie de Radio România urmând a fiîncredinţat comunităţii locale pentru ca şi alţi pianişti să poatăsusţine concerte pe el. Pianul va călători alături de Horia Mihail,care va susţine concerte în la Hunedoara, Deva, Alba Iulia,Dumbrăveni şi în final Mediaş.

"Pornesc pe urmele lui Liszt, nu neapărat pe acelaşitraseu, dar dacă în prima parte a turneului voi merge în acea partea ţării unde există piane... încep la Sibiu, pe 1 aprilie, urmeazăBraşov, Cluj-Napoca, Baia Mare, Târgu-Mureş, Iaşi si 15 aprilieconcertul de la Bucureşti, de acolo voi lua acest pian cu mine lapropriu, alături de o echipă de domni care mă va ajuta să fac acestlucru şi voi călători timp de cinci zile în cinci oraşe unde nuexistă pian de concert sau nu există piandeloc."

Mediaşul este un centru istoric de o frumuseţe aparte, iaralegerea acestuia ca prim beneficiar al turneului "Pianul călător"se datoreaza în primul rând faptului că în Mediaş există un numărimpresionant de melomani, la ultimul concert al formaţiei RomanianPiano Trio din cadrul turneului "Music On" din toamna trecutăparticipând peste 600 de spectatori.

Turneul din acest an nu este o acţiune singulară, intenţia fiinddotarea cât mai multor săli de concert cu instrumente performante."Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru celpuţin trei ediţii, aşa că putem spera că va exista şi PianulCălător II în 2012 şi Pianul Călător III în 2013. Este oexperienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo şi concerte solode asemenea, foarte multe, însă un astfel de turneu este o premierăpentru mine, categoric există un alt gen de emoţie", declarăHoria Mihail.

Fiecare turneu va fi marcat de înregistrarea unui CD alpianistului Horia Mihail, album ce va conţine atât pieseleprezentate în turnee, cât şi alte lucrări din repertoriul pianisticromânesc şi universal.

Detalii privind programul turneului se pot găsi pe www.pianulcalator.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO